Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Το "στοίχημα" των 1000 μονάδων στο ΧΑ

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Του Βασίλη Γεώργα
Οι 1.000 μονάδες με τις οποίες βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος ο Γενικός Δείκτης έπειτα από επτά μήνες ανόδου, έχουν τόσο συμβολική, όσο και ουσιαστική σημασία για το ελληνικό χρηματιστήριο και την οικονομία. Γι΄αυτό και η μάχη που ξεκίνησε με αφετηρία τη χθεσινή τρικυμιώδη συνεδρίαση για την υπέρβασή τους, όχι μόνο δεν τελείωσε «άκαπνη», αλλά αναμένεται να συνεχιστεί προσεχώς με μεγαλύτερη δυναμική, όπως εκτιμούν πολλοί αναλυτές.

Η αγορά έχει να δει τετραψήφιο νούμερο εδώ και πάνω από ενάμιση χρόνο και είναι ευρέως παραδεκτό ότι η επαναφορά πάνω από το ψυχολογικό φράγμα των 1.000 μονάδων για τους επόμενους κρίσιμους μήνες, θα προσθέσει σε «αίγλη» στον Γενικό Δείκτη, θα συμβάλει τα μέγιστα στην προσπάθεια αλλαγής κλίματος που βρίσκεται σε εξέλιξη για την οικονομία και τις επιχειρήσεις, αλλά πάνω από όλα θα συμβολίσει, και κατά κάποιο τρόπο θα επικυρώσει, τον δυναμισμό που έχει αποκτήσει από τον περασμένο Ιούνιο η ανάκαμψη στο καθημαγμένο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Κάτι αντίστοιχο σε «ψυχολογικό» επίπεδο αλλά με αντίστροφη φορά, συμβαίνει και με τα spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, που «παίζουν» το τελευταίο διάστημα πέριξ των δικών τους 1.000 μονάδων, ενισχύοντας το θετικό σενάριο για το ΧΑ.

Ωστόσο η ουσιαστική σημασία των 1.000 μονάδων στο Χρηματιστήριο, δεν βρίσκεται μόνο στις εντυπώσεις, όσο κι αν αυτές παίζουν το ρόλο τους κυρίως ενόψει της πρόκλησης των αυξήσεων κεφαλαίου στις τράπεζες και των μεγάλων αποκρατικοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Έγκειται κυρίως στη διαπίστωση των τεχνικών αναλυτών πως η ζώνη μεταξύ 1.020-1.300 μονάδων αποτελεί μια περιοχή ενισχυμένων αντιστάσεων για την αγορά, εντός της οποίας ενδέχεται να ολοκληρωθεί το πρώτο μεγάλο ανοδικό κύμα της νέας «bull market» που πολλοί προεξοφλούν ότι έχει ξεκινήσει στο Χ.Α από τα χαμηλά των τελευταίων 23 ετών. Μολονότι το ρίσκο για κάποιον που αγοράζει μετοχές στα τελευταία στάδια ενός ανοδικού κύματος είναι μεγάλο, εντούτοις τα περιθώρια εκμετάλλευσης μιας περαιτέρω ανοδικής κίνησης έπειτα από τις απαραίτητες ανάσες που θα αποφορτίσουν τις «υπεραγορασμένες» συνθήκες της αγοράς, είναι αξιόλογα. Μένει ωστόσο στην ίδια την αγορά να απαντήσει ως προς τον χρόνο και τον τρόπο με τον οποία θα κινηθεί, κι αν θα επιλέξει τώρα, ή λίγο αργότερα να κάνει «ντόρο» στο ταμπλό.

Μια «ανεκτή» περιοχή διόρθωσης που σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, θα έδινε πόντους στο σενάριο σημαντικής διεύρυνσης της ανοδικής κίνησης πάνω από τις 1.000 μονάδες είναι αυτή μεταξύ 911 - 930 μονάδων, ενώ σήμερα-αύριο το Χ.Α αναμένεται να δείξει τις προθέσεις του για την βραχυπρόθεσμη τάση που θα ακολουθήσει, δοκιμάζοντας τη στήριξη των 960 μονάδων. Οι «φορτισμένοι» τεχνικοί δείκτες στην αγορά και το μεγάλο ράλι των μετοχών μεσαίας και μεγάλης κεφαλαιοποίησης που έχουν υπερδιπλασιάσει τις αποτιμήσεις τους και έχουν φτάσει τους πρώτους σημαντικούς στόχους τους, ενισχύσει πάντως τις πιθανότητες διόρθωσης.

Τα πράγματα θα ήταν ήδη πολύ διαφορετικά αν ο τραπεζικός κλάδος δεν συνέχιζε να λειτουργεί ως "βαρίδι" για την υπόλοιπη αγορά, λόγω των τεράστιων προκλήσεων που αντιμετωπίζει και εν αναμονή των επικείμενων αυξήσεων κεφαλαίου. Η εικόνα του από τον Οκτώβριο και μετά είναι αποθαρρυντική, παρουσιάζοντας μάλιστα επιδείνωση κατά τις έξι τελευταίες συνεδριάσεις καθώς ενώ η υπόλοιπη αγορά έγραφε νέα υψηλά ο κλαδικός δείκτης μετρά απώλειες άνω του 16% και δείχνει να οδεύει προς μια ακόμη αναμέτρηση με το «τελευταίο καταφύγιο» των 200 μονάδων (ανοδική γραμμή τάσης από τα χαμηλά Ιουνίου). Κάτω από εκεί, τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα για τους μετόχους των τραπεζών καθώς η αγορά θα σπεύσει να προεξοφλήσει αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο της ανακεφαλαιοποίησης.

Σε κάθε περίπτωση οι πιο συντηρητικοί επενδυτές κάνουν «κράτει» αυτή την περίοδο αναμένοντας την κορύφωση της αγοράς ώστε να εκμεταλλευτούν τις χαμηλότερες αποτιμήσεις που λογικά θα προκύψουν στη συνέχεια, ενώ όσοι έχουν αγοράσει στα χαμηλά, μειώνουν σταδιακά τις θέσεις τους κλειδώνοντας μέρος των υπεραξιών τους.

Ασχέτως, πάντως, με το τι θα κάνει σήμερα ή σε ένα μήνα το Χ.Α, δεν μπορεί κανείς να μην αναγνωρίσει ότι το κλίμα έχει βελτιωθεί σημαντικά στο χρηματιστήριο και η αγορά παρουσιάζει όλο και πιο σαφείς ενδείξεις ότι η μακροπρόθεσμη τάση έχει αλλάξει, με τους επενδυτές να ατενίζουν ψηλότερα για το μέλλον.

Χθες γράφαμε για το μακροχρόνιο αγοραστικό σήμα που έχει δώσει ο Γενικός Δείκτης για τρίτη φορά μετά το 1996.

Όσοι έχουν λεφτά, δειλά έχουν αρχίσει να τα βγάζουν από τα σεντούκια ή να τα ξαναφέρνουν από άλλη πόρτα στην Ελλάδα για να τα ρίξουν στην αγορά. Οι επιχειρηματίες εκμεταλλεύονται το καλό κλίμα και διοχετεύουν χρήμα στις μετοχές τους για να επωφεληθούν. Οι μικροεπενδυτές που απέμειναν «όρθιοι» γίνονται σταδιακά όλο και πιο ενεργοί (σ.σ περίπου 1.500 με 2.000 νέοι κωδικοί ανοίγουν σήμερα κάθε μήνα στο ΧΑ και περίπου 5.500 κωδικοί κάνουν συχνά πράξεις στο ΧΑ) ενώ οι επενδυτικές εταιρείες και τα αμοιβαία κεφάλαια που μέχρι πρότινος απείχαν ή «σόρταραν» την αγορά έχουν αλλάξει επενδυτική τακτική και έριξαν τους προηγούμενους μήνες περισσότερο χρήμα στην αγορά.

"Μαγιά" 173 εκατ. ευρώ στο ράλι από ξένους θεσμικούς
Μια αξιοσημείωτη ποιοτική διαφορά που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη είναι η επαναδραστηριοποίηση ξένων χαρτοφυλακίων. Οι ξένοι που έχουν ενεργοποιηθεί ως αγοραστές στο Χ.Α δεν είναι πολλοί, η συμβολή τους όμως είναι καθοριστική κατά τους έξι τελευταίους μήνες που οι μετοχές στην Ελλάδα καλπάζουν.

Μια πρώτη ματιά στα επίσημα στοιχεία του Χ.Α, δείχνει ότι το 2012 τα ξένα χαρτοφυλάκια ήταν καθαροί πωλητές στην ελληνική αγορά με εκροές 84 εκατ. ευρώ, όταν οι εγχώριοι επενδυτές πραγματοποίησαν καθαρές αγορές περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Από τον Ιούλιο και μετά, όμως, όταν δηλαδή τελείωσε η περίοδος πολιτικής αστάθειας και άρχισε να απομακρύνεται το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, τα ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια σταμάτησαν τις πωλήσεις και άρχισαν να «σαρώνουν» τις ελληνικές μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης πραγματοποιώντας συνολικά καθαρές τοποθετήσεις άνω των 173 εκατ. ευρώ στον FTSE Large Cap 25. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό στοιχείο καθώς είναι η πρώτη φορά μετά από χρόνια (ουσιαστικά από το 2007) που οι ξένοι επενδυτές εμφανίζονται να ενισχύουν σταθερά θέσεις στο ΧΑ, από το οποίο την τελευταία πενταετία εμφανίζονται να έχουν ρευστοποιήσει θέσεις άνω των 8,5 δισ. ευρώ.

Μέρος των κεφαλαίων που έχουν επενδυθεί στην αγορά τους τελευταίους μήνες, αποτελούν χρήματα Ελλήνων επενδυτών τα οποία «επαναπατρίζονται» μέσω ξένων επενδυτικών οίκων, ενώ ένα σημαντικό επίσης μερίδιο αφορά σε άμεσες τοποθετήσεις επενδυτικών εταιρειών του εξωτερικού σε μετοχές της μεσαίας και υψηλής κεφαλαιοποίησης.



 Από ......  capital

Δεν υπάρχουν σχόλια: