Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Άσμουσεν: Διακυβεύεται το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη!

Αναρτήθηκε από...... energoipoliteskv.blogspot.com


Το ΔΝΤ εκτιμά ότι ακόμη δεν έχει διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους...
Τα βλέμματα όλης της Ευρώπης, αλλά και της διεθνούς κοινότηταςείναι σήμερα στραμμένα στις Βρυξέλλες και στη συνεδρίαση του Eurogroup.

 Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναζητούν μιασυμβιβαστική λύση για τη συνέχιση της χρηματοδοτικής βοήθειας προς την Αθήνα.

 Αισιόδοξοι πως το Eurogroup θα συμφωνήσει επιτέλους σε μία ενιαία φόρμουλαεμφανίστηκαν την περασμένη Παρασκευή οι ηγέτες της ΕΕ. Τόσο η καγκελάριοςΜέρκελ όσο και ο πρόεδρος Ολάντ δήλωσαν πεπεισμένοι ότι σήμερα θα μπορούσε ναβρεθεί ένα κοινός τόπος που θα επιτρέψει την εκταμίευση της επόμενη δόσης προς την Ελλάδα.

 Φαίνεται όμως, πως αυτός ο τόπος μένει ακόμα να βρεθεί.

 Το ΔΝΤ εκτιμά ότι ακόμη δεν έχει διασφαλιστεί η βιωσιμότητατου ελληνικού χρέους και δεν έχει διασφαλιστεί η κάλυψη του χρηματοδοτικούκενού το διάστημα 2014-2016.

 Το μέλος του διευθυντηρίου της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσενυποστηρίζει ότι όλες οι πλευρές θα «πρέπει να μετακινηθούν» από τις θέσεις τουςπροκειμένου να επιτευχθεί μια λύση. Σε συνέντευξή του προς τη σημερινή Bild, οκ. Άσμουσεν διαμηνύει πως «το διακύβευμα είναι το μέλλον της Ελλάδας στηνευρωζώνη».


Η Αθήνα χρειάζεται τουλάχιστον τη δόση των 31,5 δις. ευρώαπό το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας, η οποία έχει μπλοκαριστεί από τον Ιούνιο, λόγωμεταρρυθμιστικών παραλείψεων.

 Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Υπάρχει ένα χρηματοδοτικό κενό,που μόνο μέχρι το 2014 ανέρχεται σε 13,5 δις. ευρώ και δημιουργείται από τησχεδιαζόμενη διετή επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής.

 Μέχρι τώρα το ΔΝΤ αρνείται να συναινέσει στη διετήεπιμήκυνση και απειλεί με αποχώρηση από το πρόγραμμα, κάτι που κανείς στηνευρωζώνη δεν θέλει.

 Ωστόσο, στο αίτημα του ΔΝΤ για «κούρεμα» του ελληνικούχρέους η ευρωζώνη και κυρίως το Βερολίνο λένε «όχι» και αντιπροτείνουν έναμείγμα μέτρων που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να καταστήσουν βιώσιμο τοελληνικό χρέος και να δώσουν απάντηση στο ερώτημα του χρηματοδοτικού κενού πουσυνεπάγεται η επιμήκυνση.

FT: Λύση à la carte 

Από την άλλη, λύση à la carte στο σημερινό Eurogroup βλέπειμια μερίδα αναλυτών. Σύμφωνα με την Financial Times Deutschland, «τα μέλη τηςΕυρωζώνης θα επιχειρήσουν να ελαφρύνουν το βάρος του ελληνικού χρέους μέχρι το2020, επιλέγοντας από την παλέτα των πιθανών λύσεων εκείνες, οι οποίες θαμπορούν να γίνουν πιο εύκολα αποδεκτές στο εσωτερικό πεδίο, δηλαδή στην κοινήγνώμη των χωρών τους. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, δεν θα υπάρξει ενιαία λύσηγια όλες τις χώρες της ευρωζώνης, αλλά θα προκριθεί η λύση με το μικρότεροκόστος για όλους τους παίκτες, «εφόσον οι αριθμοί και το ΔΝΤ το επιτρέπουν»,όπως εκτιμούν κύκλοι του Βερολίνου.

 Για παράδειγμα, η Γερμανία τείνει προς την λύση τηςενίσχυσης της συμμετοχής της στον EFSF κατά 10 δισ. ευρώ. Με τα χρήματα αυτά ηΕλλάδα θα αγοράσει ομόλογα από ιδιώτες επενδυτές σε χαμηλές τιμές, σε μίαπροσπάθεια να μειώσει το βάρος του χρέους.


 Spiegel: Η Αθήνα έχει πληρώσει 300 εκατ. ευρώ τόκους στη Γερμανία

Όπως αναφέρει το Spiegel Online: «Διαπραγματευτικοί κύκλοιτης ευρωζώνης εξετάζουν το ενδεχόμενο οι επιμέρους χώρες να συμμετάσχουν μεεθνικές, εξειδικευμένες δράσεις η καθεμιά στη βοήθεια που θα παρασχεθεί τώραπρος την Ελλάδα. Η Γερμανία θεωρεί ότι έτσι η Αθήνα θα μπορούσε να ωφεληθεί απότο πρώτο πρόγραμμα βοήθειας με μείωση των επιτοκίων δανεισμού. Το 2010 ηΓερμανία χορήγησε δάνεια ύψους 15,17 δις. ευρώ. Η Αθήνα έχει πληρώσει μέχριτώρα – σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών – 300 εκατ. ευρώ τόκουςστη Γερμανία.


 Με βάση τον μεσοπρόθεσμο οικονομικό σχεδιασμό, η γερμανικήκυβέρνηση υπολογίζει ότι τα ετήσια έσοδα από το πρώτο δάνειο προς την Ελλάδαανέρχονται σε 130 εκατ. ευρώ περίπου.

Πόσο μπορούν όμως να μειωθούν τα επιτόκιατων δανείων του πρώτου πακέτου βοήθειας; Τουλάχιστον όχι κάτω από το 1%, πουθίγει τη δαπάνη αυτοχρηματοδότησης της εμπλεκόμενης τράπεζας δανειοδότησης KfW,λένε στον κυβερνητικό συνασπισμό. Τα ακριβή ποσά δεν αναφέρθηκαν.

Πηγή: DW

Δεν υπάρχουν σχόλια: