Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

"Ναι" στην επιμήκυνση, "ίσως" στα προαπαιτούμενα, "άγνωστο" για το χρέος

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com


Του Γιάννη Αγγέλη

Η νέα παράταση χρόνου των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και η μεταφορά της ψήφισης του νόμου για το “πακέτο” του νέου μνημονίου την επόμενη εβδομάδα, συνδέεται με δύο κυρίως ζητήματα “φωτιά” στο ελληνικό πρόβλημα: την διάσωση της συνοχής της κυβέρνησης και της τρόικας!

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, στις Βρυξέλλες ατύπως παραμένει ανοικτή η συζήτηση για να διαχωριστούν τα “προαπαιτούμενα” (τα περιβόητα prior actions) σε εκείνα που εκκρεμούν από τον περασμένο Μάρτιο και σ’ εκείνα που συνοδεύουν την επέκταση του νέου μνημονίου.

Το παράδοξο είναι ότι ανώτατο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ σήμερα το πρωί, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Capital.gr, διέψευσε ότι υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά διπλωματικές πληγές από το Συμβούλιο Υπουργών επιμένουν ότι “η συζήτηση για το θέμα δεν έχει κλείσει” και ότι υπό όρους θα μπορούσε να διαχωριστεί η ομάδα των προαπαιτουμένων του Μαρτίου από εκείνα που προστέθηκαν στην συνέχεια.

Στην επιπλέον ομάδα εντάσσεται το πακέτο των αλλαγών στο εργασιακό για το οποίο η ΔΗΜΑΡ επιμένει ότι δεν θα ψηφίσει...

Βέβαια διευκρινίζεται ότι ο διαχωρισμός αυτός και η μετατόπιση του επιπλέον πακέτου των προαπαιτουμένων (τα οποία τώρα συνολικά αυξάνονται από 89 που ήταν εκείνα του Μαρτίου σε 160) θα συνδεθεί με την «σαλαμοποίηση» της εκταμίευσης της δόσης, την οποία δεν θέλει σε καμία περίπτωση το ΥΠΟΙΚ και η Κυβέρνηση.

Και αυτό γιατί μέσα στον Νοέμβριο πέραν του τεράστιου ποσού των λήξεων εντόκων γραμματίων (ξεπερνούν τα 7,2 δισ. ευρώ), αντιμετωπίζεται πολύ σοβαρό ταμειακό πρόβλημα ενόψει λήξης έτους σε μισθούς, συντάξεις και ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τρίτους.

Πέραν αυτών πάντως είναι δεδομένη-αποφασισμένη, και θα ανακοινωθεί στην συνάντηση του Eurogroup την Τετάρτη (αν δεν αναβληθεί λόγω παράτασης των διαπραγματεύσεων), η επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος κατά δύο έτη μέχρι το 2016.

Η απόφαση αυτή δεν έχει παρόλα αυτά επιτρέψει να παρακαμφθεί η διάσταση στο εσωτερικό της τρόικας σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση του χρέους, για το οποίο το ΔΝΤ δεν αλλάζει την στάση του, απαιτώντας νέο κούρεμα.

Η ΕΚΤ έχει αποκλείσει την συμμετοχή της σε αυτό και οι αντιπαραθέσεις πλέον μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ συγκεντρώνονται στο αν και πώς θα συμμετάσχουν οι κυβερνήσεις με τα διακρατικά δάνεια. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προωθεί πολιτικά και τεχνικά την ενδιάμεση “λύση” της επαναγοράς χρέους, αλλά με χρήματα τα οποία θα εξοικονομηθούν από το ήδη συμφωνημένο πακέτο για την Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση μια τέτοια “λύση” θα μπορούσε να είναι διαχειρίσιμη από το Eurogroup, αφού η αλλαγή χρήσης των κεφαλαίων που προβλέπονται για το ελληνικό πακέτο δεν απαιτεί εγκρίσεις εθνικών κοινοβουλίων ούτε καν την παρέμβαση της Συνόδου Κορυφής!

Κάπου εκεί βρίσκονται τα πράγματα και μέχρι την Τετάρτη, εφ’ όσον συγκληθεί τελικά το Eurogroup, αναζητείται μία “λύση” η οποία θα επιτρέψει την διάσωση της συνοχής τόσο της κυβέρνησης όσο... και της τρόικας.

Από .....  capital


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: