Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Σε αδιέξοδο και ο Σαμαράς με τα «όχι» από ΔΗΜΑΡ-ΠΑΣΟΚ

Αναρτήθηκε από ........  energoipoliteskv.blogspot.com


Από αναβολή σε αναβολή πάει η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου για τα μέτρα μετά την εμπλοκή που σημειώνεται με τη ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ. Ενώ αρχικά ο σχεδιασμός ήταν να κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο μεθαύριο Πέμπτη τώρα αναβάλλεται για ακόμη μια φορά η κατάθεσή του για την ερχόμενη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου.
Η ΔΗΜΑΡ εμφανίζεται αμετακίνητη στην άρνησή της να ψηφίσει τα επίμαχα άρθρα για τα εργασιακά και θέτει εκ νέου όρους στην Τρόικα να κάνει πίσω. Οπως έλεγαν κορυφαία στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς αν η Τρόικα, και ειδικά η Γερμανία, αποσύρουν τις βασικές διατάξεις στο μείγμα των εργασιακών θα μπορούσε και η ΔΗΜΑΡ να δει διαφορετικά το θέμα των αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης.
Την ίδια ώρα αγωνία προκαλεί και στο ΠΑΣΟΚ η άρνηση βουλευτών να ψηφίσουν τα εργασιακά αλλά και η ακαμψία στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Παρά την άρνηση της Τρόικα να δεχθεί οποιαδήποτε σκέψη να έρχονται οι αποκρατικοποιήσεις μία μία στη βουλή πριν ψηφιστούν, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται αποφασισμένοι να επιμείνουν.
Αγωνία και στο ΠΑΣΟΚ
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επέστρεψε εσπευσμένα χθες από την Ουάσινγκτον και συγκαλεί σήμερα το μεσημέρι σύσκεψη με στόχο να καθοριστεί η περαιτέρω στάση του κόμματος με βάση και την άρνηση της ΔΗΜΑΡ να ψηφίσει τα μέτρα.
Αυτό το διπλό μέτωπο από την πλευρά των κυβερνητικών εταίρων κορυφώνει την αγωνία στο Μέγαρο Μαξίμου το οποίο αναζητά τρόπο να αρθεί το αξιέξοδο ώστε τα μέτρα να έχουν ψηφιστεί μέσα στο επόμενο 10ήμερο.
Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο την προσεχή Πέμπτη, αλλά τελικά, λόγω της εμπλοκής και των καθυστερήσεων από τα υπουργεία για τα προαπαιτούμενα, αναμένεται να κατατεθεί την επόμενη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, ώστε να συζητηθεί και ψηφιστεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την Τρίτη 6 Νοεμβρίου και να γίνει η τελική συζήτηση και να τεθεί προς ψηφοφορία στην Ολομέλεια την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου.

Το Μαξίμου σε κρίση
Στο Μέγαρο Μαξίμου διαπιστώνουν τώρα ότι η κυβέρνηση κρέμεται από μια κλωστή αφού ενδέχεται να υπάρξει ψηφοφορία θρίλερ με τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ να δείχνουν διαθέσεις να θέσουν σε κίνδυνο τη συμφωνία και κατά συνέπεια την ίδια την κυβέρνηση.
Μπροστά στο κορυφαίο αυτό αδιέξοδο ο Πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να συνομιλήσει με τους πολιτικούς προϊσταμένους της Τρόικα και να επιδιώξει έναν έντιμο συμβιβασμό για να αρθούν τα εμπόδια και να προχωρήσει η ψηφοφορία των μέτρων.
Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι ζητούν από τους πιστωτές, κυρίως από το ΔΝΤ και τη Γερμανία, να υποχωρήσουν ή να μετατεθεί για ύστερο χρόνο η συζήτηση για τα εργασιακά.
Όλα κρέμονται κυριολεκτικά από μια κλωστή και ο χρόνος που είχε στη διάθεσή της η τρικομματική κυβέρνηση τελειώνει, ενώ η υπομονή των πιστωτών έχει εξαντληθεί.
Η Τρόικα είναι αμετακίνητη, παρά το έντονο παρασκήνιο των τελευταίων εικοσιτετραώρων και τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
«Οσον αφορά τα εργασιακά η Τρόικα ήταν αρνητική και για το επίδομα γάμου και για την επεκτασιμότητα της σύμβασης. Για το μεν πρώτο λέει ότι δεν ισχύει σε κανένα μέρος του κόσμου ενώ για το δεύτερο λέει ότι έχει ήδη ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση» είπε το βράδυ της Κυριακής ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, εξηγώντας τα επιχειρήματα των δανειστών, μετά από μια νέα σύσκεψη υπό τον κ. Σαμαρά.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι η Τρόικα αρνήθηκε και την κύρωση από την βουλή των ιδιωτικοποιήσεων, που είναι απαίτηση του ΠΑΣΟΚ, στάση με την οποία συμφώνησε δημόσια και ο κ. Στουρνάρας, λέγοντας: «Σωστά, κατά την άποψή μου, το απορρίπτει η Τρόικα αφού δεν θα ερχόταν κανένας επενδυτής αν έπρεπε η κάθε ιδιωτικοποίηση να περάσει από την Βουλή».
Δεν υπάρχει περίπτωση, όπως λένε ανώτερα κυβερνητικά στελέχη να κάνουν πίσω και το μόνο που μπορεί να τους αλλάξει στάση, είναι να λάβουν εντολή από τους πολιτικούς τους προϊσταμένους.
Η Τρόικα έχει ήδη επισημάνει στην κυβέρνηση ότι έκανε ήδη συμβιβασμό και υπέβαλε βελτιωμένη πρόταση για τα εργασιακά και για τις αποζημιώσεις των απολύσεων.
Το Euro Working Group συνεδριάζει εκ νέου σήμερα στις Βρυξέλλες, ενώ την Τετάρτη θα συνέλθει σε τηλεδιάσκεψη το Εurogroup προκειμένου να προετοιμάσει την απόφαση για την εκταμίευση.

Από.......  iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια: