Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Σόιμπλε προς Στουρνάρα: Ελα να δούμε αν σώζεται η Ελλάδα Πηγή: Σόιμπλε προς Στουρνάρα: Ελα να δούμε αν σώζεται η Ελλάδα

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Εναν δύσκολο συνομιλητή θα συναντήσει σήμερα στο Βερολίνο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Είναι ο πολιτικός που έχει κάνει σκληρές, ως εχθρικές δηλώσεις για την Ελλάδα.
Μια από τις περιβόητες φράσεις του είναι «στην Ελλάδα οι πολιτικοί δεν θέλουν να κυβερνήσουν και οι πολίτες δεν θέλουν να κυβερνηθούν». Πανίσχυρος στο πλευρό της Ανγκελα Μέρκελ ο γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει βαρύνουσα άποψη για τα ελληνικά πράγματα. Γι' αυτόν είχε πει παλιότερα ο Κάρολος Παπούλιας: «Μα ποιός είναι αυτός ο Σόιμπλε

Το σημερινό ραντεβού με τον Γιάννη Σουρνάρα έκλεισε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο όταν ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κάλεσε τον Ελληνα ομόλογό του να συναντηθούν κατ' ιδίαν για να δουν «αν σώζεται η Ελλάδα». Ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος παρακολουθεί το ελληνικό πρόβλημα από τις πρώτες ημέρες που ξέσπασε η κρίση του 2010 και η ένταξη της χώρας μας στον μηχανισμό στήριξης, δεν φαίνεται να πιστεύει πλέον στις δυνατότητες της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε δραστικές μεταρρυθμίσεις.

Μιλώντας μάλιστα στο Στρασβούργο με θέμα «Μια διέξοδος από την κρίση στην ευρωζώνη» ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε ότι «η Ελλάδα δεν συνιστά παράδειγμα προς αποφυγήν αλλά μια ειδική περίπτωση» φράση που μάλλον αρνητικό και υποτιμητικό χαρακτήρα λαμβάνει στην περίπτωση του γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος δείχνει πεπεισμένος ότι «δύσκολα σώζεται η Ελλάδα».
Ο κ. Στουρνάρας θα κάνει σήμερα στο Βερολίνο προσπάθεια να ανοίξει έναν «δίαυλο επικοινωνίας» με τον γερμανό ομόλογό του προκειμένου να αποδείξει ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της και θα επισημάνει τους κινδύνους της ύφεσης και την ανάγκη επιμήκυνσης του προγράμματος προσαρμογής ως το 2016. Οπως έγινε γνωστό, στο πρόγραμμα του κ. Στουρνάρα προστέθηκε και ραντεβού (στις 10.45 το πρωί ώρα Ελλάδος) και με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι ο κ. Στουρνάρας μεταβαίνει στο Βερολίνο με δύο επιχειρήματα για τη συνάντησή του με τον κ. Σόιμπλε. Το πρώτο είναι το πακέτο μέτρων των 11,9 δισ. ευρώ και το δεύτερο είναι η εκτέλεση του Προϋπολογισμού που κινείται εντός στόχων, εξαιτίας της «αιματηρής» συγκράτησης δαπανών και παρά τη σοβαρή υστέρηση των εσόδων λόγω της ύφεσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στουρνάρας θα παρουσιάσει τα δραματικά στοιχεία της ύφεσης και θα υποστηρίξει ότι η ύφεση (υπολογίζεται ότι θα φτάσει εφέτος το 7% -αντί για 4,7% που προέβλεπε το Μνημόνιο) δεν επηρεάζει μόνο την κοινωνία και την αγορά αλλά και τους στόχους δηλαδή του προγράμματος για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2014.
Παράλληλα ο κ. Στουρνάρας θα θέσει το θέμα που δημιουργούν οι δηλώσεις περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ οι οποίες τα τελευταία δύο χρόνια λειτουργούν αποτρεπτικά για τις επενδύσεις και τις αποκρατικοποιήσεις.

Ο κ. Στουρνάρας θα συζητήσει με τον κ. Σόιμπλε και για την πορεία του χρέους, ενόψει και τη έκθεσης της τρόικας, κάτι που απασχολεί ιδιαιτέρως το Βερολίνο. Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών θα ζητήσει και τη στήριξη του κ. Σόιμπλε για το «ξεμπλοκάρισμα» των δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων η οποία, παρά τις διαβεβαιώσεις δεν έχει ρίξει ούτε ένα ευρώ στην αγορά και εγείρει συνεχώς νέα εμπόδια ενώ δεν δέχεται τις εγγυήσεις που της δίνουν οι ελληνικές τράπεζες με αποτέλεσμα να λιμνάζουν τα κονδύλια που προορίζονται από την Κομισιόν για την Ελλάδα για τα μεγάλα έργα και για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Αρνητικές δημοσκοπήσεις
Ο κ. Στουρνάρας στο Βερολίνο θα αντιμετωπίσει επίσης και το αρνητικό κλίμα της γερμανικής κοινής γνώμης απέναντι στη χώρα μας. Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες στους Financial Times δείχνει ότι το 54% των Γερμανών θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη έναντι μόνο του 27% που πιστεύει ότι πρέπει να παραμείνει σ'αυτήν. Επίσης το 47% των Γερμανών διαφωνεί να δοθεί περισσότερη βοήθεια στην Ελλάδα.
Την ίδια ώρα μια δημοσκόπηση μεταξύ μάνατζερ προβλέπει ότι το 61% κορυφαίων στελεχών ευρωπαϊκών και ιαπωνικών επιχειρήσεων προβλέπει έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Η έρευνα έγινε από την γερμανική εταιρεία συμβούλων Roland Berger και συμμετείχαν περίπου 600 μάνατζερ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό των στελεχών σε επιχειρήσεις του ευρωπαικού νότου που εκτιμά ότι η Ελλάδα θα φύγει από την ευρωζώνη φτάνει το 76%

Από .....  iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια: