Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Σε επτά ημέρες οι πρώτες αποφάσεις για PSI και δανειακή Σύμβαση

Αναρτήθηκε από....... energoipoliteskv.blogspot.com


Του Γιάννη Αγγέλη
 
 
Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης διαπραγματεύσεων για την τελική πρόταση "κουρέματος" (PSI) των ελληνικών ομολόγων ολοκληρώνεται το αργότερο μέχρι την επόμενη Κυριακή και "κατατίθεται" για κατ΄ αρχήν έγκριση στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας 23/1.

Ταυτόχρονα μέσα στην εβδομάδα θα επιχειρηθεί να διαμορφωθεί ένα κείμενο συμφωνίας των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης όσον αφορά τις δεσμεύσεις για την νέα δανειακή σύμβαση.

Και τα δύο κείμενα, η τελική πρόταση για το PSI και η δεσμευτική συμφωνία για την νέα δανειακή σύμβαση, θα αποτελέσουν εκτός απροόπτου το ένα από τα βασικά θέματα της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής στο τέλος του μήνα.

Στην απόφαση αυτή έχει καταλήξει από την περασμένη Πέμπτη το EWG (η Επιτροπή Εργασίας του Eurogroup) και στην βάση αυτής της απόφασης συνεχίζει να υλοποιείται το χρονοδιάγραμμα της Ευρωζώνης για το πρόβλημα του ελληνικού χρέους.

Η "αναταραχή" που προέκυψε για το μέλλον της συμφωνίας του κουρέματος την Παρασκευή είχε πραγματική βάση και είχε να κάνει με το ποιος θα καλύψει το επιπλέον ποσό που ζητά το ΔΝΤ για το πακέτο της Ελλάδας που αφορά συνολικά την νέα δανειακή σύμβαση και το "κούρεμα" προκειμένου να αποδεχθεί την "βιωσιμότητα" του ελληνικού χρέους.

Το Βερολίνο στις συναντήσεις της Πέμπτης-Παρασκευής έθεσε προς διαπραγμάτευση το ενδεχόμενο μείωσης του επιτοκίου των νέων ομολόγων, με τα οποία θα αντικατασταθούν τα παλαιά για την περίοδο μέχρι το 2020, κάτω από το 3%. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με το IIF, θα οδηγούσε το κατά 50% ονομαστικό "κούρεμα" σε πραγματικό "κούρεμα" πάνω από το 65% (ανάλογα με το ύψος του επιτοκίου).

Η κίνηση αυτή προκάλεσε την έκδοση των αρνητικών ανακοινώσεων από πλευράς τραπεζών και ομολογιούχων, αλλά όπως τόνισαν στο Capital.gr στελέχη της Κομισιόν αυτό ήταν αναμενόμενο στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης και θα ξεπερασθεί τις επόμενες ημέρες καθώς οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν την ανταλλαγή προτάσεων.

Το ενδιαφέρον κατά τους ίδιους κύκλους δεν βρίσκεται στις "εντάσεις" γύρω από το ύψος του επιτοκίου, για το οποίο όλες οι πλευρές ανεξαρτήτως των αντιτιθέμενων διαρροών που γίνονται επ΄ αυτού κρίνουν ότι ούτως ή άλλως θα έχει καταληκτική συμφωνία σε επίπεδα μεταξύ 3,5% και 4% για την περίοδο μέχρι το 2020 και ελαφρώς μεγαλύτερο για την περίοδο 2020 - 2030.

Η πραγματική ένταση έχει... εγκατασταθεί στο κομμάτι των διαπραγματεύσεων που αφορά στο κατά πόσο τα κρατικά επενδυτικά funds εντός και εκτός Ευρωζώνης και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης θα συμμετάσχουν στην τελική πρόταση κουρέματος και με ποιους όρους.

Όπως είχε αποκαλύψει το Capital.gr την Παρασκευή, το πραγματικό ζήτημα γύρω από το οποίο έχουν τεντώσει το... σχοινί οι δύο πλευρές στην διελκυστίνδα της διαπραγμάτευσης είναι η συμμετοχή αυτών των φορέων στο "κούρεμα". Η ένταση αυτή έχει πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις από την επιμονή του ΔΝΤ να κρατά το θέμα αυτό ανοικτό και μάλιστα ως εναλλακτική αφ΄ ενός της μη συμμετοχής των heghe funds, αλλά και της κάλυψης του επιπλέον ποσού των 15 δισ. ευρώ που θεωρεί ότι χρειάζεται το πακέτο για την Ελλάδα προκειμένου να δεχθεί ότι μετά από αυτό το ελληνικό χρέος καθίσταται βιώσιμο με την συμφωνία της 26 Οκτωβρίου...

Να υπενθυμίσουμε ότι το ΔΝΤ αρχικά είχε διατυπώσει την θέση ότι είναι αδύνατο να μείνει στο 50% το "κούρεμα" καθώς η επιδείνωση της κατάστασης στην Ελλάδα απαιτεί μεγαλύτερο κούρεμα. Για να επιβάλει μάλιστα την θέση αυτή, η οποία είχε την υποστήριξη και του Βερολίνου, είχε ζητήσει να επαναξιολογηθεί το ελληνικό χρέος με βάση τα νεότερα στοιχεία. Η επαναξιολόγηση αυτή (θα ήταν έτοιμη τον Φεβρουάριο) όμως θα έριχνε έξω χρονικά το χρονοδιάγραμμα που είχε δρομολογήσει η Ε.Ε. και μαζί την συμφωνία της 26 Οκτωβρίου με απρόβλεπτες πλέον συνέπειες. Τελικά, κάτω από τις πιέσεις ηγετών της Ευρωζώνης και της Κομισιόν το ΔΝΤ αναδιπλώθηκε, δέχθηκε να προχωρήσει με βάση την αξιολόγηση του χρέους του Οκτωβρίου αλλά ζήτησε ένα επιπλέον ποσό για το συνολικό πακέτο της τάξης των 15-20 δισ. ευρώ! Και το ερώτημα που δημιουργήθηκε είναι αν αυτό θα το βάλουν οι κεντρικές τράπεζες και τα κρατικά funds με την συμμετοχή τους στο κούρεμα, ή θα προκύψει από μία αύξηση του ποσού της δανειακής σύμβασης, ή ακόμα αν θα προκύψει με μία έμμεση αύξηση του κουρέματος μέσω μικρότερου επιτοκίου ή από τον συνδυασμό όλων αυτών... Κάπου εκεί άρχισαν να δημιουργούνται ερωτηματικά για την πορεία του PSI τα πρέπει να έχουν απαντηθεί μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Παράλληλα όμως το χρονοδιάγραμμα αυτό μπλέκεται από το δεύτερο σκέλος της πολιτικής συμφωνίας της περασμένης Πέμπτης, που απαιτείται να έχει ολοκληρωθεί τουλάχιστον κατ΄ αρχήν με την δέσμευση των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης για την νέα δανειακή σύμβαση, και το οποίο απειλεί να είναι το δεύτερο θρίλερ που θα παιχτεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες...


Από  ..... Capital


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: