Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Οι εκλογές και η ΝΔ

Αναρτήθηκε από.... energoipoliteskv.blogspot.com



Δημοσιευμένο στις 6 Ιαν 2012 Συντάκτης: Δημήτρης Νικολακόπουλος

Ομολογώ ότι αδυνατώ να κατανοήσω την εμμονή της ΝΔ για άμεση προσφυγή στις κάλπες, που επανέρχεται κάθε τρείς λίγο στο προσκήνιο από τον πρόεδρο του Κόμματος κ. Αντώνη Σαμαρά.

Οι ενστάσεις μου δεν έχουν σχέση με την βασική αρχή ότι στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν πολιτικά αδιέξοδα και όταν διαπιστώνεται δυσαρμονία μεταξύ των κομμάτων που κυβερνούν και της βούλησης του λαού, τότε η μοναδική διέξοδος δεν μπορεί παρά να είναι οι κάλπες.

Η επιμονή, όμως, της ΝΔ για άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία μοιάζει ακατανόητη για τρεις κύριους λόγους, οι οποίοι, βεβαίως, δεν ισχύουν για τα μικρά κόμματα τα οποία ζητούν με τη σειρά τους εκλογές, διαβλέποντας ότι υπό τις παρούσες συνθήκες μπορούν να εξέλθουν ενισχυμένα από τις κάλπες.

Η πρώτος λόγος έχει σχέση με…απλά μαθηματικά. Μπορεί η ΝΔ να προηγείται σταθερά του ΠαΣοΚ, να έρχεται πρώτο κόμμα σ΄ όλες τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, αλλά με τα ποσοστά που συγκεντρώνει μοιάζει είναι σχεδόν απίθανο να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί ο «πήχης της αυτοδυναμίας» με βάση τον εκλογικό νόμο του κ. Πρ. Παυλόπουλου, με τον οποίον θα διεξαχθούν οι εκλογές, κυμαίνεται γύρω στο 39,5%. Η επίτευξη της αυτοδυναμίας μάλιστα δυσχεραίνεται περαιτέρω στην περίπτωση κατά την οποία επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για είσοδο περισσότερων μικρών κομμάτων στη Βουλή ή και αύξηση των ποσοστών τους, κάτι που ερμηνεύει ως έναν βαθμό, πέρα και ανεξάρτητα από τους λόγους πολιτικής έκφρασης, το γιατί επιζητούν τις κάλπες.

Ο δεύτερος λόγος έχει σχέση με τη λειτουργία αυτών των ίδιων των πολιτικών κομμάτων. Το πολιτικό σύστημα σήμερα αντιμετωπίζει μία βαθιά κρίση εμπιστοσύνης, η οποία επιτείνεται και τείνει να καταστεί ανεξέλεγκτη λόγω ακριβώς της οικονομικής συγκυρίας. Οι πολιτικοί, με άλλα λόγια, θα έπρεπε να ενδιαφερθούν πρώτα να διορθωθούν τα του οίκου τους πριν ζητήσουν την εντολή του ελληνικού λαού για την διακυβέρνηση της χώρας. Αντ΄ αυτού όμως οποιαδήποτε προσπάθεια για αλλαγή του εκλογικού νόμου ώστε να καταστεί αντιπροσωπευτικός υπονομεύθηκε, οι πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν για το κτύπημα του «μαύρου πολιτικού χρήματος» έπεσαν στο κενό και η απόπειρα να ριχτεί φως στις πηγές χρηματοδότησης των κομμάτων και των πολτικών προσώπων και να κατοχυρωθεί στοιχειωδώς η διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών τους, λοιδωρήκε. Δεν έφθαναν όμως όλα αυτά. Επιστρατεύθηκαν και οι θεωρίες περί «συλλογικής ευθύνης» για την κατάντια της χώρας με το γνωστό …παγκάλειο σλόγκαν «μαζί τα φάγαμε».

Ο τρίτος λόγος αφορά στην κατάσταση της χώρας και την προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών που θεωρούνται κρίσιμες για την οικονομική της επιβίωση.

Το ερώτημα είναι υπαρκτό: Τι θα έκανε μία κυβέρνηση της ΝΔ για την έξοδο από την κρίση ή ακόμα και για το μετριασμό των επιπτώσεών της στην κοινωνία στην υποθετική βεβαίως περίπτωση που ανακτούσε (έστω και μετά από αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις) τη διακυβέρνηση της χώρας και το οποίο δεν μπορεί να επιτύχει με την κυβέρνηση Παπαδήμου; Κακά τα ψέματα: Τη στιγμή που αποδέχεται κάποιος την νέα δανειακή σύμβαση μοιραία θα αποδεχτεί και τα μέτρα που τη συνοδεύουν. Το αν τα ίδια σκληρά και ανάλγητα μέτρα που θα συνοδεύουν τη νέα σύμβαση θα έχουν μόνον μπλε χρώμα ή μπλε και πράσινους κόκκους δεν ενδιαφέρει τους πολίτες.

http://www.tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: