Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Κρατήσεις- τιμωρία σε "παρολίγον" εφέδρους

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com


Με μία εγκύκλιο-τιμωρία απαντά το υπουργείο Οικονομικών στους δημόσιους υπαλλήλους που αντί να υπαχθούν σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας (εφεδρεία), αν και εφόσον πληρούν τα κριτήρια, αυτοί για οποιοδήποτε λόγο δεν μπαίνουν. 

Η σύνταξη των παραπάνω θα είναι "ψαλιδισμένη", καθώς θα κοπούν τα ποσά που εισέπραξε ο υπάλληλος κατά τη διάρκεια της περιόδου που κανονικά θα έπρεπε να τελεί σε εφεδρεία. 

Σε εγκύκλιο που δημοσίευσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης, κατέστη σαφές ότι, ανεξάρτητα από το εάν το καθεστώς εφεδρείας δεν εφαρμόστηκε, είτε με υπαιτιότητα του υπαλλήλου είτε του δημοσίου, ένα ποσό θα παρακρατείται κάθε μήνα από τη σύνταξή του.

Σημειώνεται, πως το παρακρατούμενο ποσό κάθε μήνα δεν θα μπορεί να υπερβεί το 1/4 της καταβαλλόμενης σύνταξης.

Αναλυτικότερα, όπως ορίζει η εγκύκλιος:

- Σε περίπτωση που υπάλληλος αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης και έχει εισπράξει όταν ήταν στην ενέργεια αποδοχές που δεν δικαιούται, τα ποσά που καταβλήθηκαν χωρίς να οφείλονται παρακρατούνται συμψηφιστικά με δόσεις από τη σύνταξή του ή από τη σύνταξη των μελών της οικογένειάς του σε περίπτωση μεταβίβασης της σύνταξης σ΄ αυτά. 

Η παρακράτηση γίνεται με πράξη του αρμόδιου Διευθυντή Συντάξεων ύστερα από σχετική βεβαίωση του εκκαθαριστή αποδοχών για το ποσό που καταβλήθηκε επιπλέον. 

- Εάν ένας υπάλληλος, παρότι πληροί τις προϋποθέσεις δεν τεθεί για οποιονδήποτε λόγο σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα, η Υπηρεσία μας κατά την συνταξιοδότησή του θα διενεργήσει αυτεπάγγελτα τον ανωτέρω έλεγχο και θα προβεί, σε συνεννόηση με τον εκκαθαριστή αποδοχών τηςΥπηρεσίας του, σε παρακράτηση από τη σύνταξή του των αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών κατά τη διάρκεια που ο υπάλληλος αυτός έπρεπε να τελεί σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα.

- Ως "πραγματική συντάξιμη δημόσια υπηρεσία" νοείται:

α) η υπηρεσία που έχει παρασχεθεί στο Δημόσιο ή ΝΠΔΔ ή σε ΟΤΑ (α' και β' βαθμού) με οποιαδήποτε σχέση εργασίας καθώς και η υπηρεσία που αναγνωρίζεται ως πραγματική δημόσια)

β) η υπηρεσία που έχει διανυθεί στον ιδιωτικό ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, η οποία έχει ληφθεί υπόψη για τη μισθολογική εξέλιξη του υπαλλήλου και είναι συντάξιμη (μπορεί δηλαδή να αξιοποιηθεί ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά είτε με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης είτε εφόσον πρόκειται για υπηρεσία που έχει διανυθεί με ασφάλιση σε χώρα μέλος της ΕΕ, με την εφαρμογή των Κοινοτικών Κανονισμών).

Εν τω μεταξύ, στην πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων του Μηχανισμού Στήριξης με τον υπουργόΔιοικητικής Μεταρρύθμισης, Μ. Ρέππα, ζητήθηκε η αποχώρηση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015, με την πρώτη "φουρνιά" των 30.000 να πρέπει να αποχωρήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τονίστηκε μεταξύ άλλων, πως ο υπουργός ενημέρωσε τα στελέχη της Τρόικας για την εφαρμογή του νέου βαθμολογίου στο Δημόσιο, την αξιολόγηση και την κινητικότητα των υπαλλήλων και την τομή της κατάργησης των κενών οργανικών θέσεων και τη μείωση κατά 30% των οργανικών μονάδων στο Δημόσιο, καθώς και τη συνεργασία με την task force βάσει της έκθεσης του ΟΟΣΑ για τη Δημόσια Διοίκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: