Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

ΔΝΤ: Σε 10 χρόνια θα καλύψει η Ελλάδα το χαμένο έδαφος

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com

Σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα διαπιστώνει η έκθεση που συνέταξε ο επικεφαλής του επιτελείου του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν, μετά την πέμπτη αναθεώρηση της οικονομίας. Όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση, η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να επιτύχει τη μεγάλη δημοσιονομική σύγκλιση που απαιτείται με κοινωνικά αποδεκτό τρόπο χωρίς να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής. «Θα χρειαστεί τουλάχιστον μία 10ετία για να καλύψει η Ελλάδα το χαμένο έδαφος ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της», σημειώνεται χαρακτηριστικά. Το Ταμείο προβλέπει ακόμη ότι η ανεργία θα φτάσει το 19% το 2012 και το 19,5% το 2013, ενώ το εργατικό κόστος ανά μονάδα εργασίας θα μειώνεται διαρκώς μέχρι το 2014 και εν συνεχεία θα παραμείνει παγωμένο.

Αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, εκτιμάται πως τα σχέδια προχωρούν αλλά όχι και οι πωλήσεις, λόγω και των δύσκολων συνθηκών στις αγορές, με τις αποτιμήσεις πολλών εισηγμένων ΔΕΚΟ να εμφανίζουν πτώση άνω του 50% από τις αρχές του β’ τριμήνου.

Ωστόσο, σημειώνει το Ταμείο, ο στόχος για έσοδα 35 δισ. ευρώ έως τα μέσα του 2014 έχει διατηρηθεί «προς το παρόν, λόγω της σχετικής επιθυμίας των ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών». Ο στόχος των 50 δισ. έχει διατηρηθεί, αν και πλέον προβλέπεται να επιτευχθεί δυο χρόνια αργότερα, έως το 2017.

Η ύφεση στην Ελλάδα στο τέλος του 2011 θα φθάσει το 6% και για το 2012 αναμένεται μία ύφεση του 3%. Θα χρειαστεί τουλάχιστον μία 10ετία για να καλύψει η Ελλάδα το χαμένο έδαφος ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της.
Το νέο πρόγραμμα του PSI θα καταστήσει το ελληνικό δημόσιο χρέος βιώσιμο, αν και το ρίσκο για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους παραμένει υψηλό. H oλοκλήρωση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων του ελληνικού δημοσίου (PSI) αναμένεται μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2012. Στο πλαίσιο αυτό και με βάση το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος της τρόικας για την Ελλάδα, προβλέπεται ο καθορισμός των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών μετά τις ζημιές που θα προκύψουν από το «κούρεμα» και από τους ελέγχους της Blackrock στα χαρτοφυλάκιά τους, τον ερχόμενο Φεβρουάριο.
Αναφορικά με το έλλειμμα, οι στόχοι επιμένουν ότι χρειάζονται μέτρα που θα αντιστοιχούν στο 8% του AΕΠ για το διάστημα 2011-2012 και ένα επιπλέον πακέτο μέτρων που θα αντιστοιχεί στο 6% του ΑΕΠ για το 2013-2014 ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος 5% μέχρι το 2014. Έμφαση στο σκέλος της φορολογίας και της φοροδιαφυγής.
Η τρόικα σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές θα επεξεργαστούν από κοινού μεταρρυθμίσεις στο επίπεδο των δαπανών και των εσόδων που θα βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί. Ειδικότερα: Μείωση 150.000 του μισθολογικού κόστους του δημοσίου κατά 150.000 δημοσίους υπαλλήλους από το 2010 μέχρι το 2015, που αντιστοιχεί στο 22% της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα. Άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και αλλαγές στη λίστα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και των αναπηρικών συντάξεων. Μείζων ζήτημα η περικοπές στις δαπάνες υγείας. Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτη του 2012.
Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας δεν έχουν αποδώσει μέχρι στιγμής την απαιτούμενη μεγαλύτερη ευελιξία που χρειάζεται για να αμβλυνθεί η αύξηση των δεικτών ανεργίας.
Οι ελληνικές αρχές πρέπει να επικεντρωθούν στην άρση της δυσκαμψίας που υπάρχει στις εργασιακές σχέσεις στη χώρα μας. Σημειώνεται ότι πρέπει να διασφαλίζεται η ύπαρξη ενός κατώτατου μισθού στη χώρα ωστόσο το ύψος του υπάρχοντος κατώτατου μισθού πρέπει να αναθεωρηθεί.
Κατά το ΔΝΤ, η εμπιστοσύνη των αγορών στην Ελλάδα θα ανακτηθεί όταν η Ελλάδα καταφέρει να έχει τρία συνεχόμενα χρόνια ανάπτυξης και ένα βιώσιμο δημόσιο χρέος που θα βρίσκεται σίγουρα κάτω από το 150% του ΑΕΠ, κάτι για το οποίο εκτιμάται ότι θα χρειαστεί χρόνος τουλάχιστον μέχρι το 2021.
Τόμσεν: Δεν αντέχετε άλλους φόρους, μειώστε τις δαπάνες

Στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης από την Αθήνα, όπου βρίσκεται με τα υπόλοιπα στελέχη της τρόικας, ο Πολ Τόμσεν επισήαμνε πως το πρόγραμμα λιτότητας της Ελλάδας «έχει βασιστεί, κατά την άποψή μας, παρά πολύ στους φόρους και πιστεύω πως ένα από τα πράγματα που είδαμε το 2011 είναι ότι έχουμε φτάσει στο όριο του». Παράλληλα, χαρακτήρισε «κλειδί» για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, άρα και της επιτυχίας του προγράμματος, τη διαδικασία ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI).

Ο κ. Τόμσεν υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδουν το Ταμείο και οι Ευρωπαίοι στη συμμετοχή των τριών μεγαλύτερων ελληνικών κομμάτων στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, αλλά και τη δέσμευσή για τους στόχους και τις κύριες πολιτικές του προγράμματος. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΔΝΤ, οι αποκλίσεις στην εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων πιθανότατα οφείλονταν και στην απουσία συναίνεσης.

Αναγνώρισε, πάντως, ότι έγιναν και λάθη από την πλευρά του Ταμείου αναφερόμενος στην μεγάλη έμφαση που έδωσαν όλοι οι ενδιαφερόμενοι στη φορολόγηση, ενώ πρόσθεσε ότι το δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον δημιουργεί δυσκολίες και επηρεάζει την Ελλάδα. Ο κ. Τόμσεν πιστεύει ότι η βιωσιμότητα του χρέους εξαρτάται και από την ανάπτυξη (που δεν υπάρχει).

Απέφυγε επίσης να μιλήσει για την ανάγκη νέων μέτρων το 2012, αλλά ομολόγησε πως είναι δύσκολη η επίτευξη των στόχων που τέθηκαν για τη φετινή χρονιά. Αναφέρθηκε σε ύφεση 6% φέτος και 3% του χρόνου, ενώ ζήτησε την επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και δραστική μείωση των δαπανών, αναγνωρίζοντας ότι έχουν εξαντληθεί τα όρια των Ελλήνων φορολογουμένων.

Από  .... TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια: