Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Στην G20 καλούν για εξηγήσεις τον Γ. Παπανδρέου

Αναρτήθηκε από...... energoipoliteskv.blogspot.com


Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν νωρίτερα σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου με την Άνγκελα Μέρκελ...
και σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός μεταβαίνει αύριο στις Κάννες, στη σύνοδο της G20, για να δώσει εξηγήσεις.

Ο κ. Παπανδρέου φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην καγκελάριο ότι το δημοψήφισμα γίνεται ώστε η απόφαση για τη δανειακή σύμβαση να γίνει κτήμα του λαού, ώστε να συμβάλει στην προώθηση των αλλαγών που απαιτούνται για την ισχυροποίηση της Ελλάδος και της Ευρώπης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την κατανόησή της για τις εσωτερικές εξελίξεις στη χώρα μας.

Ο πρωθυπουργός εκλήθη στη σύνοδο από τη γαλλική προεδρία, δεδομένου ότι εκεί θα συζητηθούν και οι εξελίξεις γύρω από το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας. Λόγω αυτών των εξελίξεων, ο Γ. Παπανδρέου και οι πολιτικοί αρχηγοί θα μιλήσουν στη Βουλή την Πέμπτη κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση η οποία είναι προγραμματισμένο να αρχίσει αύριο.

Στο μεταξύ, η καγκελάριος της Γερμανίας και ο πρόεδρος της Γαλλίας, πρόκειται να έχουν συνάντηση αύριο Τετάρτη στις Κάννες με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ, καθώς επίσης και με Έλληνες αξιωματούχους.

Πολιτικοί παρατηρητές επισήμαναν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η καγκελάριος Μέρκελ πρόκειται να επισπεύσει, κατά μερικές ώρες, την μετάβασή της στη νότια Γαλλία, όπου αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη γίνεται η σύνοδος κορυφής της G20, την ώρα που η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διοργανώσει δημοψήφισμα για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ώθησε ξανά σε κρίση τη 17μελή ευρωζώνη.



Τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό είχαν και οι Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Χέρμαν Βαν Ρομπέϊ, όπως αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση.

Προσθέτουν δε πως «υπογραμμίζουμε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να διεξάγει δημοψήφισμα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η συμφωνία (της 27ης Οκτωβρίου) είναι ό,τι καλύτερο για την Ελλάδα. Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη ότι η Ελλάδα θα τιμήσει τις δεσμεύσεις που έλαβε απέναντι στην ευρωζώνη και στη διεθνή κοινότητα».


Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δηλώνει ότι εάν οι Έλληνες πολίτες απορρίψουν τη νέα δανειακή σύμβαση σε δημοψήφισμα, τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με την χρεοκοπία.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου με τον πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν σε στενή σύνθεση, με τη συμμετοχή υπουργών-κλειδιά, όπως του υπουργού Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν και του υπουργού Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ.


«Γνωρίζοντας τα προβλήματα που αντιμετώπισαν ο Νικολά Σαρκοζί και η Άγγελα Μέρκελ για την υιοθέτηση της θαρραλέας συμφωνίας, καταδικάζω αυτή την απόφαση η οποία μοιάζει εντελώς ανεύθυνη από μέρους του Έλληνα πρωθυπουργού», δήλωσε το μέλος της βουλής Κριστιάν Εστροσί μιλώντας στο δημόσιο ραδιόφωνο France Info.


Η αρχηγός του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν --η οποία υποστηρίζει ότι η Γαλλία πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη-- είπε ότι εγκρίνει την διοργάνωση δημοψηφίσματος στην Ελλάδα. «Εναπόκειται στους λαούς να αποφασίζουν το μέλλον τους, όχι σε μερικούς τεχνοκράτες», είπε.

Τέλος ο πρωθυπουργός του Βελγίου Ιβ Λετέρμ είπε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός «φέρει βαριά ευθύνη» για την αβεβαιότητα που προκαλεί με την απόφαση διεξαγωγής δημοψηφίσματος σχετικά με το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας.

Εκφράζει την έκπληξή του για την ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είχε μιλήσει σχετικά ούτε πριν, ούτε κατά τη διάρκεια, ούτε μετά τη Σύνοδο Κορυφής. «Δημιουργήθηκε ξανά ανασφάλεια την ώρα που όλος ο κόσμος έχει ανάγκη από ασφάλεια και εμπιστοσύνη» δηλώνει ο Λετέρμ.

«Ο Παπανδρέου φέρει βαριά ευθύνη. Οι αγορές έχουν ανάγκη σταθερότητας και ασφάλειας» δήλωσε την Τρίτη ο Ιβ Λετέρμ στα βελγικά μέσα ενημέρωσης.

Από ....... Epikaira

Δεν υπάρχουν σχόλια: