Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Ολοκληρώθηκε η μεγάλη πορεία του Πολυτεχνείου

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com


Ολοκληρώθηκε η πορεία του Πολυτεχνείου προς την αμερικανική πρεσβεία με μικροεπεισόδια έξω από το Πολεμικό Μουσείο...

και την πλατεία Μαβίλη.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν στις 5.30, έξω από το Πολεμικό Μουσείου με ανταλλαγή μολότοφ και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.


Το σώμα της πορείας διασπάστηκε σε δύο κομμάτια για λίγα λεπτά και ενώ η κεφαλή με τη σημαία του Πολυτεχνείου ήταν ήδη στην αμερικανική πρεσβεία.

Γύρω στις 6μ.μ. ξεκίνησαν επεισόδια στην πλατεία Μαβίλη και την οδό Σούτσου.

Οι πύλες του Πολυτεχνείου έκλεισαν στη 1 μ.μ. και στις 2 μ.μ. ξεκίνησε η κεντρική εκδήλωση με την ομιλία του πρύτανη του ιδρύματος. 

Στη συνέχεια, ξεκίνησε η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία η οποία και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 7μ.μ.

 Προσυγκέντρωση πραγματοποίησε το ΚΚΕ στην πλατεία Ομόνοιας, στις 5.30 το απόγευμα. Επικεφαλής του μπλοκ του κομμουνιστικού κόμματος είναι η Αλέκα Παπαρήγα.

To υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει επιστρατεύσει, από χθες, περίπου 7.000 αστυνομικούς, ενώ σε ισχύ βρίσκονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας. 


Με εντολή της αστυνομίας στις 12 το μεσημέρι  έκλεισε ο σταθμός του μετρό «Πανεπιστήμιο», στη 1 ο σταθμός «Σύνταγμα» και στις 3 μετά το μεσημέρι οι σταθμοί «Ευαγγελισμός» και «Μέγαρο Μουσικής». Εκτός από τους δρόμους γύρω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, ιδιαίτερα έντονη αναμένεται να είναι η παρουσία αστυνομικών κοντά σε υπουργεία, γύρω από τη Βουλή και κοντά σε πρεσβείες και πανεπιστήμια.


Σύμφωνα με την αστυνομία, από νωρίς το απόγευμα, έχουν γίνει 60 προσαγωγές και 3 συλλήψεις.

Μεγάλη πορεία και στη Θεσσαλονίκη

Λίγο πριν τις 6 το απόγευμα ξεκίνησε η καθιερωμένη πορεία, με κατάληξη το προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για την 38η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Εκατοντάδες άτομα κάθε ηλικίας άρχισαν να συγκεντρώνονται από νωρίς το απόγευμα στο προαύλιο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, ενώ στις 5 το απόγευμα η τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Στην κεφαλή της πορείας βρίσκονται εκπρόσωποι συλλόγων φοιτητών και φυλακισθέντων εξορισθέντων αντιστασιακών της περιόδου 1967-1974, εργατικών συνδικάτων, κ.α. φορέων, ενώ ακολουθούν χιλιάδες διαδηλωτές, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα. 

Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα ξεκίνησε, από την πλατεία Σιντριβανίου, και η δεύτερη πορεία, στην οποία συμμετέχουν άτομα που πρόσκεινται στον αντεξουσιαστικό χώρο. Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, που έχουν παραταχθεί περιμετρικά γύρω από τα πανεπιστήμια, αλλά και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ μέχρι στιγμής τα συλλαλητήρια πραγματοποιούνται ομαλά, χωρίς εντάσεις και επεισόδια. 

Στο μεταξύ, άρχισε πριν από λίγη ώρα στο ΑΠΘ η καθιερωμένη - επετειακή συνεδρίαση της Συγκλήτου και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση, στην αίθουσα τελετών του πανεπιστημίου, με θέμα: «Οικονομική κρίση και δημόσιο πανεπιστήμιο.


    Συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, ο επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Γιώργος Δουράκης, ο μουσικός Θάνος Μικρούτσικος, και ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ενώ παρέμβαση θα κάνει ο καθηγητής Φιλοσοφίας του τμήματος Πολιτικών Επιστημών, Γεράσιμος Βώκος.


    Οι εκδηλώσεις στο ΑΠΘ θα ολοκληρωθούν με τη συναυλία: «Μουσική πράξη για 6», με τους Θάνο Μικρούτσικο, Χρήστο Θηβαίο, Ρίτα Αντωνοπούλου, Άννα Λινάρδου, και τους Θύμιο Παπαδόπουλο (πνευστά) και Θοδωρή Οικονόμου 

Από  ..... epikaira

Δεν υπάρχουν σχόλια: