Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Στα 60 δις ευρώ οι ανείσπρακτοι φόροι σύμφωνα με τον Ράιχενμπαχ...

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com


Έμφαση στην άμεση είσπραξη 6-8 δισ. από τα συνολικά 60 δισεκατομμύρια ευρώ οφειλόμενων φόρων θα δόσει η task force. Ο επικεφαλής της, Χορστ Ράιχενμπαχ, παρουσιάζοντας την Πέμπτη την πρώτη τριμηνιαία έκθεση στις Βρυξέλλες, ανέδειξε την πάταξη της φοροδιαφυγής ως βασική προτεραιότητα της Ομάδας Δράσης. Επεσήμανε επίσης ότι η task force θα προσπαθήσει να πετύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία με την Ελβετία για το ζήτημα αυτό. Σημείωσε δε, ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί για...
δυο ή τρία χρόνια την τεχνική υποστήριξη της task force προκειμένου να αρχίσει να λειτουργεί ικανοποιητικά.

Συγκεκριμένα στην έκθεση τονίζεται πως οι εμπειρογνώμονες της Ομάδας είναι σε θέση να συμβάλουν στην ενίσχυση των φορολογικών εσόδων από καταθέσεις στο εξωτερικό ελληνικών υπεράκτιων εταιρειών αλλά και να βοηθήσουν την Ελλάδα να ολοκληρώσει και να υλοποιήσει τη συμφωνία με την Ελβετία για την φορολόγηση καταθέσεων. 

Όπως επισημαίνεται ένα ποσό μεταξύ 6 και 8 δισ. ευρώ από τις φορολογικές οφειλές προς το Δημόσιο μπορεί να εισπραχθεί. Εν τω μεταξύ, περίπου τα 30 από τα 60 δισ. ευρώ βρίσκονται στο στάδιο της εκδίκασης, η διάρκεια του οποίου σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά τα 10 χρόνια.
Εκτός από την είσπραξη των οφειλόμενων φόρων η task force επισημαίνει την ανάγκη επίσπευσης 100 έργων από το ΕΣΠΑ ύψους 11 δισ. ευρώ, με έμφαση στα έργα εκμετάλλευσης αυτοκινητόδρομων, στη διαχείριση αποβλήτων, στις επενδύσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και στην ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, μετά το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει ορισμένα σημαντικά πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή τους τελευταίους 18 μήνες.
Ωστόσο, ο Ράιχενμπαχ σημείωσε ότι η κρατική μηχανή θα χρειαστεί δύο με τρία χρόνια την τεχνική στήριξη της ομάδας δράσης της Κομισιόν, προκειμένου ο ελληνικός δημόσιος τομέας να φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο λειτουργίας.

Όπως ανέφερε, κατά την παρουσίαση της πρώτης τριμηνιαίας έκθεσης της task force, οι βασικοί τομείς στους οποίους εντοπίστηκαν αδυναμίες είναι στη φορολογική διοίκηση (φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί, ενίσχυση φορολογικών ελέγχων κλπ), στον έλεγχο των δημόσιων δαπανών , στη μεταρρύθμιση του δημόσιου διοικητικού τομέα, στη δικαστική μεταρρύθμιση, στις δημόσιες συμβάσεις, στον ανταγωνισμό και στις ιδιωτικοποιήσεις.

Ο Χορστ Ράιχενμπαχ, επικεφαλής της Ειδικής Ομάδας για την Ελλάδα, έχει υποβάλει την πρώτη τριμηνιαία έκθεση επί των δραστηριοτήτων της στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και στην ελληνική κυβέρνηση. Η έκθεση αυτή θα τεθεί επίσης στη διάθεση των κρατών μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στόχος τώρα είναι η οριστικοποίηση, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, ενός εκτενούς χάρτη πορείας για την παροχή τεχνικής βοήθειας.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Όλι Ρεν, ο οποίος επιβλέπει το έργο της Ειδικής Ομάδας για την Ελλάδα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρώτη έκθεση, τονίζοντας ότι «η Ειδική Ομάδα αποτελεί εργαλείο που βρίσκεται στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης. Η επιτυχία της εξαρτάται από το αν οι ελληνικές αρχές είναι αποφασισμένες να την χρησιμοποιήσουν για τη στήριξη του μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας».

Ο κ. Μπαρόζο ανέφερε από την πλευρά του: «Η δημοσιονομική εξυγίανση θα πρέπει να συμβαδίζει με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται προκειμένου να μετασχηματίσει το δυναμικό ανάπτυξης της Ελλάδας, και να δημιουργήσει τις θέσεις εργασίας που ο λαός της τόσο επειγόντως χρειάζεται. Θέλουμε πάλι να τονίσουμε ότι τα Ευρωπαϊκά Όργανα θα συνεχίσουν να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν στα πλαίσια της δικαιοδοσίας τους, προκειμένου να βοηθήσουν την Ελλάδα».

Από ....  press-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: