Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

ΕΛ.ΑΣ. ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΣΤΗ «ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ»

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com


Σκληραίνει τη στάση της η κυβέρνηση απέναντι στους εργαζόμενους στους δήμους μετά το «πλήρες αδιέξοδο» (φράση που χρησιμοποίησε σε δηλώσεις του ο Θέμης Μπαλασόπουλος) στη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείο Εσωτερικών με την ΠΟΕ-ΟΤΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην αρχή της συνάντησης ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης χρησιμοποίησε, σύμφωνα με πληροφορίες, δραματικούς τόνους, λέγοντας χαρακτηριστικά προς τους εργαζόμενους: «Σταματήστε εδώ τις κινητοποιήσεις και δώστε μου τη δυνατότητα να διαπραγματευτώ. Δεν υπάρχει αύριο. Υπάρχει μόνο σήμερα. Αύριο θα είναι μια άλλη μέρα κατά την οποία δεν θα υπάρχει διάλογος και δίαυλος επικοινωνίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καστανίδης, θέτοντας στην ουσία την «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης απέναντι στους εργαζόμενους στους δήμους.


Αυτό, εξάλλου, επιβεβαιώνει και σχετική ανακοίνωση της ΑΣΚ-ΟΤΑ, μετά τη συνάντηση, σύμφωνα με την οποία «ενώ θα περίμενε κανείς πως η κυβέρνηση θα είχε κάτι συγκεκριμένο να ρίξει στο τραπέζι, συνέβη το αντίθετο. Εισπράξαμε ακόμη μια φορά την πλήρη άρνηση διανθισμένη με μπόλικη συμπάθεια.
»Προσπάθησε μάλιστα να εκβιάσει και να εκφοβίσει με έμμεσο τρόπο βάζοντας το δίλημμα πως αν δεν δεχθούμε αυτά, τότε ίσως αύριο να είναι μια διαφορετική μέρα και ότι θα κοπεί κάθε δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ κυβέρνησης και Ομοσπονδίας».

Κατάργηση οργανικών θέσεων
Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες σε επικοινωνία μεταξύ του υπουργείου και της ΠΟΕ-ΟΤΑ πριν από τη συνάντηση τέθηκε στο τραπέζι η «απειλή» ότι -σε περίπτωση που οι συνδικαλιστές δεν κάνουν πίσω- η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατάργηση οργανικών θέσεων στην καθαριότητα, με αποτέλεσμα οι δήμοι να αναγκαστούν να αναθέσουν μέρος ή όλο τον τομέα σε ιδιώτες. Άλλωστε, τέτοια δυνατότητα δίνεται και από τον «Καλλικράτη».

ΕΛ.ΑΣ. και επιστράτευση
Μετά το «ναυάγιο» Καστανίδη-Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι, δε θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο πολιτικής επιστράτευσης του προσωπικού καθαριότητας των δήμων.
Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, έπειτα και από την τελευταία παραγγελία της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένης Ράικου ήδη τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα συνιστούν στους προέδρους των Σωματείων των οικείων δήμων, να μην καταλαμβάνουν δημοτικά γκαράζ και κυρίως να μην παρεμποδίζονται τα απορριμματοφόρα στο έργο της  αποκομιδής των απορριμμάτων.
Φαίνεται δε ότι αυτή είναι η πρώτη άμεση εμπλοκή της ΕΛ.ΑΣ. στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος, με τη δεύτερη να αφορά το άνοιγμα των ΧΥΤΑ Φυλής και Μαυροράχης (η προηγούμενη παραγγελία της κυρίας Ράικου) που αποτελούν τα «προπύργια» της ΠΟΕ-ΟΤΑ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα.
Ίσως αυτά να είχε κατά νου ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ όταν μετά τη συνάντηση δήλωνε «αν ποινικοποιήσουν τις κινητοποιήσεις θα μας βρουν απέναντι τους με κλιμάκωση τους».
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καστανίδης παραχωρεί σήμερα συνέντευξη Τύπου στην οποία θα ανακοινώσει τις οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης προκειμένου να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα με τα σκουπίδια.

Στο τραπέζι δάνεια και επίδοματα
Κατά τη διάρκεια της δίωρης συζήτησης, στην οποία συμμετείχαν από τη μια μεριά ο υπουργός και υφυπουργός Εσωτερικών Χ. Καστανίδης και Π. Κουκουλόπουλος και ο γενικός γραμματέας Θ. Ξηρός και από την άλλη τα μέλη της εκτελεστικής γραμματείας της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην ουσία τέθηκαν με πρωτοβουλία του υπουργού προς συζήτηση δύο θέματα:
-       Ο διακανονισμός των δανείων που έχουν πάρει τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως, από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση.
Όπως έχει ήδη γράψει η aftodioikisi.gr, το υπουργείο Εσωτερικών προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία για τη μείωση των επιτοκίων, την επιμήκυνση αποπληρωμής τους αλλά και το «πάγωμα» πολλών από αυτά για ένα χρονικό διάστημα (η ΠΟΕ-ΟΤΑ ζητεί αυτό να γίνει μέχρι 31.12.11).
Ωστόσο, όπως έλεγαν στην aftodioikisi.gr, πηγές της ΠΟΕ-ΟΤΑ κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να γίνει, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση επί υπουργίας Αλογοσκούφη παραχώρησε την είσπραξή τους σε αγγλική τράπεζα.
-       Να γίνει προσπάθεια το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας που φτάνει περίπου τα 150 ευρώ να διευρυνθεί σε συνδυασμό και με το ΚΕΣ (κίνητρο επίτευξης στόχων).
Όμως, και αυτό δεν μπορεί να υπερβεί ένα ποσοστό (3%) του συνολικού μισθολογικού κόστους και σύμφωνα με πηγές της ΠΟΕ-ΟΤΑ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει τις τεράστιες απώλειες που υφίστανται με το νέο μισθολόγιο ειδικά οι ΥΕ και ΔΕ που αποτελούν και τη μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων στον τομέα καθαριότητας των δήμων.

Η ανακοίνωση της ΑΣΚ-ΟΤΑ
Η ΑΣΚ-ΟΤΑ σχετικά με τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Οκτώβρη το βράδυ, μεταξύ του ΥΠ.ΕΣ κ.Χάρη Καστανίδη, με πρωτοβουλία του ιδίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ, δηλώνει τα εξής:
Στη συνάντηση συζητήθηκαν για άλλη μια φορά τα θέματα των απολύσεων, της εργασιακής εφεδρείας και των εξευτελιστικών μισθών του νέου μισθολογίου. Και ενώ θα περίμενε κανείς πως η κυβέρνηση θα είχε κάτι συγκεκριμένο να ρίξει στο τραπέζι συνέβη το αντίθετο. Εισπράξαμε ακόμη μια φορά την πλήρη άρνηση διανθισμένη με μπόλικη συμπάθεια.
Προσπάθησε μάλιστα να εκβιάσει και να εκφοβίσει με έμμεσο τρόπο βάζοντας το δίλημμα πως αν δεν δεχθούμε αυτά, τότε ίσως αύριο να είναι μια διαφορετική μέρα και ότι θα κοπεί κάθε δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ κυβέρνησης και Ομοσπονδίας.
Ύστερα από αυτήν την αρνητική εξέλιξη η Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα την συνέχιση και την ένταση των κινητοποιήσεων μέχρι και τη γενική απεργία στις 19 Οκτώβρη παραμένοντας ανυποχώρητοι στην συντονισμένη επίθεση Κυβέρνησης, Νέας Δημοκρατίας και των μεγαλοκαναλαρχών που θέλουν να χτυπήσουν τον αγώνα των εργαζομένων στους Δήμους επειδή καταλαβαίνουν πολύ καλά ότι η έκβαση αυτού του αγώνα μπορεί να πυροδοτήσει εξελίξεις που θα αμφισβητούν την πολιτική της κυβέρνησης και των συμμάχων της, την ίδια την ουσία του μνημονίου.
Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η κλιμάκωση και γενίκευση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με αίτημα την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης και της βάρβαρης και αντιλαϊκής πολιτικής της αποτελεί πλέον μονόδρομο για τους εργαζόμενους και το λαό.
Καλούμε τα σωματεία και όλους τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ να εντείνουν τον αγώνα τους, να συντονίσουν τη δράση τους με άλλους φορείς και κλάδους εργαζομένων και να συμμετέχουν μαζικά στο πανεργατικό συλλαλητήριο του Σαββάτου 15 Οκτώβρη στην Αθήνα και σε όλες τις μεγάλες πόλεις και στην γενική απεργία στις 19 Οκτώβρη.

Από .....  aftodioikisi

Δεν υπάρχουν σχόλια: