Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Επιμένει στην αναδιάρθρωση η Wall Street Journal

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com


 

 Αναξιόπιστη η Ελλάδα στις αγορές

Οι αγορές δεν πιστεύουν ούτε τους Έλληνες αξιωματούχους ούτε αυτούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε ό,τι αφορά στις διαβεβαιώσεις τους ότι δεν επίκειται αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και ότι υπάρχει σχέδιο ώστε να «φτιάξουν» τα χρηματοοικονομικά της Ελλάδας.

Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της η Wall Street Journal, σύμφωνα με τη Deutsche Bank, οι τιμές των ελληνικών CDS υποδηλώνουν πιθανότητα 46% για μια αναδιάρθρωση τα επόμενα δύο χρόνια.

Όπως τονίζει ο αρθρογράφος Richard Barley, «οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι εκτεθειμένες στο χρέος της Ελλάδας και χρειάζονται επανακεφαλαιοποίηση», ενώ ενδεχόμενη αναδιάρθρωση θα προκαλούσε επίσης προβλήματα και για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. «Η ορθόδοξη σκέψη είναι ότι η Ευρώπη θα καθυστερήσει την αναδιάρθρωση μέχρι το μέσον του 2013, όταν ο ESM (ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης) τεθεί σε λειτουργία».

Προσθέτει ακόμη ότι όλα υποδεικνύουν πως η Ελλάδα θα καταφύγει στις αγορές το 2012 αναζητώντας 26,7 δισ. ευρώ σε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ομόλογα, αλλά, όπως λέει, με βάση τις σημερινές συνθήκες στις αγορές, οι επενδυτές δεν θα της τα δώσουν.

Η JP Morgan από την πλευρά της επισημαίνει ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αυξήσει την έκθεση των χωρών της ευρωζώνης στην Ελλάδα, στα 141,7 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2013, ενώ το market dept θα είναι στα 203,1 δισ. ευρώ.

Οι κάτοχοι ομολόγων θα λάβουν πλήρως τα χρήματά τους για το 2012-2013, αντί να δεχθούν το haircut με το οποίο ενδεχομένως θα έρθουν αντιμέτωποι οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι. Εξ ου και το επιχείρημα ότι ο χρόνος αποπληρωμής των χρεών θα πρέπει να επιμηκυνθεί. Αυτό σημαίνει πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα μειωθούν και η ευρωζώνη θα έχει μικρότερη έκθεση το 2013.




Από ....Newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια: