Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Δόσεις-φωτιά λόγω Euribor - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δανειολήπτες

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com

Ετήσιο «καπέλο» που ξεπερνά τα 700 ευρώ για ένα μέσο στεγαστικό δάνειο πληρώνουν σε διάστημα 12 μηνών όσοι έχουν χρέη με κυμαινόμενο επιτόκιο που βασίζονται στο Euribor. Από τον Ιούνιο του 2010 μέχρι και σήμερα, το Euribor έχει διπλασιαστεί, φτάνοντας από το 0,7% στο 1,435%, τινάζοντας στον αέρα τον προϋπολογισμό αλλά και τις δόσεις των δανειοληπτών.

Μάλιστα, τραπεζίτες και αναλυτές εκτιμούν ότι έπεται και συνέχεια, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται διατεθειμένη να συνεχίσει τις αυξήσεις, ανεβάζοντας μέσα στο καλοκαίρι το βασικό επιτόκιο του Ευρώ από το 1,25% σήμερα στο 1,50%. Ουσιαστικά, με το σημερινό ύψος του Euribor, οι αγορές έχουν προεξοφλήσει τη νέα άνοδο στο βασικό επιτόκιο του ευρώ ενώ δεν αποκλείεται η άνοδος να συνεχιστεί, όσο αυξάνονται τα μηνύματα για νέες αυξήσεις στα ευρω-επιτόκια. Ενδεικτικό είναι ότι οι διεθνείς αναλυτές εκτιµούν πως µέχρι το τέλος του έτους το βασικό επιτόκιο του ευρώ θα διαµορφωθεί στο 1,75% από 1,25% σήµερα, συμπαρασύροντας όπως είναι φυσικό και το Euribor και επιβαρύνοντας σηµαντικά τους δανειολήπτες.
Σε απόλυτους αριθμούς σε ένα δάνειο 150.000 ευρώ διάρκειας 20 ετών, η δόση από τα 885 ευρώ (µε επιτόκιο 3,70% - περιθώριο τράπεζας 3% πλέον Euribor 0,70%) έχει ανέβει στα 945 ευρώ (µε επιτόκιο 4,435% -περιθώριο τράπεζας 3% πλέον Euribor 1,435%), δηλαδή ο δανειολήπτης πληρώνει 60 ευρώ παραπάνω τον µήνα ή 720 ευρώ επιπλέον τον χρόνο. Μάλιστα, όσο µεγαλώνει το ύψος του δανείου, αλλά και το χρονικό διάστηµα της αποπληρωµής τόσο περισσότερους τόκους πληρώνει ο δανειολήπτης και τόσο περισσότερο ανεβαίνει η δόση του. .
Πέρα όμως από τα στεγαστικά δάνεια –στα οποία γίνεται η μεγάλη «σφαγή»- Χαµένοι βγαίνουν και όσοι έχουν χρέη σε καταναλωτικά δάνεια αλλά και πιστωτικές κάρτες, στα τα οποία τα επιτόκια υπολογίζονται επίσης με βάση το Euribor.
Επίσης, στο απυρόβλητο δεν πρόκειται να µείνουν ούτε τα νέα δάνεια µε σταθερό επιτόκιο. Και αυτό γιατί ήδη οι τράπεζες έχουν προχωρήσει το τελευταίο διάστηµα σε σιωπηρές αυξήσεις έως και µιας µονάδας σε καταναλωτικά και κάρτες και έως 0,5% στα στεγαστικά, ενώ έπεται και συνέχεια, όσο η ΕΚΤ συνεχίζει τον δρόµο της ανόδου.
Στον αντίποδα πάντως, υπάρχει και μια μερίδα του κοινού που βγαίνει κερδισμένη από την άνοδο των επιτοκίων. Πρόκειται για τους καταθέτες, καθώς τα επιτόκια στις προθεσµιακές κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ, αγγίζοντας ακόµη και το 5% και µάλιστα για ποσά από 3.000
Αντίστοιχα, υπάρχουν κλιµακωτές καταθέσεις οι οποίες επιβραβεύουν όσους δεσµεύουν τα χρήµατά τους για µεγάλο χρονικό διάστηµα µε επιτόκια που φτάνουν ακόµη και το 10% για συγκεκριµένους µήνες.
Η εξέλιξη αυτή βέβαια επηρεάζει με τη σειρά της τις τράπεζες, οι οποίες αναγκάζονται να αντλούν ρευστότητα µε µεγάλο κόστος, και όπως επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα τους για το πρώτο τρίμηνο του 2011, βλέπουν το καθαρό περιθώριο κέρδους τους να συρρικνώνεται, τα κέρδη τους να µειώνονται και τους ισολογισµούς τους να χειροτερεύουν. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ζητήσει επανειληµµένως από τα χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα να µειώσουν τα επιτόκια, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι βιώσιµη.
Εντούτοις, όσο οι πόρτεςτων διεθνών αγορών παραµένουν κλειστές, οι τράπεζες θα συνεχίζουν να πληρώνουν ακριβά τη ρευστότητά τους, είτε αυτή προέρχεται από το εσωτερικό είτε από το εξωτερικό.

Γιώργος Θεοδώρου
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: