Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Το καράβι δεν αντέχει και οι ποντικοί είναι έτοιμοι να πηδήξουν.

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com

Μετά από ένα χρόνο μνημονίου, αντιλήφθηκαν οι "καπετάνιοι" ότι όσα μας έλεγαν, τα τροποποιούσαν και μας τα προβάρανε δεν οδηγούν πουθενά. Αυτό που οι στοιχειωδώς ενημερωμένοι οικονομολόγοι έβλεπαν και προειδοποιούσαν από τότε, αυτοί που το έπαιζαν καραβοκύρηδες το ανακάλυψαν χθες. Πάλι καλά!

Χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, και υπεύθυνος για την υπογραφή του μνημονίου, μιλώντας για την οικονομική συγκυρία διετύπωσε την άποψη πως "είμαστε σε μια δύσκολη περίοδο, περάσαμε, περνάμε και θα περάσουμε δύσκολα χρόνια, καθώς η χώρα βασίστηκε σε ένα στρεβλό αναπτυξιακό μοντέλο" , προϊδεάζοντάς μας για το τι μέλλει να ακολουθήσει.

Ταυτόχρονα σχεδόν ο "μαχητής" Λοβέρδος εγκάλεσε ουσιαστικά τον ΓΑΠ να προχωρήσει στα σκληρότερα μέτρα που κατά την άποψή του είναι αναγκαία για να γίνουμε πειστικοί στο εξωτερικό και να μπορέσουμε κατά την άποψή του να μειώσουμε το χρέος. Και ουσιαστικά υπέδειξε στο ΓΑΠ ή να συνυπογράψουν όλοι οι υπουργοί και όχι μόνο ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου (το νέο μνημόνιο που θα ξεπουλάει την εθνική περιουσία), γιατί "όλοι πρέπει να πάρουμε τις ευθύνες για την πορεία της χώρας" διαφορετικά άφησε να εννοηθεί πως είναι έτοιμος να εγκαταλείψει το σκάφος λέγοντας ότι "σε νεφελώδεις και αντιφατικές πολιτικές δεν έχω θέση" ή όπως αλλιώς διατύπωσε το βράδυ σε τηλεοπτική παρέμβασή του "δε μπορώ να υπερασπίζομαι μια πολιτική που δεν πιστεύω".

Και ενώ αυτά τα ωραία συμβαίνουν με τους σωματοφύλακες της κυβερνητικής παιδικής χαράς, σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, από BB- σε Β, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standards and Poor's (προηγούμενη της αντίστοιχης από τον οίκο Fitch που λέγεται πως θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες), επικαλούμενος τις αυξημένες πιθανότητες για αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας.

Μάλιστα η S&P πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της ίσως χρειαστεί περικοπή του κεφαλαίου του ελληνικού χρέους (κούρεμα) κατά 50%-70% προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το δανειακό βάρος της Ελλάδας, διευκρινίζοντας ότι η εκτίμηση αυτή αφορά στο σενάριο χρεοκοπίας της χώρας.

Παράλληλα συνεχίζονται οι πιέσεις για την υπογραφή της εκχώρησης δημόσιου πλούτου της χώρας με εκφραστές κυρίως τους Γερμανούς που μάλλον βάζουν σοβαρές υποθήκες για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίων στον υποθαλάσσιο χώρο της ΑΟΖ. Και το παιχνίδι εκβιασμού επικεντρώνεται στην άρνηση καταβολής της δόσης του Ιουνίου. Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί του καλού και κακού μπάτσου που παίζουν σε βάρος μας κομμάτια της Γερμανικής κυβέρνησης με στόχο την παραχώρηση όλο και περισσότερων κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Και βέβαια το χρέος δεν είναι βιώσιμο και γι' αυτό ο διακεκριμένος οικονομολόγος και Νομπελίστας Νουριέλ Ρουμπινί έχει εκφράσει τη βεβαιότητα για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ μέχρι το '14, που θα την ακολουθήσουν και η Ιρλανδία και Πορτογαλία.

Από ......activistis

Δεν υπάρχουν σχόλια: