Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Κρίσιμο δεκαήμερο

Αναρτήθηκε από.......  energoipoliteskv.blogspot.com


“Το πλέον κρίσιμο δεκαήμερο αποφάσεων αρχίζει για τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου με τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου”, σύμφωνα με την “Καθημερινή”. Η χώρα τελεί υπό την ασφυκτική πίεση των αγορών και η κυβέρνηση καλείται μέσω του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, αλλά και της εξειδίκευσης του σχεδίου αποκρατικοποιήσεων να πείσει ότι το “στοίχημα“ για την ελληνική οικονομία δεν έχει χαθεί. Ο κ. Παπανδρέου θα προχωρήσει σε νέο κύκλο συναντήσεων με τους υπουργούς του, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, αλλά και να αρθούν οι μεταξύ τους διαφωνίες που πλήττουν καίρια την κυβερνητική εικόνα σε μια καθοριστική καμπή.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της “Δημοκρατίας“, επιδίωξη της κυβέρνησης και ειδικά του οικονομικού επιτελείου είναι το κείμενο νόμου που θα έρθει στη Βουλή έως τις 15 Μαΐου για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2011-2015 να έχει τη μορφή γενικόλογων προβλέψεων για μειώσεις δαπανών και αυξήσεις φορολογικών εσόδων. Να είναι δηλαδή κάτι σαν το Μνημόνιο που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνιο από τη Βουλή, αλλά για την εφαρμογή του ήρθαν ειδικά νομοσχέδια και  υπουργικές αποφάσεις με τις λεπτομέρειες των μέτρων λιτότητας που τελικά επιβλήθηκαν».
Σύμφωνα, εξάλλου, με την “Ελευθεροτυπία”, τα συμπληρωματικά μέτρα που θα ληφθούν φέτος φτάνουν στα 3 δις ευρώ, ενώ το οικονομικό επιτελείο αφήνει ανοιχτό παράθυρο για νέα συμπληρωματικά μέτρα από τις τυχόν αποκλίσεις του 2011 κατά την άνοιξη του επόμενου έτους! Η πολιτική των συμπληρωματικών μέτρων τείνει να παγιωθεί στην κυβέρνηση, καθώς το Μνημόνιο δεν πετυχαίνει τους στόχους του και βρίσκονται μονίμως ενώπιον  αποκλίσεων. Κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου δήλωνε χθες πως για φέτος αρκούν τα συμπληρωματικά μέτρα των 3 δις ευρώ, καθώς αποφασίστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο της 15ης Απριλίου είχε ληφθεί υπ’ όψιν η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 προς τα πάνω. Η απόκλιση του 1,1% θα καλυφθεί από τα 3 δις ευρώ.

Από .... antinews

Δεν υπάρχουν σχόλια: