Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Αύξηση ωραρίου εργασίας στο Δημόσιο συζητά ο Γιάννης Ραγκούσης

Αναρτήθηκε από..... energoipoliteskv.blogspot.com



«Να βάλουν πλάτη» στην προσπάθεια για ένα νέο, σύγχρονο και αποτελεσματικό δημόσιο τομέα, που να μη θυμίζει τίποτα με αυτό που έχουν συνηθίσει να χαρακτηρίζουν οι ίδιοι πολιτικοί ως το «μεγάλο ασθενή», κάλεσε σήμερα τους δημοσίους υπαλλήλους ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, σε συνάντηση που είχε με την εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ


Μια συνάντηση που ουσιαστικά ανοίγει σχεδόν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημόσια διοίκηση και ταυτόχρονα εγκαινιάζει μια εποχή ανοικτού και ειλικρινούς διαλόγου με το θεσμικό όργανο που εκπροσωπεί τους δημόσιους υπαλλήλους.

Πρόκειται για προβλήματα που έχουν να κάνουν με την παραγωγικότητα και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, τη διαφάνεια, την αντιμετώπιση της διαφθοράς, τη βέλτιστη εκπαίδευσή τους, αλλά και την εξοικονόμηση κονδυλίων και τον περιορισμό της σπατάλης.

Δηλαδή, σύμφωνα με τα θέματα που έθεσε σήμερα ο υπουργός πρόκειται για την επέκταση του ωραρίου, το νέο ενιαίο μισθολόγιο, την ανάγκη νέου πειθαρχικού Δίκαιου, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την αναμόρφωση του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης-Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ). Σημειώνεται ότι, όπως ανέφερε και ο κ. Ραγκούσης, έχουν ήδη προχωρήσει τα θέματα των αξιοκρατικών προαγωγών και επιλογών προσωπικού, αφού αυτά γίνονται μόνο μέσω ΑΣΕΠ, είναι θεσμός πλέον η «Διαύγεια», αλλά και η περικοπή της σπατάλης με τις μετατάξεις και μετακινήσεις.

Η επέκταση του ωραρίου, από 37,5 ώρες σε 40 ώρες εβδομαδιαίως, όπως ισχύει και στον ιδιωτικό τομέα (από το 1980) αποτελεί μία πρόταση που αν εφαρμοστεί, τα κρατικά ταμεία θα κερδίσουν μισθούς περίπου 40.000 επιπλέον υπαλλήλων, όπως εκτίμησαν στελέχη του υπουργείου, ενώ θα διευκολύνει ιδιαιτέρως τους πολίτες και η επέκταση του ωραρίου και τις απογευματινές ώρες σε ορισμένες υπηρεσίες αιχμής, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ο κ. Ραγκούσης ότι αυτό δεν θα είναι διακεκομμένο, αλλά συνεχές.

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι τα νέα ωράρια θα ισχύσουν από τον ερχόμενο Οκτώβριο, έτσι ώστε οι δημόσιοι υπάλληλοι να έχουν το περιθώριο να διαμορφώσουν τις οικογενειακές τους υποχρεώσεις, όπως καλύτερα μπορούν, ενώ συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει και πρόβλεψη για τη λειτουργία παιδικών σταθμών εκείνες τις ώρες που θα εργάζονται οι γονείς.

Για το νέο ενιαίο μισθολόγιο, ο κ. Ραγκούσης επανέλαβε ότι δεν θα εφαρμοστεί με σκοπό την περικοπή των μισθών, (και θα είναι το ίδιο για νέους και παλιούς δημόσιους υπαλλήλους), αλλά για το μισθολογικό εκσυγχρονισμό του συστήματος και την άρση των εξόφθαλμων ανισοτήτων και αδικιών, που παρατηρούνται σε μεγάλο βαθμό.

Ωστόσο, όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν δεκτά από την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ και τους δημόσιους υπαλλήλους, μέσα σε ένα βαρύ οικονομικά περιβάλλον, μία περίοδο κρίσης, ύφεσης και συνεχούς απώλειας εισοδήματος για τους εργαζόμενους.

Ήδη, όπως τόνισε και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, αλλά και ο γενικός γραμματέας Ηλίας Βρεττάκος, οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν χάσει σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους, ενώ συνεχώς και από διάφορες πολιτικές πλευρές απαξιώνονται και κατηγορούνται για ότι στραβό συμβαίνει στο ελληνικό κράτος. Επιπροσθέτως, ο κ. Βρεττάκος χαρακτήρισε την πολιτική του υπουργείου ως νέα επίθεση στους εργαζόμενους, με νέες περικοπές στο εισόδημά τους, αλλά και στα δικαιώματά τους, καλώντας τους εργαζόμενους σε αγώνες.

Ο κ. Παπασπύρος χαρακτήρισε θετική την ειλικρινή διάθεση της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά εξέφρασε την επιφύλαξή του, αν και εφόσον όλα αυτά υποταχθούν στη θέληση της τρόικας και στο πνεύμα του μνημονίου. Επίσης, δήλωσε επιφυλακτικός και για την σύνταξη νέου πειθαρχικού Δίκαιου, υποστηρίζοντας ότι δεν χρειάζεται νέο πειθαρχικό Δίκαιο, αλλά εφαρμογή αυτού που υπάρχει και πως αυτό που χρειάζεται είναι να επιταχυνθεί η εκδίκαση των υποθέσεων διαφθοράς.

Ο κ. Ραγκούσης, τέλος, αποδέσμευσε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το «δημόσιο μετά ΚΕΠ εποχή» από το μνημόνιο και την τρόικα, λέγοντας με έμφαση ότι «δεν γνωρίζουν τίποτα για όσα συζητήσαμε σήμερα με την ΑΔΕΔΥ», ενώ χαρακτήρισε «μετόχους» του κράτους τους δημόσιους υπαλλήλους - και λόγω της μονιμότητάς τους- και άρα θα έπρεπε να είναι οι πρώτοι που θα ήθελαν τη βελτίωση του δημόσιου τομέα.

Για το σχέδιο νόμου για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την αναμόρφωση του ΕΚΔΔΑ υπήρξε ταύτιση απόψεων και στις δύο πλευρές, αν και η διαβούλευση θα είναι μακρά και το γενικότερο περιβάλλον θα επηρεάσει, όπως φαίνεται, τη στάση της ΑΔΕΔΥ ακόμη και σε θέματα που εκ πρώτης όψεως δεν υπάρχουν σημεία τριβής.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: