Αναρτήθηκε από.....energoipoliteskv.blogspot.com
του Στέφανου Σταμέλλου
Ο καθένας νομίζω αναρωτιέται σήμερα ποια μπορεί να είναι η απάντηση στο «φαύλο κύκλο των σκουπιδιών» και το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με τους κινδύνους για το περιβάλλον, αλλά και τα πρόστιμα που έχει εξαγγείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις παράνομες χωματερές
Μέχρι να προκύψει η «απάντηση» των αρμοδίων υπηρεσιών (Υπουργείο, Περιφέρεια, Δήμος), καλό είναι να πάρουμε κάποιες πρωτοβουλίες κι εμείς οι ίδιοι, ως ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες. Υπάρχουν πολλοί τρόποι στο επίπεδο της γειτονιάς μας, του δήμου μας, του σπιτιού μας για να μειώσουμε δραστικά τα σκουπίδια που παράγονται, να μειώσουμε κατά συνέπεια την ανάγκη για δημιουργία νέων ΧΥΤΑ, να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος διαχείρισης και την περιβαλλοντική ζημιά.
Να λοιπόν μερικοί τρόποι για να κάνουμε πράξη στην καθημερινή μας ζωή τα παραπάνω και να εκφράσουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας και την δέσμευση μας να προστατέψουμε το περιβάλλον, τη ζωή μας, την υγεία των παιδιών μας. Τι μπορούμε να κάνουμε άμεσα στο σπίτι μας, στη γειτονιά μας, στο δήμο μας:
- Αποφεύγουμε τα προϊόντα μιας χρήσης (πχ πλαστικά ποτήρια, πιάτα), αποφεύγουμε την πλαστική τσάντα μιας χρήσης, στις καθημερινές αγορές μας χρησιμοποιούμε τσάντα πολλαπλών χρήσεων.
- Ενημερωνόμαστε για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των προϊόντων που αγοράζουμε και για τις επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία, αποφεύγουμε προϊόντα με επικίνδυνες ουσίες (πχ χρώματα που περιέχουν βαριά μέταλλα, πλαστικά με φορμαλδεΰδη). Γενικότερα υιοθετούμε μια στάση κριτικής και περιβαλλοντικά υπεύθυνης κατανάλωσης για να προστατέψουμε την υγεία μας και το περιβάλλον. Αγοράζουμε κατά το δυνατόν τοπικά προϊόντα στηρίζοντας και την τοπική οικονομία και θέσεις εργασίας.
- Προτιμούμε συσκευασίες πολλαπλών χρήσεων π.χ μπύρα ή αναψυκτικά εμφιαλωμένα σε γυάλινα επιστρεφόμενα μπουκάλια.
- Στηρίζουμε επιχειρήσεις επαναχρησιμοποίησης (ρούχα, έπιπλα, παιγνίδια, ηλεκτρικές συσκευές κ.α από δεύτερο χέρι). Μια καλή ιδέα και ένα παράδειγμα πράσινης επιχειρηματικότητας είναι να δημιουργήσουμε οι ίδιοι μια επιχείρηση επαναχρησιμοποίησης στο δήμο μας που θα επισκευάζει και θα πουλάει φθηνότερα προϊόντα από δεύτερο χέρι.
- Ξεκινάμε άμεσα οικιακή κομποστοποίηση των οργανικών μας απορριμμάτων, αγοράζοντας ή φτιάχνοντας τον δικό μας κομποστοποιητή. Αν θέλετε να φτιάξετε μόνοι σας ένα κομποστοποιητή αλλά και να βρείτε απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την οικιακή κομποστοποίηση επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης.
Μέσω της οικιακής κομποστοποίησης θα μειώσουμε τα σκουπίδια μας κατά 40% και θα φτιάξουμε ένα πολύ χρήσιμο προϊόν (κομποστ) για τον κήπο ή τις γλάστρες μας. Για όσους δεν έχουν κήπο αλλά ζουν σε διαμέρισμα υπάρχει η λύση του κομποστοποιητή μπαλκονιού!
- Ξεκινάμε άμεσα ανακύκλωση συσκευασιών (πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο, σιδηρούχα μέταλλα, τετραπακ), όπου ακολουθούμε τα εξής βήματα:
1. καθαρίζουμε καλά τις συσκευασίες από τυχόν υπολείμματα (τις αδειάζουμε καλά και καθαρίζουμε τα υπολείμματα).
2. Τις μεταφέρουμε στον μπλε κάδο και τις αδειάζουμε (χύμα, χωρίς την σακούλα)
3. Ενημερώνουμε όλους τους φίλους και γνωστούς μας για την παραπάνω διαδικασία, ώστε να το κάνουν και αυτοί σωστά.
4. Αν στην γειτονιά μας δεν υπάρχουν επαρκείς μπλε κάδοι, πιέζουμε τον δήμο μας να συμπληρώσει τις ελλείψεις.
- Ξεκινάμε άμεσα ανακύκλωση χαρτιού (χωριστά από τις συσκευασίες) και το μεταφέρουμε στις ειδικές καμπάνες του Δήμου μας (αν υπάρχουν). Αν ο δήμος μας δεν έχει πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού, συγκεντρώνουμε υπογραφές και στέλνουμε επιστολές, πιέζοντας να ξεκινήσει άμεσα ένα πρόγραμμα ξεχωριστής συλλογής χαρτιού.
Μια σωστότερη επιλογή είναι να ξεκινήσουμε ένα καλύτερο διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων υλικών στο σπίτι μας, δηλαδή να συλλέγουμε χωριστά το αλουμίνιο (κουτιά από αναψυκτικά, μπύρες), γυαλί, πλαστικά μπουκάλια. Με τον τρόπο αυτό διαχωρίζουμε στην πηγή και ανακτούμε υλικά υψηλής ποιότητας. Είναι δηλαδή η καλύτερη λύση για σωστή ανακύκλωση. Συγχρόνως με τα παραπάνω πιέζουμε τον δήμο να δημιουργήσει σημεία συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών, σε κεντρικά σημεία του δήμου, ώστε ο κάθε πολίτης να μεταφέρει εκεί τα προδιαλεγμένα ανακυκλώσιμα υλικά.
Στο σπίτι μας συλλέγουμε χωριστά τα εξής
- τις μπαταρίες (για διάθεση στα σημεία συλλογής της ΑΦΗΣ),
- τα ηλεκτρικά/ηλεκτρονικά απόβλητα (τηλεοράσεις, ψυγεία, μικρές ηλεκτρονικές / ηλεκτρικές συσκευές), και τα μεταφέρουμε στα ειδικά σημεία συλλογής που έχει καθορίσει ο δήμος. Πριν όμως διαθέσουμε για ανακύκλωση τις ηλεκτρικές συσκευές, εξετάζουμε αν είναι δυνατόν να τις επισκευάσουμε ώστε να εξοικονομήσουμε χρήματα αλλά και να στηρίξουμε τοπικές θέσεις εργασίας.
- Τα παλιά μας έπιπλα και στρώματα, καθώς και τα ρούχα και παλιά παπούτσια, τα παιδικά παιχνίδια, τα μεταφέρουμε σε ειδικά σημείο που υποδεικνύει ο δήμος μας και αν δεν υπάρχει ήδη, πιέζουμε τον δήμο να δημιουργήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα επαναχρησιμοποίησης/ανακύκλωσης των παραπάνω υλικών, ή δημιουργούμε εμείς μια εταιρεία επαναχρησιμοποίησης.
- Τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά λάδια. Τα μεταφέρουμε σε ειδικά σημεία που έχει καθορίσει ο δήμος, αν δεν υπάρχει ήδη, πιέζουμε να οργανώσει ο δήμος μας ένα τέτοιο πρόγραμμα. Η χρησιμοποίηση των μαγειρικών λαδιών για παραγωγή βιοντηζελ μπορεί να αποφέρει οικονομικά οφέλη για το δήμο μας.
- Τα χρησιμοποιημένα/ληγμένα φάρμακα μπορούν να επιστραφούν σε φαρμακευτικές εταιρείες για τελική διάθεση.
Υιοθετώντας μια τέτοια συμπεριφορά στο σπίτι μας, στη γειτονιά μας, στον δήμο μας μπορούμε να μειώσουμε τα σκουπίδια μας κατά 70-80%, μειώνοντας την εξάρτησή μας από ΧΥΤΑ και χτίζοντας ένα αποκεντρωμένο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων με πρωταγωνιστές εμάς τους ίδιους ως ενεργούς πολίτες. Οι λύσεις είναι πραγματικά στο χέρι μας!
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
με λιγότερα σκουπίδια
Στέφανος Σταμέλλος
http://www.e-ecology.gr/
9 σχόλια:
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ Κο ΜΑΚΡΥΝΙΤΣΑ ΤΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ ΤΩΝ ΚΑΜΕΝΩΝ ΒΟΥΡΛΩΝ ΧΡΕΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΕ 34000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ
Θεωρώ ότι η νέα δημοτική αρχή πρέπει να είναι ποιο προσεκτική στις ενέργειές της.
Ειδικά η ενέργεια αυτή του κ. Μακρυνίτσα που πήγε και άνοιξε την σφραγισμένη χωματερή για να ριχτούν τα σκουπίδια των δημοτών δεν μπορούμε να πούμε ότι ήταν μια παράνομη ενέργεια εις βάρος των δημοτών ή ότι το έκανε για χρηματισμό.
Υπάρχουνε βέβαια πολλά ερωτήματα ήταν συλλογική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ή μόνος του ο κ. Μακρυνίτσας πήρε αυτή την απόφαση.
Δεν παύει όμως η απόφαση αυτή όποιος και να την πήρε να μην είναι σύννομη.
Για αυτό από δω και πέρα ότι γίνεται και πριν γίνει πρέπει να έχει μελετηθεί από όλες του τις πλευρές αν δεν θέλει ο κάθε κ. Μακρυνίτσας να βρεθεί αύριο πίσω από τα κάγκελα.
Διότι το ηθικό δεν ταυτίζεται βλέπεις πάντα με το νόμιμο.
Προσοχή λοιπόν σε κάθε ενέργεια για να μην έχουμε παρατράγουδα……….
Επί της ουσίας αν γνωρίζει κάποιος μπορεί να μας πει ποιος θα πληρώσει το πρόστιμο των 35.000 ευρώ.
Ο κ. Μακρυνίτσας που έκανε αυτή τη βλακεία ή ο Δήμος ;
Δηλαδή μπορούσε να κάνει κάτι άλλο τα σκουπίδια και δεν το έκανε; Πως είσαι τόσο σίγουρος; Το εξέτασες;
fate skata kariotes kai buloste to. o nomos den agizi staikurika prostateyomena onta. oti gustarume kanume kai sa agnoume.
Δηλαδή με λίγα λόγια ο Μακρυνίτσας ο κολλητός του Μάκη και συνέταιρος στα μεσιτικά που είναι τοπικός σύμβουλος του Καινουρίου καταγγέλλει τον Αντιδήμαρχο Καμένων Βούρλων κ. Μακρυνίτσα για παράβαση καθήκοντος που ζημίωσε το Δήμο 35.000 ευρώ .
Για να καταλάβουμε δηλαδή τι έχει γίνει ;
Το πρόστιμο για το Δήμο ή για το Μακρυνίτσα πόσο είναι τελικά 34.000 ευρώ συνολικά ή 34.000 ευρώ το μήνα ;
Δηλαδή αν κατάλαβα καλά με το καλημέρα στο Δήμο που ανέλαβε καθήκοντα Αντιδημάρχου ο κ. Μακρυνίτσας φέσωσε το Δήμο και τους Δημότες με το ποσό των 34.000 χ 12 μήνες = 408.000 ευρώ.
Άντε και εις ανώτερα.
Τι λετε βρε γελαδια?Ποις χρεωσε το Δημο?Πατε καλα ρε?Αι σκεπαστειτε να πουμε,τολματε και μιλατε...Οι υποστηρικτες του Μακη μιλανε για επιβαρυνση των δημοτων και παραβαση καθηκοντος..
Και αν θελετε να μαθετε,αποφαση του Τετριμιδα ηταν...Τωρα πηγαινουν Λαμια!
Δημοσίευση σχολίου