Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

ΑΓΝΟΙΑ Η ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ....ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΜΕΝΩΝ ΒΟΥΡΛΩΝ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΥΦΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΨΗΦΟΥ ΜΑΣ ? ? ?

 Αναρτήθηκε από......energoipoliteskv.blogspot.com

Εστάλη  στο  Blog  από  το  Studio-1

Χθες ο κ. Αντωνίου στην προεκλογική του ομιλία επανήλθε στο θέμα της θέρμανσης των Καμένων Βούρλων με το Ιαματικό νερό, που λέει ότι βρήκε με τις ανεπίσημες γεωτρήσεις που έκανε, μέσα στον κεντρικό Οικοδομικό Ιστό της Λουτροπόλεως, και χωρίς να πάρει καμιά απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.

Το Studio-1 με τα έγγραφα που δημοσίευσε και τα οποία έχουν σταλεί από τον Ε.Ο.Τ και προς το Δήμο (απλώς ο Δήμος Καμένων Βούρλων τα απέκρυβε) και αφορούσαν το χώρο της ανέγερσης των σχολικών μονάδων αναφερόταν και στο θέμα προστασίας των Ιαματικών Πηγών, τον οποίο χώρο με τον υπάρχοντα νόμο προσδιορίζει σε ακτίνα 1000 μέτρων από την πηγή. (link 4 Νοεμβρίου 2 ΕΓΓΡΑΦΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ)

Πρέπει να καταλάβει ο κ. Αντωνίου (που όπως φαίνεται δεν το έχει καταλάβει) ότι το νερό που υπάρχει κάτω από τον Οικοδομικό Ιστό των Καμένων Βούρλων είναι Ιαματικό και δεν είναι ένα απλώς ζεστό νερό το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την θέρμανση των κατοίκων.
Πρέπει ακόμη να καταλάβει ο κ. Αντωνίου ότι με το υπάρχον Νομοθετικό Πλαίσιο που υπάρχει δεν μπορεί αυτό το Ιαματικό Νερό να χρησιμοποιηθεί για θέρμανση , διότι ο Νόμος είναι σαφής ότι όπου υπάρχει Ιαματική Πηγή ο χώρος που υπάρχει γύρω από την Ιαματική Πηγή δεσμεύεται από τον Ε.Ο.Τ και ας είναι και ιδιωτικός.
Αν ποτέ αλλάξει ο Νόμος που ισχύει από το 1960 για τα Ιαματικά Νερά στις Λουτροπόλεις και επιτρέψει την χρήση των Ιαματικών πηγών για θέρμανση τότε ίσως μπορέσει αυτός που θα είναι τότε Δήμαρχος να προχωρήσει στη θέρμανση των οικιών των Καμένων Βούρλων με Ιαματικό Νερό.
Τα υπόλοιπα που λέει ο κ. Αντωνίου είναι αρλούμπες (άλλα λόγια να αγαπιόμαστε) και απορούμε πως επανήλθε στο θέμα λέγοντας τόσες ανακρίβειες.

Καλά την πρώτη φορά δεν γνώριζε (να τον συγχωρέσουμε ) μετά όμως τη δημοσίευση των Νόμων περί προστασίας Ιαματικών Πηγών απ` το Studio-1. ( link  31 Οκτωβρίου Ο Δήμαρχος Καμένων Βούρλων τίναξε στον αέρα το Οικοδομικό Σχέδιο της Λουτροπόλεως). 

Δεν έπρεπε ο κ. Αντωνίου να καθίσει να το ψάξει να ρωτήσει να μάθει και να δει τη λέει και το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο των Καμένων Βούρλων περί των Ιαματικών Πηγών το οποίο και αυτό το αγνοούσε ; (όπως φαίνεται όμως ο κ. Αντωνίου είναι ανεπίδεκτος μαθήσεως).

Σήμερα το Studio-1 θα παρουσιάσει κάποια τμήματα μελέτης του ΙΓΜΕ που αφορούν την λεκάνη των Ιαματικών Νερών που υπάρχουν κάτω από τον Οικοδομικό Ιστό των Καμένων Βούρλων.

Για να τελειώνουμε μιας δια παντός με αυτό το θέμα που προέκυψε με την άγνοια βασικής μελέτης του ΙΓΜΕ από τον κ. Αντωνίου για τα Ιαματικά Νερά των Καμένων Βούρλων.

Και για να γνωρίζει και ο επόμενος που θα εκλεγεί αύριο Δήμαρχος ότι πριν κάνει οποιαδήποτε παρέμβαση μέσα στα Καμένα Βούρλα πρέπει να είναι πολύ καλά ενημερωμένος νομικά και τεχνικά .

Διότι τι φταίνε οι δημότες λόγω άγνοιας του κ. Αντωνίου να κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους ή να βλέπουν να απαξιώνεται καθημερινά ή να δεσμεύεται απ` τον Ε.Ο.Τ ;

Μελέτη

Οι θερμομεταλλικές πηγές των Καμμένων Βούρλων


Στο βόρειο τμήμα του όρους Κνημίς βρίσκεται η λουτρόπολη των Καμμένων Βούρλων, η οποία έχει κτιστεί στις υπώρειες μιάς καθάρα ρηξιγενούς πλαγιάς, που αποτελεί ουσιαστικά τη ρηξιγενή ζώνη των Καμμένων Βούρλων. Η λουτρόπολη κείτεται πάνω στα αλλουβιακά ριπίδια και τις αλλουβιακές αποθέσεις ρεμάτων που ρέουν εγκάρσια στη ρηξιγενή ζώνη. Πρόκειται για ραδιούχες χλωρονατριούχες και υδροθειοχλωρονατριούχες θερμομεταλλικές πηγές.
Οι πρώτες εργασίες που έγιναν για την αξιοποίηση των θερμομεταλλικών εκφορτίσεων στη περιοχή ξεκίνησαν από πολύ παλιά με τους Περτσέτη, 1926, 1938, Γεωργαλά, 1926, 1938 και συνεχίστηκαν μετα-πολεμικά με τους Βορεάδη, 1953, Ορφανό & Σφετσό, 1976. Οι τελευταίοι δε εκπόνησαν μία πλήρη μελέτη από γεωλογικά, γεωτρητικά και γεωφυσικά στοιχεία.


Η κύρια περιοχή εκδήλωσης των θερμομεταλλικών πηγών στην περιοχή των Καμμένων Βούρλων.

 Από τις γεωλογικές, γεωτρητικές και γεωφυσικές έρευνες που εκπονήθηκαν στην περιοχή των Καμμένων Βούρλων (Ορφανός &Σφετσός, 1976), αποδείχθηκε οτι το υπόβαθρο της παράκτιας ζώνης συνίσταται από ασβεστόλιθους και από τμήματα της σχιστοψαμμιτοκερατολιθικής διάπλασης. Βέβαια από την εκ νέου διευκρίνηση της δομής στο κάτω τέμαχος της ρηξ. Ζώνης των Καμμένων Βούρλων, πουθενά δεν πιστοποιήθηκε η ύπαρξη αυτής της διάπλασης, αλλά αντίθετα βρέθηκε μία διάπλαση, που φαίνεται οτι εμπλέκει τμήματα του οφιολιθικού συμπλέγματος με παντελής απουσία της ψαμμιτικής φάσης (για περαιτέρω διευκρινήσεις κοίτα κεφ. σχιστοψαμμιτοκερατολιθικών διαπλάσεων). Επίσης αποδείχθηκε οτι αυτό το υπόβαθρο βρίσκεται σε διάφορα βάθη (μεταξύ 90 – 250m) και οτι παρουσιάζει έντονο ανάγλυφο, που οφείλεται κατά κύριο λόγο στη δράση παράλληλων κλιμακωτών και καθέτως διασταυρούμενων ρηγμάτων.
Επίσης φαίνεται οτι το ηφαιστειακό κέντρο των Λιχάδων έπαιξε σημαντικότατο ρόλο στην εκδήλωση των θερμομεταλλικών πηγών, ακριβώς γιατί ναι μεν τα ρήγματα των διάφορων ρηξιγενών ζωνών δημιούργησαν τους δρόμους κυκλοφορίας των θερμομεταλλικών υδάτων, η μετα-ηφαιστειακή δράση συντέλεσε και συντελεί ακόμα των εμπλουτισμό των υδάτων με αέρια (CO2, H2S) και εν μέρει προκαλεί και άνοδο στη θερμοκρασία τους.
Η κυκλοφορία του νερού εντός των ανθρακικών μαζών του βόρειου τμήματος της Κνημίδας είναι συνυφασμένη:
ü Με την εμφάνιση καρστικών πηγών σε διάφορα επίπεδα
ü Με τη δημιουργία εντός των ασβεστολίθων καρστικού υδροφόρου ορίζοντα στο επίπεδο περίπου της θάλασσας
ü Καθώς και με την πλευρική μετάγγιση μετεωρικού νερού από τα ανθρακικά στις προσχώσεις, η οποία αποδυκνύεται σύμφωνα με τους Ορφανό & Σφετσο (1976) α) από την παρατηρούμενη παραμόρφωση των πιεζομετρικών καμπυλών του υδροφόρου ορίζοντα των προσχώσεων κοντά στις κλιτείς β) από την παρόμοια ισοτοπική σύσταση της καρστικής πηγής «Παλιόβρυσης» με το γλυκό νερό από το υφάλμυρο νερό των προσχώσεων γ) από την ταχεία πτώση της θερμοκρασίας του νερού των γεωτρήσεων λίγο κάτω από τη στάθμη της θάλασσας και δ) από τη μεγάλη δυναμικότητα του υδροφόρου ορίζοντα των προσχώσεων, δυναμικότητα που δεν εξηγείται από τις διαστάσεις και την υδραυλική αγωγιμότητα αυτού.
Το θερμομεταλλικό νερό δεν είναι παντού ραδιενεργό, αυτό είναι πολύ πιθανό να σχετίζεται καθαρά με τη λεπτομέρεια στη γεωλογική δομή. Δηλαδή τμήματα του ανερχώμενου νερού που πιθανόν να μην έρχονται σε επαφή με φλεβικές αποφύσεις τους ηφαιστειακού υλικού, πιθανόν να μήν εμπλουτίζονται σε ραδιενεργά στοιχεία. Η θερμοκρασία του θερμομεταλλικού ύδατος εμφανίζει μικρή και ομαλή άνοδο, στα βαθύτερα τμήματα των γεωτρήσεων και μόνο στο επίπεδο της στάθμης της θάλασσας παρατηρείται πτώση αυτής, οφειλώμενη στην πλευρική μετάγγιση νερού από τον καρστικό υδροφορέα. Όμως στο επίπεδο της στάθμης της θάλασσας παρατηρήθηκε και αύξηση της ολικής ραδιενέργειας.
Μήπως λοιπόν το ψυχρό νερό μεταφέρει εν διαλύσει ραδιενεργά υλικά, τα οποία εναποθέτει στις προσχώσεις, με συνέπεια στο βάθος αυτό να παρατηρείται το φαινόμενο?.
Σύμφωνα με τον Γ. Γεωργαλά (1938): «...Στη νότια πλευρά της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΣΚΑΦΗΣ υπάρχουν τρείς αναβλύσεις, δίδουσαι την εντύπωσιν κατερχομένων πηγών ασβεστολιθικής προελεύσεως, με ψυχρόν ύδωρ (18 βαθμούς) και υψηλήν ραδιενέργειαν...» Μήπως έχουν αποτεθεί ουρανιούχα ορυκτά εντός τμημάτων του καρστικού συστήματος; Δυστηχώς δεν υπάρχουν χημικές αναλύσεις πουν να βοηθούσαν στην εξαγωγή συμπερασμάτων για την προέλευση αυτών των νερών
Η ανάμειξη του μετεωρικού με το θαλασσινό νερό γίνεται κατά την κατείσδυση σε βαθύτερα τμήματα. Οι Ορφανός & Σφετσός (1976) υποστηρίζουν οτι αυτή η ανάμειξη λαμβάνει χώρα πρίν ακόμα το νερό θερμανθεί. Υποστηρίζουν δε οτι το νερό δεν υφίσταται πλέον την επίδραση της θάλασσας γιατί αλλιώς θα έπρεπε να παρατηρείται αύξηση της εναλατώσεώς του με την παράλληλη πτώση της θερμοκρασίας.
Ο παρακάτω χάρτης είναι ένας ανάμεικτος χάρτης, όπου παρατειρείται το γεωλογικό υπόβαθρο της περιοχής των Καμμένων Βούρλων. Με μπλέ κυκλικό χρώμα παρατηρούνται οι ψυχρές πηγές. Πρόκειται κυρίως για καρστικές πηγές. Οι πηγές του ανατολικού τομέα έχουν και τις μεγαλύτερες παροχές και γι’αυτό είναι πλήρως υδρομαστευμένες, σε αντίθεση με τη μόνη δυτική πηγή (που πρόκειται για ένα μέτωπο πηγών πολύ μικρής παροχής, το οποίο εκβάλει από τα σεισμικά κορήματα του ανατολικοτατού τμήματος του κεντρικού ρηξιτεμάχους της ρηξιγενούς ζώνης των Καμμένων Βούρλων). Η τελευταία φαίνεται οτι πρόκειται για μία περίπτωση μετάγγισης, ακριβώς στο σημείο διασταύρωσης δύο ρηξιγενών ζωνών (των Καμμένων Βούρλων και της Μονής Σωτήρος). Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εκδήλωση μίας υποθαλάσσιας πηγής στη τοποθεσία Ροδιά. Αυτή είναι πολύ πιθανό να συνδέεται είτε με την ανισοτροπία των προσχώσεων (π.χ. εκεί να ήταν ένα παλαιορέμα και να έχει αποθέσει πιό αδρομερές υλικό) ή να είναι κάποιο ρήγμα ή ο συνδυασμός και τον δύο. Το ενδιαφέρον είναι οτι σε μία διεύθυνση ΒΔ – ΝΑ παράλληλα δηλαδή με τη διεύθυνση του ποταμού (Τρανόρεμα) και περίπου 600m μέσα απότο σημείο εκδήλωσης της πηγής (σημείο διακλάδωσης εθνικής κατά την είσοδο στα Καμμένα Βούρλα) παρατηρούνται και οι μεγαλύτερες υφαλμυρύνσεις.Οι δε ισοχλωριούχες καμπύλες ακολουθούν αυτή τη διεύθυνση.
Με κυκλικό κόκκινο χρώμα σημειώνονται τα φρέτα που είχαν διανοιχθεί για τη σύλληψη του θερμομεταλλικού νερού, ενώ τα τρίγωνα με κόκκινο χρώμα αντιπρωσοπεύουν τις γεωτρήσεις που είχαν διανοιχθεί κατά καιρούς για την αξιοποίηση των θερμομεταλλικών υδάτων και για τη μετέπειτα λειτουργία των λουτρών. Η σύσταση του νερού είναι κυρίως ραδιούχα χλωρονατριούχα, ενώ η θερμοκρασία ποπικίλει από 18 – 42ο C.
Α) Σειρά γεωτρήσεων για τη σύλληψη του θερμομεταλλικού νερού. Στο βάθος διακρίνονται οι αγωγοί που το νερό οδηγείται στα λουτρά Β) Φρεάτια σύλληψης του θερμομεταλλικού ύδατος (πηγή Αρκουδόβατος) Γ) Αντλούμενη γεώτρηση κατά την περίοδο τουρισμού

Τέλος πρέπει να αναφέρουμε οτι τα δύο δυτικότατα φρεάτια που παρατηρούνται στο χάρτη αντιστοιχούν στις πηγές Κονιαβίτη. Πρόκειται για πισίνες που μπορεί οποιοσδήποτε να κάνει μπάνιο. Η σύσταση του νερού στα δύο αυτά φρεάτια είναι διαφοροποιημένη από τις υπόλοιπες εμφανίσεις, μιάς και πρόκειται για υδροθειοχλωρονατριούχες πηγές (περιέχουν σε αρκετό ποσοστό κροκίδες κολλοειδούς θείου), η θερμοκρασία τους δε κυμαίνεται από 31 – 35ο C.
Μία ενδιαφέρουσα ερώτηση που θα έπρεπε να προσεγγιστεί λίγο καλύτερα θα ήταν η εξής: Γιατί οι θερμομεταλλικές πηγές βγαίνουν ακριβώς σ’αυτά τα σημεία και όχι λίγα μέτρα πιό ανατολικά ή δυτικά;
Φυσικά καταλαβαίνουμε οτι η απάντηση έχει απόλυτη συσχέτιση με την ακριβή γνώση της γεωλογικής δομής κάτω από τις προσχώσεις. Πράγματι αν κάνουμε μία λεπτομερή εξέταση της δομής από τα δυτικά προς τα ανατολικά θα παρατηρήσουμε τα εξής: Μεταβαίνωντας από το κεντρικό στο ανατολικό ρηξιτέμαχος (πάνω στο οποίο έχουν εδραιωθεί τα Καμμένα Βούρλα), ακριβώς μπροστά από τη ρηξιγενή ζώνη παρατηρούνται τμήματα οφιόλιθικού συμπλέγματος (σερπεντινιωμένοι περιδοτήτες) – είναι λάθος στη χαρτογράφηση η ένταξη αυτών των πετρωμάτων στο κάτω τέμαχος, όπως φαίνεται στο γεωλογικό χάρτη – και στην επαφή ανθρακικών με περιδοτήτες έχουμε εμφάνιση καρστικής πηγής (πηγή Βλάχας). Επίσης λίγα μέτρα νότια του κινηματογράφου Απόλλων (από την άλλη μεριά της Εθνικής οδού) παρατηρήθηκαν σερπεντινιωμένοι περιδοτήτες. Επίσης οι περισσότερες των γεωτρήσεων μέχρι και βάθη 70 – 80m (όπου και διατρίωνταν) συναντούσαν γενικά λιθολογίες που σχετίζονται άμεσα με το οφιολιθικό σύμπλεγμα.
Συγκεκριμένα στις γεωτρήσεις 6/72 στα 60m βάθος βρέθηκαν τμήματα οφιολιθικού συμπλέγματος, ενώ τα πρώτα 60m ήταν κυρίως αμμοχάλικο, στη γεώτρηση 19/72 στα 200m βρέθηκαν οφιόλιθοι, ενώ από πάνω αμμοχάλικό.

Τέλος η γεώτρηση 22/72 στα 70m συνάντησε ασβεστόλιθο. Αν δεχθούμε οτι το ρήγμα έχει μία κλίση 45ο και η γεώτρηση αυτή απέχει περίπου 150m από το ρήγμα τότε θα περιμέναμε το υπόβαθρο στα 67m, και εμείς το βρήκαμε στα 70. Άρα η γεώτρηση αυτή προφανώς τρύπησε το κάτω ρηξιτέμαχος. Όμως μόλις 200m ανατολικά αυτής της γεώτρησης (19/72), εμφανίζονται επιφανειακά οφιόλιθοι. Άρα απ’όλα αυτά συμπεραίνονται το εξής:
Σε μία απόσταση λιγότερο από ένα χιλιόμετρο, κατα μήκος του ρήγματος των Καμμένων Βούρλων, σε άλλα σημεία εμφανίζονται στο άνω τέμαχος οφιόλιθοι, οπότε έχουμε από κάτω προς τα πάνω: ασβεστόλιθους (του κάτω τεμάχους) – οφιόλιθους – αμμοχάλικο (περίπτωση γεώτρησης 6/72), ενώ στην περίπτωση της γεώτρησης 22/72, έχουμε κατευθείαν ασβεστόλιθους (του κάτω τεμάχους) – αμμοχάλικο. Επίσης δυτικά – ανατολικά και εν μέρει και βόρεια φαίνεται οτι εμφανίζονται οφιόλιθοι σε διάφορα βάθη. Άρα αν δεχθούμε οτι το οφιολιθικό σύμπλεγμα γενικά αποτελεί ένα σχετικά αδιαπέρατο σχηματισμό στην άνοδο του νερού, τότε το νερό όπου συναντάει οφιόλιθους θα προσπαθεί (θέλωντας να ελαττώσει την ενέργειά του λόγω υδροστατικής πίεσης) να φύγει πλευρικά. Όπως λοιπόν φαίνεται, η μόνη «τρύπα» που υπάρχει θα πρέπει να εντοπίζεται σε μία ημικυκλική περιοχή ακτίνας περίπου 500m, όπου και εκεί εντοπίζονται οι περισσότερες αναβλύσεις. Τώρα οι ακριβείς δρόμοι ελέγχονται καθαρά από το πάχος των προσχώσεων, από την ανισοτροπία των προσχώσεων (αλλού μπορεί να είναι πιό αργιλικές, αν είναι κοντά σε ελλούβιες αποθέσεις των οφιολίθων κτλ.). Όλα αυτά έρχονται να τα δέσουν και οι εμφανίσεις καρστικών πηγών που φαίνεται οτι η εκδήλωση αυτών σχετίζεται με την επαφή ανθρακικών του κάτω ρηξιτεμάχους με υπολλειματικές εμφανίσεις οφιολιθικού συμπλέγματος του άνω ρηξιτεμάχους. Στην υπερπλήρωση αυτής της επαφής εμφανίζονται.
Τέλος κάτι το οποίο έρχεται και ολοκληρώνει άμεσα όλα αυτά που μόλις αναφέραμε είναι η κατασκευή ισοθερμικών καμπυλών σε υψόμετρα 0 και 20m, από δείγματα των γεωτρήσεων. Οι δύο χάρτες που προκύπτουν ταυτίζονται με την περιοχή που ονομάσαμε «τρύπα», μιάς και εκεί φαίνεται οτι το νερό α) δεν αναμυγνύεται άμεσα με μετεωρικό ή αναμυγνύεται πολύ λίγο και β) ο δρόμος ανόδου του δεν παρεμποδίζεται, από κάποιο κάλλυμα οφιολίθου , οπότε έχουμε συνεχή και ανεμπόδιστη ροή θερμότητας.


Ισοθερμικές καμπύλες που προέκυψαν από γεωτρήσεις σε βάθη 0 (πάνω) και 20m (κάτω)


Υστερόγραφο : Για την επέκταση του Σχεδίου των Καμένων Βούρλων το έμαθε καλά το μάθημά του ο κ. Αντωνίου και δεν αναφέρθηκε καθόλου στην ομιλία του μετά την δημοσίευση από το Studio-1 της επιστροφής του απ` το ΥΠΕΧΩΔΕ. (link 4 Νοεμβρίου . Επεστράφη το Σχέδιο της Επέκτασης του Σχεδίου)


Για το Studio-1
Ζαγγανάς Νίκος.

studio-1.gr

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

POU EINAI H MPALLA ...OEOOO
DHMARXE KRYPSOU

Ανώνυμος είπε...

Kala afto ton anthropo ton exete dimarxo me toses malakies pou kani sta kamena vourla

Ανώνυμος είπε...

Τουλάχιστον να φύγει τώρα ο κ. Αντωνίου μήπως και προλάβουμαι να περισόσουμε τις περιουσίες μας

Ανώνυμος είπε...

Adtos den kani oxi gia Dimarxow oute gia klitiras

Ανώνυμος είπε...

Xthes o k. Tetrimidas apadise poli orea ston k. Adoniou.

Ti kanoun ta Blogs ke den anevazoun tis omilies ton ipopsifion gia na enimeronete o kozmos