Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Θύελλα αντιδράσεων για τις δηλώσεις Γιούνκερ για πρώην πρωθυπουργό

Αναρτήθηκε από........energoipoliteskv.blogspot.com


Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει φράση που αποδίδεται στον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, σύμφωνα με την οποία είχε θέσει το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας σε Έλληνα πρωθυπουργό, o οποίος του απάντησε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα "γιατί κυβερνά μια διεφθαρμένη χώρα". Τα όσα είπε ο κ. Γιούνκερ προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Κώστα Σημίτη. Την ίδια ώρα την έκπληξή του για τα όσα δήλωσε ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλωντ Τρισέ


Μπαράζ αντιδράσεων εντός και εκτός της χώρας προκαλούν οι δηλώσεις Γιούνγκερ πως Γερμανοί, Γάλλοι, ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας και ένας πρώην Έλληνας πρωθυπουργός, γνώριζαν ότι η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε σοβαρή δημοσιονομική κρίση.

Αλλεπάλληλες ερωτήσεις δέχθηκε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου από δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον σχετικά με το ποιος είναι ο έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος, όπως φέρεται να αποκάλυψε ο Ζαν Κλωντ Γιούγκερ, του είπε πως κυβερνά μια διεφθαρμένη χώρα. Ο υπουργός οικονομικών κατηγορηματικά δήλωσε πως δεν πρόκειται για τον Γιώργο Παπανδρέου.

«Νομίζω πως είναι απολύτως σαφές ακόμη και χωρίς τη λέξη πρώην, ότι ο κ. Γιούνκερ δεν αναφέρεται στον κ. Παπανδρέου, αλλά σε προηγούμενο πρωθυπουργό. Και όλοι νομίζω μπορούμε να φανταστούμε σε ποιον αναφέρεται», τόνισε.

Η φράση αυτή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ερμηνεύτηκε, πως φωτογραφίζει τον Κώστα Καραμανλή, προκαλώντας την αντίδραση από κύκλους του πρώην πρωθυπουργού.

«Φυσικά ο κ. Καραμανλής ουδέποτε χρησιμοποίησε τέτοιους χαρακτηρισμούς και όσοι του αποδίδουν τέτοια λόγια ένα μόνο στόχο έχουν: Τον αποπροσανατολισμό», τόνισαν οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού.

Αντίδραση είχαμε και από τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ο οποίος έκανε λόγο για ανοησίες.

«Πρόκειται για ανοησίες. Επί των ημερών μου η χώρα είχε ανάπτυξη με ρυθμό 5% και έλλειμμα 4%. Δεν είχα κανένα λόγο και δεν θα δεχόμουν καμία συζήτηση αν η χώρα μου ήταν διεφθαρμένη, ή όχι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, έκπληκτος για το γεγονός ότι ο κ. Γιούνκερ τον ανέφερε μεταξύ αυτών που προέβλεπαν την ελληνική δημοσιονομική κρίση, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ.

«Είμαι πολύ, πολύ έκπληκτος που το ακούω αυτό, αλλά δεν έχω σχόλιο», απάντησε ο κ. Τρισέ σε Έλληνα δημοσιογράφο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της ετήσιας συνέλευσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον. Ο δημοσιογράφος παρέθεσε λεπτομερώς τις δηλώσεις που είχε κάνει ο Γιούνκερ την προηγουμένη, στη διάρκεια ενός συνεδρίου στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο της Ουάσινγκτον.

Την ίδια ώρα και ερωτώμενος σχετικά στην Τρίπολη για το θέμα ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε το αίτημά του για εξεταστική για την οικονομία που θα διερευνήσει όλα τα στοιχεία από το 1980 έως σήμερα.

«Ο κύριος Γιούγκερ είπε, ότι αν θέλει κανείς να ανατρέξει στα πραγματικά στοιχεία της οικονομίας και να δει, πότε έγινε αυτό το κακό, θα πρέπει να πάει πίσω, στη δεκαετία του '80. Μα η δεκαετία του '80, είναι η δεκαετία του ΠΑΣΟΚ. Και είναι δεκαετία, για την οποία εμείς ζητούμε να ξεκινήσει η έρευνα της Εξεταστικής Επιτροπής. Το ΠΑΣΟΚ, για λόγους που ο καθένας καταλαβαίνει και αντιλαμβάνεται, δεν το θέλει. Όμως ήρθανε και από το εξωτερικό, να τους επισημάνουν, πότε ξεκίνησε το κακό. Εμείς σήμερα, άλλη μία φορά, δικαιωνόμαστε. Αλλά δεν δίνουμε σημασία τόσο στο χθες. Εμείς σημασία δίνουμε περισσότερο στα μέτρα για το αύριο», τόνισε.

Αίτημα κλήσης του κ. Γιούνκερ στην εξεταστική για την οικονομία όταν αυτή συσταθεί έθεσε ο ΛΑΟΣ.

«Οι πρωθυπουργοί είναι μετρημένοι. Ή ο κ. Σημίτης ή ο κ. Καραμανλής γνώριζε τον διάλογο. Όποιος από τους δύο τον γνωρίζει πρέπει να το πει. Εξάλλου θα αναγκασθεί να το πει ο κ. Γιούνκερ όταν θα κληθεί στην Εξεταστική για την οικονομία», επισήμανε ο εκπρόσωπος του κόμματος Κωστής Αϊβαλιώτης.

«Αν ο κ. Γιούνκερ και οι όμοιοί του παραδέχονται ότι ήξεραν τι συνέβαινε στο παρελθόν αλλά δεν μίλαγαν, είναι βέβαιο ότι και τώρα ξέρουν αλλά και πάλι δεν μιλάνε. Ξέρουν άριστα ότι οι σημερινές επιλογές κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ είναι ακόμα περισσότερο κατεδαφιστικές και ληστρικές αλλά και πάλι δεν λένε τίποτα, γιατί εκ νέου ωφελείται κυρίως η Γερμανία και το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο.Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Σχολιάζοντας τη συζήτηση γύρω από τις δηλώσεις του κου Γιούνκερ, ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Γιάννης Παρασκευόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Οι δηλώσεις αυτές δείχνουν πως ήταν από την αρχή γνωστό σε Αθήνα και Βρυξέλλες ότι επιλογές όπως η διπλωματία των εξοπλισμών και τα φαραωνικά έργα, με πιο προκλητικό παράδειγμα το πάρτυ των Ολυμπιακών Αγώνων, οδηγούσαν με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα στην κατάρρευση.

Η κυβέρνηση, που μόλις πρόσφατα επιβράβευσε τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά με την περαίωση, είναι τουλάχιστον σε θέση να διεκδικήσει από την ΕΕ μια ευκαιρία να επενδύσουμε πραγματικά στην έξοδο από την κρίση, αντί να αντιγράφουμε συνταγές του ΔΝΤ που έχουν οδηγήσει δεκάδες χώρες σε κοινωνική και περιβαλλοντική κατάρρευση, κατά κανόνα χωρίς μάλιστα αυτό να τους δίνει και οικονομική διέξοδο;”

ΑΠΕ, ΝΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια: