Αναρτήθηκε από.....energoipoliteskv.blogspot.com
Καταψηφίζοντας ευνοούμε την αδράνεια, επιλέγοντας σωστά μπορούμε να αλλάξουμε την οικονομική πορεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
* Του Θανάση Ζεκεντέ
Στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου το ζητούμενο για κάποιους είναι να καταψηφίσουν το μνημόνιο, ενώ για κάποιους άλλους είναι να καταψηφίσουν πρόσωπα που διαχειρίστηκαν ανεπιτυχώς επί μακρόν τις τύχες του τόπου μας. Ωστόσο, το ζητούμενο των εκλογών είναι να επιλεγούν οι άνθρωποι που θα διασφαλίσουν την ανάπτυξη του τόπου μας, που θα εργαστούν για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και θα διαχειριστούν με αποτελεσματικότητα τους δημόσιους πόρους, επιταχύνοντας την απορρόφηση του ΕΣΠΑ, αξιοποιώντας τις Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα και προσελκύοντας επενδύσεις στην περιφέρεια μας.
Τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα οικονομικά στατιστικά στοιχεία προμηνύουν αρνητικές εξελίξεις για την εξέλιξη της παραγωγής, του εισοδήματος και της απασχόλησης στην Στερεά Ελλάδα.
Η Στερεά Ελλάδα σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είχε πληθυσμό 605.329 κατοίκους, δηλαδή αντιπροσωπεύει το 5,52% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Συνεισέφερε με 10.718 εκατομμύρια ευρώ στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας το 2008, δηλαδή παρήγε το 4,5% του ΑΕΠ. Ειδικότερα το Κατά Κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Στερεάς Ελλάδας ανήλθε το 2008 σε 19.320 ευρώ έναντι 21.281 ευρώ για το σύνολο της χώρας. Το 2008 η κατανομή της προστιθέμενης αξίας ανά παραγωγικό κλάδο στη Στερεά Ελλάδα αντιστοιχεί σε 8% στον πρωτογενή τομέα, σε 42% στο δευτερογενή τομέα και σε 50% στον τριτογενή τομέα. Τα αντίστοιχα ποσοστά για το σύνολο της χώρας είναι 4%, 19% και 77%. Δηλαδή, η Στερεά Ελλάδα στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στον δευτερογενή τομέα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.
Η Στερεά Ελλάδα αν και βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο του κατά κεφαλήν ΑΕΠ συγκαταλέγεται στις σχετικά εύπορες περιφέρειες της χώρας, ωστόσο αργά αλλά σταθερά χάνει έδαφος. Το 2006 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των Στερεοελλαδιτών έφτανε το 95,8% του μέσου όρου των κατοίκων της χώρας, το 2007 υποχώρησε στο 93,2% και το 2008 στο 90,8%. Αυτό δείχνει ότι η Στερεά Ελλάδα τείνει να μετατραπεί από μια πλούσια περιφέρεια σε μια φθίνουσα περιφέρεια. Η μεγαλύτερη πτώση εμφανίζεται στο δευτερογενή τομέα, όπου μεταξύ 2007 και 2008 υπήρξε μείωση του παραγόμενου εισοδήματος κατά 1,9% όταν για την ίδια περίοδο στη χώρα υπήρξε αύξηση 2,4%. Για τα ίδια έτη ο πρωτογενής τομέας στη Στερεά Ελλάδα εμφάνισε αύξηση 0,5% έναντι 1,7% για το σύνολο της χώρας, ενώ ο τριτογενής τομέας στη Στερεά Ελλάδα εμφάνισε αύξηση 6,0% έναντι 6,4% για το σύνολο της χώρας.
Η ύφεση στην οποία έχει εισέλθει η χώρα αναμένεται να αποτυπωθεί ανάγλυφα και στα στοιχεία του ΑΕΠ της Στερεάς Ελλάδας για το 2009 και το 2010 τα οποία δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί. Μια γεύση μας δίνει η ανεργία η οποία το Β΄ Τρίμηνο του 2010 έφτασε στη Στερεά Ελλάδα το 11,5% έναντι 10,5% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009. Τα αντίστοιχα μεγέθη για το σύνολο της χώρας είναι 11,8% και 8,9%.
Με βάση τα παραπάνω φαίνεται ξεκάθαρα ότι η επόμενη 3ετία θα είναι κρίσιμη για την οικονομική πορεία της περιφέρειας μας. Το 2013 ολοκληρώνεται το ΕΣΠΑ, η απορρόφηση του οποίου είναι εξαιρετικά χαμηλή. Ίσως μετά το 2014 να μην υπάρξει επόμενο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης. Ενώ σίγουρες θα πρέπει να θεωρούνται αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική και ειδικότερα στις αγροτικές επιδοτήσεις. Κατά συνέπεια η αιρετή Περιφέρεια καλείται να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία ώστε να αναστρέψει τη φθίνουσα οικονομική πορεία της Στερεάς Ελλάδας. Για να γίνει αυτό χρειάζονται σωστές επιλογές στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου. Η κρισιμότητα της ψήφου δεν αφορά στην καταδίκη ή μη του μνημονίου αλλά στο μέλλον του τόπου μας.
Θανάσης Ζεκεντές
Οικονομολόγος MSc – Αντιδήμαρχος Αταλάντης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου