Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Τα κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα συνεχίζονται

Αναρτήθηκε από....energoipoliteskv.blogspot.com


Με τη μορφή άρθρου στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις υπηρεσίες πληρωμών στην εσωτερική αγορά επιστρέφει στη Βουλή η εξουσιοδότηση στον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών να υπογράφει Μνημόνια Συνεργασίας, Συμφωνίες ή Συμβάσεις Δανεισμού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.


Συγκεκριμένα σήμερα συζητείται στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων το Σχέδιο Νόμου με Τίτλο «Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις Οδηγίες 2007/64/ΕΚ, 2007/44/ΕΚ και 2010/16/ΕΕ που αφορούν Υπηρεσίες Πληρωμών στην Εσωτερική Αγορά, Προληπτική Αξιολόγηση Προτάσεων Απόκτησης Συμμετοχής σε Επιχειρήσεις του Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Άλλες Διατάξεις» .

Στις «Άλλες Διατάξεις», και πιο συγκεκριμένα το Άρθρο 93, που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών είναι το άρθρο 2 του Σχεδίου Νόμου, που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών για την…. Κύρωση της Σύμβασης Δανειακής Διευκόλυνσης και που είχε προκαλέσει τόσες πολλές αντιδράσεις.

Αυτή την φορά μάλιστα δεν υπάρχει καμία αναφορά για την υποχρέωση του υπουργού Οικονομικών να ενημερώνει τη Βουλή για το περιεχόμενο της συμφωνίας και να ζητά την κύρωσή της από το Σώμα.

Υπενθυμίζω ότι με τον Ν. 3845/2010 (Φ.Ε.Κ. 65, 6 Μαΐου 2010) τα μνημόνια, οι συμφωνίες και οι συμβάσεις εισάγονται στη Βουλή για κύρωση .Μία ημέρα αργότερα, στις 7 Μαΐου 2010, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου δεσμεύονταν στην Ολομέλεια της Βουλής ότι «προφανώς οι συμβάσεις αυτές θα έρθουν στη συνέχεια και στη Βουλή των Ελλήνων για συζήτηση και κύρωση». Όμως, για να μπορέσει να γίνει η εκταμίευση στην ώρα τους, πέντε (5) ημέρες αργότερα, ο Ν. 3847/2010 (ΦΕΚ 67, 11 Μαΐου 2010), και πιο συγκεκριμένα η Παρ. 9, τροποποιεί τον προηγούμενο Νόμο (Ν. 3845/2010) και αντί της λέξης «κύρωση» τίθενται οι λέξεις … «συζήτηση και ενημέρωση». Τώρα πλέον και αυτές καταργούνται!

Υπενθυμίζω επίσης ότι εδώ κι ένα μήνα έχει κατατεθεί η Σύμβαση δανειακής διευκόλυνσης μεταξύ της χώρας μας και της Τρόικας. Εντούτοις το κείμενό της δεν έχει εισαχθεί προς συζήτηση στη Βουλή όπως αναφέρει ο νόμος.

Από....politis-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: