Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Σε Προανακριτική 5 πρώην υπουργοί, εκτός ο Κιλτίδης

Αναρτήθηκε από.....energoipoliteskv.blogspot.com


Σε Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης (Προανακριτική), η οποία θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες για την υπόθεση του Βατοπεδίου, παραπέμπονται πέντε πρώην υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας, μετά από μυστική ψηφοφορία στη Βουλή.

Η πλειοψηφία των βουλευτών ψήφισε υπέρ της πρότασης για τους κύριους Κοντό, Βουλγαράκη, Ρουσόπουλο, Δούκα και Μπασιάκο, ενώ απορρίφθηκε η πρόταση για τον κ. Κιλτίδη.


Αξιοσημείωτο είναι ότι υπήρξαν σημαντικές διακυμάνσεις στις ψήφους ανά πρόσωπο, ενώ από τα αποτελέσματα φαίνεται ότι οι βουλευτές της ΝΔ δεν ψήφισαν σε όλες τις περιπτώσεις κατά της πρότασης μολονότι το κόμμα τους δεν υποστήριξε της σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι για την περίπτωση Κιλτίδη η συντριπτική πλειονότητα τάχθηκε κατά της πρότασης για παραπομπή του.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας- Συνολικά ψήφισαν 282 βουλευτές


Για τον Θ. Ρουσόπουλο: 198 ψήφισαν υπέρ, 73 κατά, 7 δήλωσαν παρόντες, ενώ βρέθηκαν 4 λευκά ψηφοδέλτια.


Για τον Γ. Βουλγαράκη: 167 ψήφισαν υπέρ, 91 κατά, 17 δήλωσαν παρόντες, ενώ βρέθηκαν 1 λευκό και έξι άκυρα ψηφοδέλτια.


Για τον Ευ. Μπασιάκο: 194 ψήφισαν υπέρ, 81 κατά, 2 δήλωσαν παρόντες, ενώ βρέθηκαν 4 λευκά και 1 άκυρο ψηφοδέλτιο.


Για τον Αλ. Κοντό: 186 ψήφισαν υπέρ, 77 κατά, 4 δήλωσαν παρόντες, ενώ βρέθηκαν και 15 άκυρα ψηφοδέλτια.


Για τον Π. Δούκα: 177 ψήφισαν υπέρ, 81 κατά, 13 δήλωσαν παρόντες, ενώ βρέθηκαν και 11 άκυρα ψηφοδέλτια.


Για τον Κ. Κιλτίδη: 49 ψήφισαν υπέρ, 212 κατά, 16 δήλωσαν παρόντες, ενώ βρέθηκαν και 5 άκυρα ψηφοδέλτια.


Ρουσόπουλος και Κοντός δεν προσήλθαν στη συνεδρίαση και έστειλαν υπομνήματα.

Αγωγή κατά της Μονής Βατοπεδίου

Τι είπαν οι πρώην υπουργοί

Θ. Ρουσόπουλος

Ο πρώην υπουργός Επικρατείας, Θ. Ρουσόπουλος, δηλώνοντας πως δεν πρόκειται να παραστεί στη συνεδρίαση, υποστηρίζει πως «στην εποχή μας, λίγοι είναι πρόθυμοι να ακούσουν και να ακολουθήσουν τον βασανιστικό δρόμο αναζήτησης της αλήθειας».

«Οι αφορισμοί, οι γενικότητες και τα στερεότυπα που δημιουργήθηκαν σ’ αυτήν την υπόθεση, κυριαρχούν πέρα από το δίκιο και το άδικο. Με σεβασμό στο αποτέλεσμα της σημερινής διαδικασίας, σας γνωστοποιώ ότι θα επιδιώξω με όλα τα νόμιμα μέσα, ως το τέλος, τη δικαίωσή μου. Το ήθος και η αξιοπρέπειά μου, ορίζουν το δρόμο αυτής της επιδίωξης, όσο μακρύς και αν είναι» καταλήγει στην επιστολή του ο Θ. Ρουσόπουλος.

Αλ. Κοντός

Από πλευράς του, ο Αλέξανδρος Κοντός, στη δική του επιστολή υπενθυμίζει πως έχει τοποθετηθεί αναλυτικά στην υπόθεση, κατά την προηγούμενη σχετική συνεδρίαση της Ολομέλειας και γνωστοποιεί την πρόθεσή του να μην παραστεί και λάβει μέρος στην όλη διαδικασία, «διότι θεωρώ ότι αυτή κινείται στα πλαίσια της ανάδειξης προκατασκευασμένων ενόχων και προειλημμένων αποφάσεων από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να εξυπηρετήσει επικοινωνιακές του σκοπιμότητες».

Π. Δούκας

«Βρίσκομαι εδώ σήμερα, χωρίς να έχει βρεθεί τίποτα σε βάρος μου. Δεν βρέθηκε καμία διαδρομή μαύρου, ή οιουδήποτε είδους χρήματος που να με αφορά. Σε πάνω από 100.000 σελίδες δεν βρέθηκε ούτε ένας μάρτυρας που να άφησε τον παραμικρό υπαινιγμό σε βάρος μου», ανέφερε ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών της ΝΔ, Πέτρος Δούκας.

«Με κατηγορείτε γιατί αποδέχθηκα ομόφωνες αποφάσεις των Γνωμοδοτικών Συμβουλίων του υπουργείου Οικονομικών, που από το 1930 μέχρι σήμερα, είναι τα όργανα που αποφαίνονται για την ιδιοκτησία του Δημοσίου - και αποφάσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που ελήφθησαν με συντριπτική πλειοψηφία. Αυτό που υπέγραψα εγώ μέχρι σήμερα δεν έχει ανακληθεί. Αν δημιουργούσε νέο έννομο καθεστώς, αν έβλαπτε το Δημόσιο, γιατί δεν ανακλήθηκε; Με παραπέμπετε ενώ γνωρίζετε πως τον Μάιο του 2007, αρνήθηκα να συνυπογράψω να διατεθούν ακίνητα του υπουργείου Οικονομικών…» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Δούκας, για να καταλήξει λέγοντας πως ο ίδιος, δεν μπήκε στην πολιτική για να αποκατασταθεί επαγγελματικά ή οικονομικά.

Γ. Βουλγαράκης

«Ζητώντας την παραπομπή μου κυριολεκτικά στον αέρα, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την μελλοντική δίωξη οποιουδήποτε υπουργού με τον ίδιο τρόπο. Θα το βρείτε μπροστά σας, ειδικά την περίοδο αυτή. που πολλές από τις υποθέσεις που χειρίζεστε βρίσκονται στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας» προειδοποίησε τους βουλευτές και τους υπουργούς της πλειοψηφίας, ο Γιώργος Βουλγαράκης, επιφυλασσόμενος παράλληλα, να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του «με κάθε μέσο», απέναντι σε όσους προβαίνουν σε «κατάχρηση εξουσίας» εναντίον του.

«Δεν υπέγραψα κανένα απολύτως έγγραφο, δεν σχετιζόμουν με την υπόθεση, δεν παρενέβην καθόλου σε χαρακτηρισμό ή αποχαρακτηρισμό της περιοχής, απέδειξα πως η περιοχή δεν είναι καν κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος (με υπογραφή του σημερινού υπουργού Πολιτισμού, Παύλου Γερουλάνου) - στην διερεύνηση της υπόθεσης δεν αναφέρεται το όνομά μου πουθενά, δεν γνωρίζω τους μοναχούς, δεν έχω πάει ποτέ στο Άγιο Όρος. Κατέθεσα έγγραφο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου, ότι η σύζυγός μου δεν πήρε ούτε ένα ευρώ και με ευθύνη μου άνοιξαν όλοι οι λογαριασμοί μου. Με λίγα λόγια, δεν βρίσκομαι εδώ ως πολιτικός, ή πρώην υπουργός, αλλά ως φυσικό πρόσωπο - ως Γιώργος Βουλγαράκης» ανέφερε ο πρώην υπουργός.

Ευ. Μπασιάκος

Καμία ευθύνη, καμία αρμοδιότητα και κανένα αδίκημα δεν έχω διαπράξει δήλωσε ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος ο οποίος χαρακτήρισε αόριστο και χωρίς αιτιολογημένη νομική βάση το πόρισμα του ΠΑΣΟΚ ενώ έκανε λόγο για προσπάθεια κλίματος κατασκευής ενόχων.Παράλληλα, μιλώντας από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το Βατοπέδιο, ο κ. Μπασιάκος διέψευσε κατηγορηματικά ότι είχε δώσει οποιαδήποτε εντολή στην διευθύντρια πολιτικής γης Σταματίνα Μαντέλη.

Και συνέχισε: «Μόνο αρμόδιο να γνωμοδοτήσει για τις ανταλλαγές ήταν το Νομικό Συμβούλιο του κράτους. Ο υπουργός είναι απολύτως αυτονόητο να αποδέχεται τις αποφάσεις και τις γνωμοδοτήσεις του ΝΣΚ του κράτους. Τι άλλο κάναμε εμείς διαφορετικό από αυτά που έκαναν οι κ.κ. Φωτιάδης, Δρυς και Ξυνίδης; Γιατί εμείς πυροβουλόμαστε;» Τέλος ο κ. Μπασιάκος ανέφερε ότι «ο υπουργός δεν μπορούσε να διαφωνήσει με γνωμοδοτήσεις και εισηγήσεις ούτε του ΝΣΚ ούτε της ΚΕΔ που αποφάσισε να αναλάβει όλες τις διαδικασίες» και πρόσθεσε ότι «δεν είναι δυνατό να ευθύνεται ένας υπουργός για τον κανονισμό λειτουργίας των υπηρεσιών».

Κ. Κιλτίδης

Ο Κ. Κιλτίδης επανήλθε στα όσα είχε καταθέσει ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής, υπογραμμίζοντας την κακοποίηση που είχε δεχθεί η περιοχή της Ουρανούπολης κατά το παρελθόν. Ως εκ τούτου, όπως εξήγησε, η πρόταση της διευθύντριας Πολιτικής Γης, Σταματίνας Μαντέλη, να προσυπογράψει την παράνομη (όπως κρίθηκε εκ των υστέρων) γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με την οποία το δάσος της Ουρανούπολης χαρακτηριζόταν διοικητικά ως «δασική έκταση», δεν τον βρήκε αντίθετο.

Ο κ. Κιλτίδης υποστήριξε πως οι ενέργειές του για άρση των συνεπειών της υπογραφής αυτής, έγιναν πριν ξεσπάσει ο θόρυβος του σκανδάλου -ενώ ανέφερε και σειρά ενεργειών του, που συνεχίστηκαν και μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία (με ερώτησή του προς την νυν υπουργό Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη), οι οποίες οδήγησαν στον τελικό χαρακτηρισμό της περιοχής από το τοπικό δασαρχείο ως «δάσους».

Ο πρώην υφυπουργός, ανέφερε πως από παλιά έχει δηλώσει πως δεν θέλει την βουλευτική του ασυλία και καμία προστασία κατά την ευθύνη των υπουργών, αλλά δεν πρόκειται να δεχθεί και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Έτσι, επικαλέστηκε απόφαση δικαστηρίου που τον δικαιώνει, σε μήνυσή του εναντίον τοπικής εφημερίδας για «συκοφαντική δυσφήμηση». «Ό,τι έκαμα, είναι προς την προστατευτική διάταξη του Συντάγματος. Ενσάρκωσα επί 40 χρόνια την πολιτική. Εσείς, κάντε ό,τι λέει η συνείδησή σας για την πατρίδα και το δίκιο. Εγώ, είναι αργά ν’ αλλάξω» κατέληξε.

Από....Nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: