Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Προς νυν και υποψηφίους Δημάρχους

Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com

Μια ενδιαφέρουσα πρόταση έχουμε στα χέρια μας, που μπορεί να απευθύνθηκε αρχικά στην Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Θερμαϊκού, αλλά όπως θα καταλάβετε αποδέκτες της πρέπει να γίνουν οι Δημοτικοί άρχοντες. Και ιδιαίτερα αυτοί που δεν νοιάζονται απλά πως θα εξασφαλίσουν σταυρουδάκια - ψηφαλάκια για να αρχίσουν ή να συνεχίσουν με μια μίζερη και καθόλου ελπιδοφόρα θητεία.

Είναι μια πρόταση που θα πρέπει να αγκαλιαστεί από αυτούς που μπορούν να ξεχωρίζουν τους κινδύνους που απειλούν τη νεολαία σήμερα.

Είναι μια πρόταση που αν υιοθετηθεί από ανοιχτά μυαλά θα μπορέσει να συσπειρώσει τους νέους και να τους οδηγήσει να αναλάβουν την πρωτοκαθεδρία (όπως επιβάλλεται να είναι) στις δημοτικές πρωτοβουλίες δρώμενων, κοινωνικών, πολιτιστικών, αθλητικών, παιδείας.

Είναι μια πρόταση που με όχι υψηλό κόστος (σαφώς λιγότερο από τα κονδύλια που σπαταλώνται σε αμφίβολης χρησιμότητας - άπειρες - εκδηλώσεις ηλικιωμένων (πολλά ΚΑΠΗ, εκδρομές κλπ) θα αποδώσει σημαντικά κέρδη στην ασφάλεια, ηθική, πολιτισμό, παιδεία της νεολαίας και των τοπικών κοινωνιών γενικότερα.


Η ΠΡΟΤΑΣΗ - ΕΙΣΗΓΗΣΗ:

Όλοι μας κατά καιρούς γινόμαστε αποδέκτες κριτικών για παραβατικές συμπεριφορές νέων που αυξάνονται τα τελευταία χρόνια με γρήγορους ρυθμούς. Τις περισσότερες φορές δυστυχώς μένουμε μόνο στον στιγματισμό πράξεων και στην διατύπωση παραπόνων, χωρίς να προτείνουμε και να πιέζουμε ουσιαστικά για μέτρα που θα οδηγήσουν στην εξάλειψη αυτού του φαινομένου. Ενός φαινομένου που συνδέεται με μια κοινωνική πραγματικότητα που δεν δίνει διεξόδους στη νεολαία μας, με ορατό τον κίνδυνο του αποκλεισμού της και της περιθωριοποίησής της.

Ξέρουμε όλοι πολύ καλά ότι τις σημερινές παθογόνες κοινωνικές συνθήκες και αξίες που δημιουργούν κι αναπαράγουν την ανισότητα, την εκμετάλλευση, τις διακρίσεις τα παιδιά μας καλούνται να τις αντιμετωπίσουν πρόωρα τις περισσότερες φορές, χωρίς τα κατάλληλα εφόδια και τις υποδομές για να τα στηρίξουν. Η οικογένεια και το σχολείο είναι οι φορείς που δρουν ως «κυματοθραύστες» απέναντι σε οποιαδήποτε κατάσταση απειλεί να διαταράξει ισορροπίες. Γι’ αυτό και οι γονείς θα πρέπει να έχουν τον πρώτο ρόλο και να πρωτοστατούν σε διεκδικήσεις που θα εξασφαλίζουν στα παιδιά τους την ποιότητα ζωής τους και την ασφάλεια στις σχέσεις τους.

Η ύπαρξη ενός περιβάλλοντος που θα δίνει την ευκαιρία για ανάπτυξη των προσωπικών και κοινωνικών τους δεξιοτήτων και θα οργανώνει δράσεις με σκοπό την συμπαράσταση, ενδυνάμωση και την υποστήριξή τους, δυστυχώς παραμένει ευγενής πόθος όλων εκείνων των γονέων που ανησυχούν πραγματικά για την πορεία των παιδιών τους.

Η πρόταση γίνεται, προς την Ένωση και σε όλους τους φορείς, με την ελπίδα να αποτελέσει έναν από τους βασικούς άξονες δράσεις των αρμοδίων οργάνων κι έχει να κάνει με την δημιουργία ενός προσιτού, ελκυστικού κι ευέλικτου ΝΕΑΝΙΚΟΥ ΣΤΕΚΙΟΥ.

Ένα τέτοιο στέκι μπορεί να γίνει η «ΚΙΒΩΤΟΣ» αρχών, ιδεών, οραμάτων και ιδανικών που θα οδηγήσει τη ΝΕΟΛΑΙΑ μας σε ασφαλή λιμάνια, όταν οι οι δυσκολίες, τα προβλήματα και οι κίνδυνοι απειλούν να την καταστρέψουν.

Όραμα και επιδίωξη είναι η ίδρυσή του να αποτελέσει πόλο έλξης για τη νεολαία μας, η οποία τον ελεύθερο χρόνο της θα έχει την δυνατότητα να καλλιεργεί σχέσεις αληθινής φιλίας σ’ ένα χώρο που αποδέχεται και σέβεται τα δικαιώματά τους. Σ’ ένα χώρο που οι σχέσεις οικειότητας, εμπιστοσύνης και συνεργασίας θα αναπτύσσονται συνεχώς με σκοπό την ενθάρρυνση της πρωτοβουλίας εκείνης που καλλιεργεί την υπευθυνότητα, την συμμετοχή και προωθεί την συλλογικότητα και την αλληλεγγύη. Σε ένα χώρο που θα κρατάει αποστάσεις από οποιοδήποτε ηθικοκοινωνικό κήρυγμα – που απομακρύνει, έτσι κι αλλιώς, τη νεολαία - δίνοντας διεξόδους μέσω της δικτύωσης με τον κοινωνικό περίγυρο για την σύσφιξη σχέσεων και την εξασφάλιση της πολυφωνικής έκφρασης όλων των σύγχρονων προβλημάτων και τάσεων. Σε ένα χώρο που θα οργανώνει κοινωνικές και ψυχαγωγικές δρασηριότητες, δίνοντας το δυναμικό παρόν στο κοινωνικό και πολιτιστικό μας γίγνεσθαι. Σε ένα χώρο που το επίκαιρο για την εποχή θα έχει πάντα προτεραιότητα και το πιο κατάλληλο και αναγκαίο για την περιοχή θα βρίσκει την θέση του.

Φίλες και φίλοι, όλες οι προτάσεις ξεκινούν από ιδέες και από τρόπους σκέψεις. Ο αγώνας μας μέσα από την συμμετοχή μας στα όργανα ας γίνει τρόπος ζωής για το κτίσιμο ενός καλύτερου κόσμου του αύριο, με την επίγνωση πως το αύριο είναι η πράξη ευθύνης του σήμερα, όπου η αγάπη, η συντροφικότητα και οι ηθικές αξίες θα έχουν ξαναβρεί το σχήμα τους.


Με εκτίμηση

Το μέλος της Ενωσης Γονέων του Δήμου Θερμαϊκού

ΤΣΟΠΑΝΟΓΛΟΥ - ΙΒΑΝΟΒΙΤΣ ΠΟΛΥΞΕΝΗ

Από.....activistis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: