Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Σε κύκλο εσωστρέφειας και κάτω από τις 2.000 μονάδες το Χ.Α.

Αναρτήθηκε από....energoipoliteskv.blogspot.com

Του Δημήτρη Ζάντζα

Πλήρως αποκομμένη από την κίνηση των χρηματιστηρίων του εξωτερικού, η ελληνική αγορά συνεχίζει χωρίς αξιόλογους θετικούς καταλύτες να κινείται στους ρυθμούς των εκθέσεων ξένων οίκων και των διακυμάνσεων του spread.


Το κλίμα διαμόρφωσαν την Τετάρτη τόσο η έκθεση της Goldman Sachs, η οποία μειώνει τιμές-στόχους για έξι ελληνικές τράπεζες, όσο και οι δηλώσεις της Sarah Carlson του οίκου Moody’s, σύμφωνα με τις οποίες οι πιθανότητες υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας εντός των επόμενων 12-18 μηνών είναι πάνω από 50%.



Αναλυτές σχολιάζουν ότι η θετική δυναμική των πρόσφατων εξελίξεων, σε ό,τι αφορά τις λεπτομέρειες για το σχέδιο δανεισμού της Ελλάδας, έχει εξαντληθεί, και ότι οι αγορές εστιάζουν τώρα περισσότερο στις αδυναμίες του σχεδίου και τις ενδεχόμενες δυσχέρειες στην εφαρμογή του, παρά στο μέγεθος της βοήθειας που προβλέπει ή ακόμα και στην πολιτική βούληση που οδήγησε στη συγκεκριμένη συμφωνία.

Πρόκειται για ένα βήμα, αλλά όχι για μία πειστική λύση, εξηγούν, σε μία στιγμή που οι αγορές επιζητούσαν και επιζητούν μία σαφή και ξεκάθαρη απάντηση ως προς το τι μέλει γενέσθαι, ενώ ειδικά σε πολιτικό επίπεδο το ευρωπαϊκό «μέτωπο» δεν φαίνεται αρραγές.


Σχολιάζουν ακόμη οι εξελίξεις από εδώ και στο εξής θα εξαρτηθούν «σε καθοριστικό βαθμό» από την εικόνα που διαμορφώνεται στην αγορά ομολόγων, καθώς από αυτή θα εξαρτηθούν και τα περιθώρια της ελληνικής κυβέρνησης να φανεί συνεπείς προς τη θέση που έχει διατυπωθεί δημοσίως περί μη ενεργοποίησης του μηχανισμού.


«Παραμένουμε επιφυλακτικοί καθώς η μεταβλητότητα είναι ακόμα έντονη. Ο τραπεζικός κλάδος αναμένεται να είναι για μια ακόμη φορά στο επίκεντρο, ενώ οι μετοχές που βρίσκονται στα σχέδια αποκρατικοποίησης της Κυβέρνησης μπορεί να προσελκύσουν το ενδιαφέρον», ανέφερε μεταξύ άλλων στο πρωινό της report η Marfin Analysis, ενώ από την πλευρά της η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει ότι η δημοπρασία της Τρίτης «δεν άφησε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας και ενδεχομένως η διακύμανση του spread να παραμείνει σε απαγορευτικά επίπεδα για το κόστος δανεισμού της χώρας».

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 1,40% στις 1.987,36 μονάδες, έχοντας βρεθεί ενδοσυνεδριακά έως και το -2,41%.

Ο ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε σε 188,59 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 13,33 εκατ. ευρώ σε προσυμφωνημένες συναλλαγές, ενώ συνολικά 137 μετοχές υποχώρησαν, 51 ολοκλήρωσαν τη διαπραγμάτευση με κέρδη και 106 διατηρήθηκαν αμετάβλητες.

Σε απώλειες έως 4,39% υποχρεώθηκε στη διάρκεια των συναλλαγών ο δείκτης των τραπεζών, πριν κλείσει με πτώση 3,35% στις 2.079,00 μονάδες και με το σύνολο των τίτλων του σε αρνητικό έδαφος. Από τη σύνθεσή του, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι Εurobank και Alpha Bank, ενώ η μετοχή της ΕΤΕ βρέθηκε να υποχωρεί έως και 13,12 ευρώ, πριν κλείσει με απώλειες 3,99%.

Από τον FTSE20, ξεχώρισε τόσο η μεγάλη άνοδος της ΔΕΗ, σε ποσοστό 6,91% και με κλείσιμο στο υψηλό ημέρας των 14,08 ευρώ, όσο και η άνοδος της Intralot σε ποσοστό 2,94% στα 3,50 ευρώ. Σε θετικό έδαφος ακολούθησαν επίσης οι μετοχές των ΟΠΑΠ και Motor Oil, ενισχυμένες 1,40% και 0,49%, στα 17,39 και 10,20 ευρώ αντίστοιχα, ενώ αμετάβλητη στα 4,75 ευρώ διατηρήθηκε η Τρ. Κύπρου.

Στον αντίποδα βρέθηκε η Eurobank, με απώλειες 5,15% στα 6,26 ευρώ, σε ποσοστό 4,94% και 4,87% υποχώρησαν οι MIG και Alpha Bank, ενώ απώλειες άνω του 4% σημείωσαν και οι Βιοχάλκο και Τιτάν, ολοκληρώνοντας στα 3,74 και 18,80 ευρώ.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε 3,99% στα 13,25 ευρώ, ακολούθησαν οι Ελλάκτωρ και Marfin Popular Bank με πτώση 3.61% και 3,50%, ενώ στα 5,00 ευρώ έκλεισε ο τίτλος της Μυτιληναίος υποχωρώντας 2,15%. Σε μικρότερο ποσοστό υποχώρησαν οι Τ.Τ., ATEBank, ΕΛΠΕ, Τρ. Πειραιώς, Coca-cola 3E και ΟΤΕ.

Από....capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: