Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Σφραγίστηκαν τα μέτρα-σοκ 4,5 δισ. ευρώ

Αναρτήθηκε από.......
energoipoliteskv.blogspot.com

Όλες οι αποφάσεις και τα νέα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ελληνική οικονομία και που υπέδειξε ξεκάθαρα ο Όλι Ρεν, αναμένεται να οριστικοποιηθούν στο υπουργικό συμβούλιο που συγκάλεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός για την Τετάρτη. Πριν από αυτό, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, την Τρίτη το απόγευμα, θα μιλήσει στην κοινοβουλευτική ομάδα.

«Πρέπει να ελέγξετε το χρέος σας, πριν αυτό αρχίσει να ελέγχει εσάς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κομισάριος κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά τις συναντήσεις που είχε με την ελληνική κυβέρνηση.

Η συγκεκριμένη δήλωση, αλλά και όλο το ρεπορτάζ από την επίσκεψη Ρεν, είναι στην πρώτη σελίδα των οικονομικών εντύπων παγκοσμίως.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αξιωματούχος έκλεισε τις δηλώσεις του ευχόμενος στα ελληνικά καλό κουράγιο. Στις 5 το απόγευμα συνεδριάζει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και αύριο το πρωί το υπουργικό συμβούλιο.
Περαιτέρω περικοπή επιδομάτων ή κατάργηση του 14ου μισθού, αύξηση ΦΠΑ και ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα

Συστάσεις, με τη μορφή τελεσιγράφου, για πρόσθετα μέτρα εδώ και τώρα απηύθυνε ο επίτροπος Ολι Ρεν μετά τις συναντήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς. Εξέφρασε βέβαια τη στήριξη της Κομισιόν, αλλά έκλεισε τις δηλώσεις του λέγοντας στα ελληνικά: "καλό κουράγιο".

Ποιά είναι τα μέτρα που πρόκειται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός την Τετάρτη, σε τηλεοπτικό διάγγελμα, σύμφωνα με πληροδορίες της εφημερίδας Ισοτιμία:

1. Περικοπές μέχρι και 20% των Δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων, καθώς και του επιδόματος αδείας.
Οι απώλειες φθάνουν ονομαστικά στο 40% ενός μισθού, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η περικοπή κατά 10% των επιδομάτων και του παγώματος των αυξήσεων με το πρώτο πακέτο μέτρων. Ουσιαστικά χάνεται ένας μισθός στη διάρκεια του έτους. Στόχος είναι η εξοικονόμηση 800 εκατ. ευρώ.

2. Αύξηση κατά δυο μονάδες των συντελεστών 9% και 19% του ΦΠΑ, που θα φθάσουν στο 11% και 21% αντίστοιχα, με στόχος την εξοικονόμηση 1,5 δισ. ευρώ.

3. Αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, σε ποσοστό έως 20% προκειμένου να εισπραχθούν έσοδα 1,2 δισ. ευρώ.

4. Ρύθμιση για όσους δεν έχουν υποβάλλει δηλώσεις εισοδήματος, ΦΠΑ κ.λπ., με μικρή προσαύξηση και δυνατότητα ευνοϊκής εξόφλησης εφάπαξ με έκπτωση 10% ή σε δόσεις με έκπτωση 5%.

5. Ενεργοποίηση σχεδίου είσπραξης για τα ληξιπρόθεσμα με δημιουργία «call center» στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, δηλαδή τηλεφωνικής όχλησης σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, με κατάσχεση και πλειστηριασμό των περιουσιακών τους στοιχείων σε περίπτωση μη ανταπόκρισης.

Από .......Nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: