Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Αγεφύρωτο χάσμα

Αναρτήθηκε από.....
energoipoliteskv.blogspot.com

Της Χριστίνας Κοραή


Παραμένει αγεφύρωτο το χάσμα ανάμεσα στην Ντόρα Μπακογιάννη και τη νέα ηγετική ομάδα της Ρηγίλλης υπό τον Α. Σαμαρά. Η πρώην υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει η ανάγκη για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος. «Ουδέν σχόλιον» απάντησε η Ρηγίλλης.

Την έσφαξε με το γάντι και ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου της Ν.Δ., Δημήτρης Αβραμόπουλος, για άλλο θέμα όμως. Στο αίτημά της να συζητηθούν τα αίτια της ήττας μαζί με την παρουσία και την απουσία του καθενός που φωτογραφίζει τον Σαμαρά, της απάντησε εμμέσως αρνητικά. «Εθελοτυφλεί όποιος από εμάς δεν έχει καταλάβει γιατί οδηγηθήκαμε στο ιστορικά χαμηλότερο ποσοστό που έλαβε αυτή η παράταξη» δήλωσε ο Αβραμόπουλος (ΝΕΤ). «Το κάθε στέλεχος βέβαια μπορεί να θέσει το θέμα, αλλά είναι ανάγκη να φύγουμε προς τα εμπρός» πρόσθεσε, στέλνοντας το μήνυμα ότι τα αίτια της ήττας δεν θα αποτελέσουν ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα του προσυνεδριακού διαλόγου.

Δυόμισι μήνες μετά την προεδρική κούρσα το τεστ ενότητας δεν έχει κερδηθεί στη Ν.Δ. Το μπρα ντε φερ ντορικών - σαμαρικών συνεχίζεται και καμία αχτίδα αισιοδοξίας δεν φαίνεται να υπάρχει για τους «γαλάζιους» που να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μπορεί να υπάρξει μια ανακωχή. Τραυματισμένη οδεύει η Ν.Δ. προς την επίσημη έναρξη του προσυνεδριακού διαλόγου που θα γίνει στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στις 21 Φεβρουαρίου, ενόψει του συνεδρίου του Ιουνίου, και η Ντόρα Μπακογιάννη θα είναι εκεί για να τους το θυμίζει.

Νέο κόμμα;

«Η ιστορία έχει δείξει ότι τα κόμματα που γίνονται από προσωπικές στρατηγικές ή από πικρία, ή με αποκλειστικό σκοπό να κάνουν ζημιά σε υπάρχοντα κόμματα, είναι καταδικασμένα να αποτύχουν· στη Ν.Δ. έχουμε τέτοιες εμπειρίες από το παρελθόν» δήλωσε η πρώην υπουργός («Βήμα»). Πρόσθεσε όμως ότι «τα κόμματα δημιουργούνται όταν υπάρχουν σοβαρές κοινωνικές ανάγκες, όταν υπάρχουν κενά εκπροσώπησης μερίδας της κοινωνίας».

Η δήλωση αυτή επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες. Η Ντόρα Μπακογιάννη δεν αποκλείει τη δημιουργία νέου κόμματος. Τα ερωτήματα όμως είναι αν θα είναι επικεφαλής η ίδια και βέβαια τι λαϊκή απήχηση θα έχει αν προχωρήσει ένα τέτοιο εγχείρημα όταν η ίδια κατακεραύνωνε τους «διασπαστές», όπως τους χαρακτήριζε, Σαμαρά και Αβραμόπουλο.

Δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί το γεγονός ότι υπάρχουν βουλευτές - υποστηρικτές της που την πιέζουν να κάνει δικό της κόμμα. Μεταξύ των «γαλάζιων» συζητείται και η άποψη αναλυτών που θεωρούν πιθανή την αποχώρηση της Ντόρας Μπακογιάννη από τη Ν.Δ. και τη δημιουργία δικού της κόμματος (π.χ. Φιλελευθέρων) στην περίπτωση που ο Α. Σαμαράς κλίνει πολύ προς τα δεξιά, οπότε θα αφήσει ένα πολιτικό κενό προς το Κέντρο, όπως εκτιμούν. Κανένα από αυτά τα σενάρια πάντως δεν πρόκειται να προχωρήσει πριν από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου, στις οποίες θα αναμετρηθεί για πρώτη φορά στις κάλπες η νέα Ν.Δ. υπό τον Α. Σαμαρά και θα δείξει αν μπορεί να κρατήσει γαλάζια «κάστρα» που προσφέρονται για πολιτικά συμπεράσματα.

Καρφιά Αβραμόπουλου

Η μεγάλη ηττημένη δήλωσε επίσης ότι αισθάνεται «εν μέρει ανεπιθύμητη» στη Ν.Δ. «Είμαι η τελευταία που θα νιώσω ποτέ ξένη μέσα στη Ν.Δ.» είπε. «Και αν νιώθω εν μέρει ανεπιθύμητη, είναι γιατί ορισμένοι προσπαθούν να δείξουν ότι είμαι ανεπιθύμητη. Αλλά είναι μια πολύ μικρή ομάδα που δεν μπορεί να εκφράσει τη βάση της παράταξης».

Ο Δ. Αβραμόπουλος απέδωσε σε «δικαιολογημένη πικρία» τη στάση της κ. Μπακογιάννη. «Τους ρόλους δεν σου τους προσφέρουν πάντα, αλλά τους διεκδικείς και με τη συμπεριφορά σου» πρόσθεσε, αφήνοντας κι άλλες αιχμές για την επιλογή της να μένει αποστασιοποιημένη. Εστειλε το μήνυμα ότι με το ανοιχτό συνέδριο της 25ης-27ης Ιουνίου «τελειώνουν οι μηχανισμοί και οι παρεούλες» και απάντησε και στην απειλή Μητσοτάκη, ότι ευχαρίστως θα προσέλθει να καταθέσει στην εξεταστική για τη Siemens και θα πει ποιοι ωφελήθηκαν από την πτώση της κυβέρνησής του, δείχνοντας τον Α. Σαμαρά. «Η Siemens δημιουργήθηκε τον προ-προηγούμενο αιώνα» είπε. «Δεν μπορεί να φτάσει η εξεταστική μέχρι τότε. Η διερεύνηση θα πρέπει να ρίξει το βάρος της από το 1997 και μετά, που έγιναν οι μεγάλες παραγγελίες».
 
Από ....Citypress-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: