Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Πρώτη αξιολόγηση των μέτρων στις 16 Μαρτίου

Αναρτήθηκε από.....
energoipoliteskv.blogspot.com

Τη δέσμευση της Ελλάδας να λάβει πρόσθετα μέτρα, αν αυτό κριθεί αναγκαίο επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, επισημαίνοντας, ότι όπως δεσμεύτηκαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι η Ελλάδα χρειάζεται την αρωγή της ευρωζώνης, αυτή θα υλοποιηθεί.


Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, που συνήλθαν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες , αποφάσισαν πως η Ελλάδα πρέπει να ανακοινώσει επιπλέον οικονομικά μέτρα το Μάρτιο "εάν πραγματοποιηθούν οι κίνδυνοι", ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup . Η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε "σύμφωνη να παρθούν επιπρόσθετα μέτρα" για να μειωθεί το έλλειμα εάν "από τώρα έως τις 16 Μαρτίου αποδειχτεί ότι δεν κατέστη δυνατόν να επιτύχει τους στόχους" - μείωση του χρέους κατά 4% το 2010, ανέφερε ο κ. Γιουνκέρ.

Την 16η Μαρτίου θα γίνει ένας πρώτος απολογισμός της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος. Τα πρόσθετα μέτρα που θα πρέπει να υιοθετηθούν "θα στοχεύουν στην μείωση των δαπανών και σε αύξηση των εισπράξεων", σημείωσε. Ο κ. Γιουνκέρ ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει στην Ελλάδα μια δέσμη πιθανών μέτρων. Σε περίπτωση διχογνωμίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Επιτροπή, όπως σημείωσε, το Συμβούλιο, μετά από πρόταση της Επιτροπής και της ΕΚΤ έχει το δικαίωμα να λάβει αυτό τις αποφάσεις για τα μέτρα.

Οι αγορές απατώνται αν νομίζουν ότι μπορούν να συντρίψουν την Ελλάδα, δηλώνει ο πρόεδρος του Eurogroup

Η απόφαση θα ληφθεί ερήμην της Ελλάδας, αφού η κοινοτική νομοθεσία προβλέπει ότι το κράτος με υπερβολικό έλλειμμα δεν έχει δικαίωμα ψήφου όταν συζητείται το πρόβλημά του στο Ecofin. Σε ό,τι αφορά την αύξηση των εσόδων, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ανέφερε ως ενδεικτικά μέτρα την αύξηση του ΦΠΑ, την αύξηση των φόρων στα είδη πολυτελείας, στα Ι.Χ και στην ενέργεια. Σε ό,τι αφορά τη μείωση των δαπανών αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στα αποθεματικά των υπουργείων και στη μείωση των δαπανών για μισθούς.

Συνεχίζοντας, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ αναγνώρισε ότι υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι ως προς την υλοποίηση των στόχων του προγράμματος που συνδέονται, είτε με τη μειωμένη ανάπτυξη, είτε με μακροοικονομικούς κινδύνους.

Ασφυκτικές πιέσεις δέχτηκε η χώρα για τη λήψη νέων μέτρων προς το στόχο της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Χρακτηριστικά ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικής Πολιτικής Όλι Ρεν δήλωσε ότι "υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να πετύχει την μείωση του ελλείμματος κατά 4%. Υπό αυτή την έννοια, αναμένουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει τα απαραίτητα πρόσθετα μέτρα για να πετύχει το στόχο".

"Σήμερα και αύριο θα συζητήσουμε τα πρόσθετα μέτρα, που θα χρειαστεί να ληφθούν από την Ελλάδα, με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΚΤ, των αρμοδίων οργάνων της Ε.Ε. και του ΔΝΤ", δήλωσε επίσης προσερχόμενος στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Σόιμπλε

Παπακωνσταντίνου: Νέα μέτρα το Μάρτιο "εφόσον κριθεί αναγκαίο"

Την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης για λήψη επιπλέον μέτρων το Μάρτιο, μετά τη σχετική αξιολόγηση της Κομισιόν, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών από τις Βρυξέλλες, λίγο πριν την έναρξη των εργασιών του Eurogroup. Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε την πρόθεση για απαρέγκλιτη τήρηση του ΠΣΑ ενώ σημείωσε ότι "η Ελλάδα δεν είναι μόνη της" σε αυτή την προσπάθεια. "Αυτό που απαιτείται τώρα, μετά τη δήλωση στήριξης την οποία υιοθέτησαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, είναι να υπάρξει εξειδίκευση του μηχανισμού στήριξης ώστε εφόσον κριθεί απαραίτητο να υπάρξει ενεργοποίησή του", σημείωσε.


Ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, μιλώντας σε γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις δεσμεύσεις των Ευρωπαίων για τη χώρα μας, διεμήνυσε ωστόσο προς την Ελλάδα ότι η λήψη επιπλέον μέτρων είναι αναγκαία ώστε να καταστεί αξιόπιστο το σχέδιο ανάταξης της ελληνικής οικονομίας.

Στο επίκεντρο των διεθνών ΜΜΕ η Ελλάδα

Το θέμα των εξελίξεων στην ελληνική οικονομία βρίσκεται εκ νέου στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Η εφημερίδα Financial Times σε ρεπορτάζ της την Δευτέρα έκανε λόγο για τις πιέσεις που αναμένεται να δεχθεί η ελληνική αντιπροσωπεία προκειμένου να λάβει επιπρόσθετα μέτρα, καθώς και για τη στάση της Αθήνας που θα επιχειρήσει να αντισταθεί στο ασφυκτικό πρέσινγκ. Το ρεπορτάζ της εφημερίδας σημειώνει ότι τόσο η Γερμανία όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ασκούν πιέσεις στην Αθήνα στην κατεύθυνση της σκλήρυνσης των μέτρων στο ήδη υπάρχον πρόγραμμα Σταθερότητας. Το κείμενο αναφέρει ότι από την Ελλάδα ζητείται η αύξηση του ΦΠΑ κατά 2 μονάδες και η περαιτέρω μείωση των δαπανών του δημοσίου, προκειμένου να δοθεί οικονομική βοήθεια στη χώρα.

Το κρίσιμο για την Ελλάδα Eco/fin της Τρίτης

Από......Nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: