Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Πήρε «σκούπα» η Περιφερειάρχης

Αναρτήθηκε από.......energoipoliteskv.blogspot.com



Δημοπρατούνται οι μελέτες για τη δημιουργία Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) και δημιουργίας εργοστασίου κομποστοποίησης - δηλαδή μιας μονάδας που θα μετατρέπει τα οικιακά απορρίμματα σε λίπασμα - στην επαρχία Λοκρίδας.

 Η λύση στο οξύ πρόβλημα των σκουπιδιών που ταλάνιζε επί χρόνια μια μεγάλη περιοχή 9 Δήμων της Φθιώτιδας βρέθηκε μετά από συντονισμένες προσπάθειες της Γενικής Γραμματέως της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Κατερίνας Διαμαντοπούλου και των επικεφαλής των εμπλεκόμενων φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αποτελούν τη Διαχειριστική Ενότητα της επαρχίας Λοκρίδας του Νομού Φθιώτιδας.

Οπως ανακοινώθηκε, μετά από ουσιαστικό διάλογο και αφού ελήφθησαν υπόψη οι ανησυχίες όλων των πλευρών - που μέχρι τώρα ανέβαλαν τη λήψη απόφασης - αποφασίστηκε ομόφωνα να προχωρήσει ολοκληρωμένος σχεδιασμός για τη δημιουργία Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) και μονάδα κομποστοποίησης. Παράλληλα, αναφέρεται, υπήρξε δέσμευση από όλους για εντατικοποίηση της προσπάθειας για την ενίσχυση της διαδικασίας Ανακύκλωσης με συνδρομή της Περιφέρειας.

Η καταλυτική σύσκεψη έγινε την περασμένη εβδομάδα και στην κατάληξη της «υπήρξε κοινή πεποίθηση σε όλους τους συμμετάσχοντες ότι σε θέματα δημόσιας υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος δε χωρούν εκπτώσεις, χρονικές υστερήσεις και μικροπολιτικές διαπραγματεύσεις».

«Καυτή πατάτα»

Οπως και σε άλλες περιοχές της χώρας, μέχρι τώρα το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Λοκριδας αποτελούσε μια «καυτή πατάτα» που παρά τις προσπάθειες ετών δεν είχε εξευρεθεί λύση που να ικανοποιεί κάθε πλευρά. Έτσι τα σκουπίδια ολόκληρης επαρχίας (Λοκρίδα) αποτίθενται ανεξέλεγκτα στις χωματερές με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για την δημόσια υγεία (μόλυνση υδροφόρου ορίζοντα, εδαφών, ατμόσφαιρας, ζωικής και φυτικής παραγωγής). Επιπρόσθετα από την υφιστάμενη κατάσταση η χώρα και οι φορείς είναι εκτεθειμένοι πολλαπλώς, καθώς με βάση την Ευρωπαϊκή νομοθεσία εγκυμονεί ο κίνδυνος παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και η επιβολή προστίμου ύψους 34.000 ευρώ ανά ημέρα για κάθε λειτουργούντα ΧΑΔΑ.

Το στίγμα της απόφασης αποτυπώνεται στην δήλωση που μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης και την επίτευξη συμφωνίας, έκανε η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Κατερίνα Διαμαντοπούλου:

«Δρομολογήσαμε λύση -είπε - σε ένα καυτό πρόβλημα που ταλάνιζε τη Λοκρίδα για χρόνια, μετά από ένα ουσιαστικό διάλογο με το σύνολο του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Λοκρίδας, όπου ελήφθησαν υπόψη όλες οι ανησυχίες. Συμφωνήθηκε ομόφωνα ότι προχωράμε γρήγορα στη βέλτιστη σύγχρονη λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Λοκρίδας.

Με αρωγή της Περιφέρειας

Περιφέρεια προχωράει άμεσα στη δημοπράτηση των απαραίτητων μελετών για Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) καθώς και για μονάδα κομποστοποίησης προδιαλεγμένου οργανικού. Παράλληλα θα εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες όλων μας με την αρωγή της Περιφέρειας, για την ανακύκλωση.

Μαζευτήκαμε εδώ όλοι - κατέληξε - γιατί πιστεύουμε ότι στη προστασία του περιβάλλοντος και στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας δε χωράνε ούτε εκπτώσεις, ούτε καθυστερήσεις, ούτε μικροπολιτικές διαπραγματεύσεις και γι αυτό συμφωνήσαμε σε αυτή την απόφαση που δρομολογεί λύση».

Από......i-reportergr

Δεν υπάρχουν σχόλια: