Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Στενή επιτήρηση εγκαινιάζεται με την άφιξη των ελεγκτών

Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από σήμερα η ελληνική οικονομία. Οι ελεγκτές καταφτάνουν στην Αθήνα προκειμένου να εξετάσουν την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης εν όψει και του πρώτου κρίσιμου τεστ στη συνεδρίαση του Eco/Fin στις 15 Μαρτίου.


Οι εμπειρογνώμονες από τους διεθνείς οργανισμούς θα συναντηθούν με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργο Ζανιά, με υπηρεσιακούς παράγοντες της Τραπέζης της Ελλάδος και με παράγοντες του υπουργείου Εργασίας.

Από την Τρίτη το πρωί, στο επίκεντρο των ελέγχων θα βρεθεί η απόδοση του Προγράμματος Σταθερότητας και οι κίνδυνοι που διαφαίνονται, με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της ανάπτυξης, καθώς υπάρχει ανησυχία πως η ύφεση στη χώρα είναι βαθύτερη από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Κομισιόν, στην Αθήνα αναμένεται να φθάσει και ο επίτροπος Όλι Ρεν, σε δύο εβδομάδες, προκειμένου να ελέγξει αν τα μέτρα που προωθούνται είναι συμβατά με τις απαιτήσεις των Βρυξελλών.

"Η Ελλάδα είναι έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα προκειμένου να πετύχει τον στόχο για μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος", σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο Γιώργος Προβόπουλος, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, επισήμανε ότι "ακόμα και αν υλοποιηθούν κάποιοι κίνδυνοι, όπως αυτός της ανάπτυξης, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει άμεσα διορθωτικά μέτρα".

"Δεν ζητάμε δάνειο, ζητάμε πολιτική στήριξη από τους εταίρους μας στην ΕΕ, ώστε να αποδώσει το πρόγραμμα μας", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής.

Αβάσιμα χαρακτήρισε από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις επιτρόπου Ολι Ρεν τα σενάρια που περιλαμβάνονται σε δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Ντερ Σπίγκελ το οποίο, επικαλούμενο πηγές του γερμανικού υπουργείου οικονομικών, αναφέρει ότι η ΕΕ επεξεργάζεται σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας ύψους 25 δισ. ευρώ.

"Μερική" απάντηση από την ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με τις συμφωνίες swaps με την Goldman Sachs

Το καλεντάρι των ελέγχων

Στις 15 Μαρτίου αναμένεται με ενδιαφέρον η Σύνοδος Κορυφής, τον Απρίλιο θα συζητηθούν όλα τα "τρέχοντα" στο άτυπο Eco/Fin, ενώ το Μάιο, όπου ολοκληρώνεται το 1ο τρίμηνο του ΠΣΑ θα γίνει και η πρώτη επίσημη αξιολόγηση των μέτρων που έχουν ληφθεί.

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Υπέρ μιας διμερούς οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, τάσσεται ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt. Το ρεπορτάζ τονίζει ότι αυτό το ενδεχόμενο θα εξεταστεί σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.

Financial Times: "The euro will face bigger tests than Greece"

Μία προσωρινή βοήθεια προς την Ελλάδα είναι δυνατόν να σταθεί ικανή να τη διασώσει από τα επείγοντα οικονομικά προβλήματά της, όμως τα γενικότερα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη ενδέχεται να θέσουν σε αμφιβολία το όλο μέλλον του ευρώ, τονίζει ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος.

Γ. Παπανδρέου: «Είμαι αποφασισμένος να μην υποχωρήσω»: Σε συνέντευξή του στο BBC ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει την ευρεία στήριξη της ελληνικής κοινωνίας για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για την επιβολή επιπλέον μέτρων, αν χρειαστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: