Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

ΑΠΟΦΑΣΗ -ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΟΥ Ν.Σ. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΓΚΡΟΙΝΒΕΣΤ (ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΤΩΝ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΩΝ),

Αναρτήθηκε από.....
energoipoliteskv.blogspot.com


Θετικά εισηγήθηκε για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και για τα τέσσερα αιτήματα της εταιρείας ο μηχανικός της Νομαρχίας κ. Τερζής(!)


Υπερ για τα τρία αιτήματα( επέκταση και μηχανολογικός εκσυγχρονισμός του εργοστασίου με δημιουργία νέων δεξαμενών και αποθηκών),εισηγήθηκε ο Νομάρχης και κατά για την δημιουργία μονάδας ιχθυοτροφών, πρόταση που ψήφισαν 14 σύμβουλοι της πλειοψηφίας με μία αποχή (του κ. Κουτρούμπα, γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια την ομόφωνη απόφαση του ΔΔ διαμερίσματος Αχλαδίου, του Δήμου Εχιναίων, την θέληση της τοπικής κοινωνίας, τις τεκμηριωμένες ενστάσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων ( βλέπε σχετική ανακοίνωση), του συλλόγου των αλιέων, του κόμματος των Οικολόγων Πράσινων Φθιώτιδας και του ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας και χωρίς να αισθάνονται την ανάγκη να απολογηθούν στους πολίτες για τη μη τήρηση των μέχρι τώρα δεσμεύσεων τους για ουσιαστική προστασία του Μαλιακού και την ανοχή των ελεγκτικών μηχανισμών της Νομαρχίας απέναντι στις μέχρι τώρα περιβαλλοντικές παραβιάσεις της εταιρείας.

Κατά της απόφασης ψήφισαν 11σύμβουλοι της μειοψηφίας (10 από το συνδυασμό του κ. Μαριά, και ο κ. Χρονάς ενώ αίσθηση προκάλεσε η απουσία του Θύμιου Τσέτσου, άραγε τυχαία;)

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο παρακολούθησαν εκατοντάδες πολίτες, κάτοικοι της περιοχής και μέλη περιβαλλοντικών συλλόγων κρατώντας πανό με συνθήματα που εγραφαν: ‘ΟΧΙ στην επέκταση της Ανγροινβέστ, Όχι άλλη ρύπανση στο Μαλιακό’ και ‘Σώστε τον Μαλιακό’. Απέναντί τους και υπερ της επέκτασης του εργοστασίου ήταν δυστυχώς, εργαζόμενοι της εταιρείας τους οποίους η Ανγκροινβέστ με τρόπο που προσβάλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια είχε επιστρατεύσει σαν μοχλό πίεσης όπως δήλωσε η Πρόεδρος του ΟΦΔ κ. Ράγκου αλλά και το Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας.

Προκλητικός ο εκπρόσωπος της εταιρείας αμφισβήτησε αποτελέσματα δειγματοληψιών τα οποία διενεργήσαν κρατικές υπηρεσίες και έδειξαν αυξημένα ρυπαντικά φορτία στο Μαλιακό από τα παράνομα απόβλητα του εργοστασίου, δήλωσε ότι το πρόστιμο των 400.000 ευρώ που του επέβαλε η Επιθεώρηση Περιβάλλοντος είχε πολιτικά κίνητρα (!) και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Εφετείο θα το μειώσει στις 2000(!) ευρώ για να εισπράξει την έντονη αποδοκιμασία των παρευρισκομένων πολιτών .

Αν ο κ. Νομάρχης και οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας του ΝΑ νομίζουν ότι με το να ψηφίσουν κατά για την μονάδα ιχθυοτροφών, μπορούν να δικαιολογηθούν για την απόφαση –εμπαιγμό απέναντι στο Φθιωτικό λαό κάνουν μεγάλο λάθος. Είμαστε πλέον αρκετά ψυλλιασμένοι, για τα παιχνίδια που παίζονται πίσω από τις πλάτες μας. Περισσότερες δεξαμενές και αποθήκες σημαίνει περισσότερη παραγωγή άρα περισσότερη αφόρητη δυσοσμία για τους περίοικους, περισσότερη επιβάρυνση του ευαίσθητου οικοσυστήματος του Μαλιακού, ταφόπλακα στην τουριστική ανάπτυξη της Ανατολικής Φθιώτιδας. Και όποιος δεν το καταλαβαίνει ή κάνει πως δεν το καταλαβαίνει θα το βρει σύντομα μπροστά του.

Ο αγώνας για την προστασία του Μαλιακού συνεχίζεται!!!!!


ΑΝΑΚΟΊΝΩΣΗ 6 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΏΝ ΟΡΓΑΝΏΣΕΩΝ


ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ AGROINVEST

Σήμερα, 22/02/10 στο Νομαρχιακό Συμβούλιο θα τεθεί προς έγκριση ή απόρριψη η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τον μηχανολογικό εκσυγχρονισμό και την κτιριακή επέκταση του εργοστασίου της ΑΕΒΕ στο Αχλάδι. Πρόκειται για μια βιομηχανία που μετά από επανειλημμένες καταγγελίες μας στις αρμόδιες αρχές (Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, Δ/νση Δημόσιας Υγείας, κ.λ.π.) και διενέργεια αυτοψιών, το ΥΠΕΧΩΔΕ, στο πρόσφατο παρελθόν, επέβαλε υψηλό πρόστιμο διότι διαπίστωσε « ότι το υφιστάμενο σύστημα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων της εγκατάστασης δεν λειτουργούσε… . Η εταιρεία δεν διαχειριζόταν τα στερεά της απόβλητα σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σχετική νομοθεσία.. παραβίαζε τις αποφάσεις και δεν τηρούσε τους περιβαλλοντικούς όρους για πλήρη δέσμευση των οσμών….Η υφιστάμενη λιμενική εγκατάσταση της εταιρείας λειτουργεί, χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση και γενικώς η εν λόγω εγκατάσταση λειτουργεί χωρίς όρους και μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος». Η ασύδοτη λειτουργία της βιομηχανίας αποτελεί μία από τις σημαντικές πηγές επιβάρυνσης του πολύπαθου Μαλιακού κόλπου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Εχιναίων καταψήφισε τη ΜΠΕ, γνωρίζοντας την αγανάκτηση των κατοίκων, λόγω των προβλημάτων θαλάσσιας ρύπανσης και δυσοσμίας που προκαλεί η λειτουργία της AGROINVEST στην περιοχή. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο θα πρέπει να σεβαστεί την απόφαση του Δήμου Εχιναίων και την επιθυμία των κατοίκων για μια θάλασσα καθαρή και να απορρίψει τη ΜΠΕ για δημιουργία νέων ρυπογόνων μονάδων. Άλλωστε η προστασία του Μαλιακού κόλπου αποτελεί και δέσμευση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Η περιοχή της Ανατολικής Φθ/δας έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει παραγωγικές δραστηριότητες (τουρισμός, αγροτουριστικοί συνεταιρισμοί, βιολογικές καλλιέργειες κ.λ.π.) στο πλαίσιο ενός συστήματος διαχείρισης συμβατού με την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Σε χώρες που λειτουργούν οι νόμοι και το Σύνταγμα δεν επιτρέπεται στα ιδιωτικά συμφέροντα να είναι πιο δυνατά από το κοινό καλό και την προστασία του περιβάλλοντος.

Μετέχουμε στον αγώνα των κατοίκων του Δήμου Εχιναίων και ενώνουμε τη φωνή μας μαζί τους για να αποτραπεί η επέκταση των εγκαταστάσεων της AGROINVEST .

Όμιλος Φίλων του Δάσους

Όμιλος Προστασίας Περιβάλλοντος Αχλαδίου

Κίνηση Πολιτών «Μαλιακός S.O.S»

Αλιευτικός Συνεταιρισμός Αχλαδίου

Ναυτικός Όμιλος Ράχεων

Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ)

Από ........... altpressfthiotida

Δεν υπάρχουν σχόλια: