Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Aρση μονιμότητας στο Δημόσιο

Αναρτήθηκε από.....
energoipoliteskv.blogspot.com

"Παράθυρο" για άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο άνοιξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας στην εκπομπή της Τηλεόρασης του ΣΚΑΪ "Πρώτη Γραμμή".


"Η μονιμότητα στο Δημόσιο ισχύει όσο υπάρχουν θέσεις. Εάν μία θέση καταργηθεί, τότε εννοείται ότι παύει να ισχύει η έννοια της μονιμότητας", σημείωσε ο κ. Πάγκαλος. Πάντως, ξεκαθάρισε ότι αυτό ισχύει για πολύ μικρό αριθμό εργαζομένων στο Δημόσιο, πολλοί εκ των οποίων κατά πάσα πιθανότητα θα μεταταχθούν και δεν θα απολυθούν.

Εκτιμάται, πάντως, πως περισσότερα από 1500 στελέχη σε ΔΕΚΟ και Οργανισμούς κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Δημόσιου Τομέα. Πρόκειται για Οργανισμούς και φορείς με χιλιάδες στελέχη και υπαλλήλους που σε πολλές περιπτώσεις είτε δεν έχουν αντικείμενο, είτε αυτό επικαλύπτεται από άλλες επιτροπές υπουργείων και ανεξάρτητων αρχών.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα "Βελτ Αμ Ζόνταγκ". "Θα ήταν ένα μεγάλο λάθος η κατάργηση της συνταγματικά κατοχυρωμένης μονιμότητας των δημόσιων υπαλλήλων, η οποία τους προστατεύει από απολύσεις για πολιτικούς λόγους", τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ο καθηγητής Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, Παναγιώτης Καρκατσούλης, τονίζει στο ΣΚΑΪ ότι "είναι απόλυτη αναγκαιότητα σήμερα να δούμε ποιος κάνει τι και αντίστοιχα να του εξασφαλίσουμε το αντίστοιχο προσωπικό [...] Αυτό σημαίνει ένα σύστημα εξορθολογισμού του ανθρώπινου δυναμικού, κάτι που δε γίνεται μέχρι σήμερα".

Οι πρώτοι που αναμένεται να θιγούν από τη συγχώνευση είναι οι υπάλληλοι των ερευνητικών κέντρων, οι οποίοι μέχρι στιγμής εμφανίζονται επιφυλακτικοί. "Εάν η συγχώνευση αφορά κάποιους φορείς στο πλαίσιο μιας εθνικής στρατηγικής, εμάς μας βρίσκει σύμφωνους" δηλώνει στο ΣΚΑΪ ο γενικός διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Μετρολογίας, Γιώργςο Φρυσαλάκης.

Ασφυξία στα δημόσια ταμεία

Στην ουρά βρίσκονται χιλιάδες συνταξιούχοι του δημοσίου οι οποίοι περιμένουν να λάβουν το εφάπαξ, την ώρα που το Ταμείο Προνοίας βρίσκεται ένα βήμα πριν τη στάση πληρωμών.

Τα έντονα προβλήματα είχαν αρχίσει να φαίνονται από το 2007. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μέχρι σήμερα το Ταμείο υπολείπεται κατά 800 εκατομμύρια ευρώ για τις 18.000 αιτήσεις που βρίσκονται στο συρτάρι, ενώ μόνο μέχρι το τέλος του έτους θα χρειαστούν για την καταβολή του εφάπαξ στους ασφαλισμένους 1.600.000 ευρώ. Και για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος, οι εισφορές προς το Ταμείο είναι μόλις 300 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Και όλα αυτά την ώρα που το Ταμείο αναμένεται να επιβαρυνθεί ακόμα πιο πολύ από το γεγονός ότι οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί μετά το θόρυβο που προκλήθηκε για αλλαγή στο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας στις γυναίκες.

Πέρυσι οι αιτήσεις ήταν 11.000, ενώ φέτος -σύμφωνα με στοιχεία- θα κυμανθούν από 15.000 -18.000, την ώρα που το Ταμείο μπορεί να καλύψει μέχρι 6.500 αιτήσεις το χρόνο.

Το Ταμείο Πρόνοιας έφτασε στο σημείο να αδυνατεί να καταβάλει το εφάπαξ λόγω νομοθετικών ρυθμίσεων, οι οποίες ίσχυαν έως το 2003 και επιβάρυναν το Ταμείο κατά 760 εκατομμύρια ευρώ. Πολλοί εργαζόμενοι, όπως νοσοκομειακοί, ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί και δικαστικοί, εντάχθηκαν στο Ταμείο χωρίς να καταβάλουν τις απαιτούμενες ανταποδοτικές εισφορές.

Για την τόνωση του Ταμείου στις σκέψεις του υπουργείου Εργασίας είναι η επιβολή μίας επιπλέον εισφοράς της τάξης του 2% επί των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων.

Από......esos

Δεν υπάρχουν σχόλια: