Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

Μέτρα για την αλιευτική δραστηριότητα στον Μαλιακό εξαγγέλθηκαν στην ημερίδα για το ΕΠΑ


Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com

Μέτρα για την αλιευτική δραστηριότητα στον Μαλιακό, όπως η απαγόρευση της αλιείας στο Λιβάρι αλλά και η ποινικοποίηση αυτής με γρι-γρι, εξήγγειλε η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κατερίνα Μπατζελή κατά την ημερίδα με θέμα «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2007- 2013, Πράσινη Βίβλος για την Μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής» που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009 στο ξενοδοχείο «Γαλήνη» στα Καμένα Βούρλα. Κύριες θεματικές της ημερίδας ήταν –μεταξύ άλλων- η Πράσινη Βίβλος κι η αναθεώρηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, η ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών, τα θέματα των υδατοκαλλιεργειών σε σχέση με την αναθεώρηση και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2007-2013.


Την ανάγκη για μια νέα αναθεώρηση της ΚΑλΠ επισήμανε στην ομιλία της η Υπουργός κ. Μπατζελή, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της ημερίδας. Μια αναθεώρηση που θα έχει στο επίκεντρο την παράκτια αλιεία, που θα λαμβάνει ως δεδομένο την ολοένα αυξανόμενη απαίτηση για εκμετάλλευση υγιών ιχθυαποθεμάτων. Με τον τρόπο αυτό η αλιεία θα προσφέρει το ζητούμενο οικονομικό αποτέλεσμα, αλλά και την εξισορρόπηση μεταξύ αλιευτικών πόρων και περιβάλλοντος και οικονομικών πόρων. Ταυτόχρονα θα εξασφαλίσει ότι οι επόμενες γενιές των ψαράδων θα παραμείνουν στο επάγγελμα.

«Ό,τι δεν επιλύνεται ριζικά, μπορεί να επανέλθει», ανέφερε για τον Μαλιακό, θέτοντας προς διάλογο τη σωστή τήρηση όλων των ελέγχων ώστε να διατηρηθεί η αλιευτική ισορροπία των αποθεμάτων. «Η θαλάσσια περιοχή του Λιβαρίου, εάν και είναι η μοναδική περιοχή στην επικράτεια, όπου ισχύει η ολική απαγόρευση αλιείας, με κάθε μέσο, «καταπατείται» από πολλούς. Παρανομούν. Χωρίς οι λιμενικές αρχές, λόγω φόρτου να μπορούν να αντιμετωπίσουν το θέμα αυτό. Εάν αυτό συνεχιστεί, βάσει στοιχείων, θα προβούμε σε «ποινικοποίηση» των παραβατών», ξεκαθάρισε.

Ένα ακόμη θέμα που θα απασχολήσει άμεσα το Υπουργείο είναι και η απαγόρευση αλιείας με γρι-γρι στη θαλάσσια περιοχή του Μαλιακού Κόλπου, εσωτερικά της νοητής γραμμής Ακρωτηρίου – Κνήμες – Λιχάδας – Τάπια, ενώ εξέφρασε την ανάγκη να βρεθεί μια «συμφωνία κοινής διαχείρισής του από τους αγρότες και αλιείς». Γι’ αυτό το ΥΠΑΑΤ προχώρησε σε ένταξη στο Πρόγραμμα της περιοχής Σπερχειού «Υγροβιότοποι», μελέτη για την απορροή των υδάτων των ποταμών σε κλειστούς κόλπους, ενώ στο στάδιο της δημοπράτησης βρίσκεται, όπως είπε, το Αλιευτικό Κατάλυμα Καινουργίου.


Ο Νομάρχης Φθιώτιδας κ. Αθανάσιος Χειμάρας στην ομιλία επανέλαβε την καθαρότητα των νερών του Μαλιακού, αναφέροντας και πάλι αυτά που κατέδειξαν και καταδεικνύουν οι έλεγχοι που όπως είπε γίνονται. Ακόμη έκανε γνωστό ότι την ερχόμενη βδομάδα θα κατατεθεί αναφορά στον αρμόδιο Εισαγγελέα για τη δυσφήμηση που γίνεται αναφορικά με τον Μαλιακό κόλπο, «δυσφήμηση που αποσκοπεί στο να αναλάβουν οι ίδιοι οι δυσφημιστές τη σύνταξη μελετών όχι για τη σωτηρία του Μαλιακού, αλλά για δικό τους όφελος όπως έγινε και σε άλλους Νομούς της χώρας οι οποίοι τους κατήγγειλαν».

Στη συνεισφορά του τομέα της αλιείας στη διατήρηση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής μεγάλων παράκτιων και νησιωτικών περιοχών της χώρας μας, αναφέρθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας της ΝΔ κ. Χρήστος Σταϊκούρας στον σύντομο χαιρετισμό του. Παράλληλα αναφέρθηκε στα προβλήματα του ελληνικού αλιευτικού κλάδου και στο πρόσφατο φαινόμενο θνησιμότητας των ψαριών στο Μαλιακό Κόλπο, το οποίο ανέδειξε το περιβαλλοντικό ζήτημα της περιοχής.


Στο «σάρωμα» της θάλασσας του Μαλιακού από μηχανότρατες, γρι-γρι και κουλούρες αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Καμένων Βούρλων κ. Σεραφείμ Αντωνίου ο οποίος κατήγγειλε «την αρτηριοσκληρωτική πολιτική που ρημάζει το μικροκλίμα του Μαλιακού και επιτρέπει σε ελάχιστα οργανωμένα συμφέροντα να αλωνίζουν». Παράλληλα ζήτησε να λυθεί το πρόβλημα του Αλιευτικού Καταφυγίου Καινουργίου.

Εισηγήσεις - Παρεμβάσεις

Την ανάγκη να σταματήσει η ανθρωπογενής επιβάρυνση του περιβάλλοντος και να επικρατήσει η ανθρωπογενής φροντίδα γι’ αυτό, τόνισε στην παρέμβασή του «Τα προβλήματα και οι προοπτικές του Μαλιακού Κόλπου» ο κ. Δ. Ρίζος, Βιολόγος – Ιχθυολόγος Msc, της Διεύθυνσης Αλιείας της ΝΑΦ. «Η παράνομη αλιεία, η αύξηση της αλιευτικής προσπάθειας, η ρύπανση του υδάτινου οικοσυστήματος και η μέχρι σήμερα μη ορθολογική διαχείριση των υπαρχόντων ιχθυοαποθεμάτων έχει διαμορφώσει μια κατάσταση συνεχούς μείωσης της δυναμικότητας των ιχθυοπληθυσμών», ανέφερε.

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι οι αστικές, γεωργικές και βιομηχανικές δραστηριότητες της περιοχής, που προκαλούν ρύπανση διά μέσου των εσωτερικών νερών, έχουν τελικό αποδέκτη τον Μαλιακό κόλπο. Έκανε μια σύντομη περιγραφή στο φαινόμενο εμφάνισης της Σατονέλα και τόνισε την ανάγκη κατασκευής τεχνικού υφάλου στις Ράχες, την απαγόρευση της αλιείας με γρι-γρι και την ποινικοποίηση της παράνομης αλιείας στην περιοχή Λιβάρι.

Στην αποτυχία της μέχρι σήμερα Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής και στο ποια πράγματα πρέπει να αποσαφηνιστούν όσον αφορά την Πράσινη Βίβλο, αναφέρθηκε ο κ. Δ. Κοσοργιός, εκπρόσωπος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Αλιέων. Απ’ την πλευρά του ο κ. Δ. Ταουλτζής, εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας ανέλυσε τον επαναπροσδιορισμό της ασκούμενης Αλιευτικής Πολιτικής.

Ο εκπρόσωπος της ΓΕΣΑΣΕ κ. Γ. Κατσοτούρχης στην παρέμβασή του για την ανάπτυξη της παράκτιας αλιείας σε νησιωτικές παραμεθόριες περιοχές ανέπτυξε τα ζητούμενα από τη νέα ΚΑΠ. Το ξεκαθάρισμα των κατά κύριο επάγγελμα ψαράδων, τη διατήρηση των πόρων και τη διαχείριση της αλιείας, τις επιδοτήσεις, την ερασιτεχνική αλιεία των 300.000 ψαράδων, τις διεθνής σχέσεις και συμφωνίες με τρίτες χώρες, την υπεύθυνη στάση του αλιευτικού κλάδου για την διαχείριση των αποθεμάτων και τον τρόπο λήψης των αποφάσεων από την ΕΕ, καθώς και την ολοκληρωμένη ανάπτυξη των νησιών που εξαρτώνται από την αλιεία.

Σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες διαχείρισης των αλιευτικών αποθεμάτων στις ελληνικές θάλασσες, ο Δρ. Α. Καλλιανιώτης, του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας του ΕΘΙΑΓΕ, υπογράμμισε την ανάγκη ιεράρχησης των στόχων μας σαν χώρα ώστε να επιτευχθεί η αειφορία. «Πρέπει να αρχίσουμε να παρακολουθούμε τους πληθυσμιακούς δείκτες και το επίπεδο αφθονίας των κυριότερων τουλάχιστον αποθεμάτων. Στη συνέχεια να ποσοτικοποιούμε την επίδραση των αλιευτικών μεθόδων που χρησιμοποιούνται και να διαφοροποιούμε τις αποφάσεις που λαμβάνονται, ανάλογα με την διαμόρφωση ειδικών παραμέτρων που προκύπτουν από την επεξεργασία αυτών των στοιχείων», είπε μεταξύ άλλων.

Στην παρέμβασή του ο κ. Αριστείδης Μπελλές, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών, προσδιόρισε τα προβλήματα της ιχθυοκαλλιέργειας στην έλλειψη νομικής βάσης, των χωροθέτησή τους, τις επιδοτήσεις, την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης και την διασφάλιση ενός κατάλληλου συστήματος επαρκούς παρακολούθησης του κλάδου

Από...paratiritisfthiotidas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: