Αναρτήθηκε από....
energoipoliteskv.blogspot.com
Ο «Αλέξης» γίνεται το σύμβολο της νεολαίας «του 21ου αιώνα»
Τίποτα δεν θα είναι, πλέον, ίδιο με το παρελθόν.Ο Δεκέμβρης του 2008 και ο Μάης του 1968 επέδρασαν στη δημοκρατικοποίηση της Ευρώπης με αντίστροφη ο καθένας κατεύθυνση (κέντρου – περιφέρειας).Το μήνυμα της εξέγερσης: «Όσοι ήθελαν να αφήσουν τους πολίτες έξω από τις πολιτικές εξελίξεις διαψεύστηκαν οικτρά, όπως θα ξαναδιαψευστούν μελλοντικά»!.Το μέσον πληροφόρησης. Στον Μάη του 1968 ήταν το ραδιόφωνο και οι προκηρύξεις, ενώ στον Δεκέμβρη του 2008 ήταν το ίντερνετ και τα μπλογκ!!
Ο «Αλέξης» γίνεται το σύμβολο της νεολαίας «του 21ου αιώνα» και πυροδοτεί και την εξέγερση της νεολαίας σε όλη την Ευρώπη που βρίσκεται κάτω από φεουδαρχικές κυβερνήσεις.
- Στις 10 Ιούνη 1968 ένας 17χρονος μαθητής, που πήγε προς υποστήριξη των εργατών στο Φλεν της Γαλλίας, πνίγηκε στο Σηκουάνα προσπαθώντας να γλυτώσει από την αστυνομία.
- Στις 6 Δεκέμβρη 2008 ένας 15χρονος μαθητής, ο Αλέξης - Ανδρέας Γρηγορόπουλος έσβησε στην άσφαλτο των εξεγερμένων Εξαρχείων της Αθήνας από τη σφαίρα όπλου ενός ειδικού φρουρού.
Σήμερα πολλοί φιλόσοφοι, κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι, αναλυτές και ιστορικοί έχουν υποστηρίξει ότι η εξέγερση του Μάη του 1968 στην Γαλλία ήταν το σημαντικότερο επαναστατικό γεγονός του 20ου αιώνα επειδή δεν πραγματοποιήθηκε από μεμονωμένο πλήθος, όπως οι εργαζόμενοι ή οι φυλετικές μειονότητες, αλλά ήταν μια παλλαϊκή εξέγερση, άνευ φυλετικών, πολιτιστικών, ηλικιακών και κοινωνικών διακρίσεων. Η κοινωνιολόγος και φιλόσοφος Χάνα Αρεντ έκανε λόγο για επανάσταση όπως το 1848. «Μου φαίνεται, έλεγε, ότι...
τον 21ο αιώνα τα παιδιά θαμαθαίνουν το 1968, όπως εμείς το 1848», δηλαδή τους αστικούς επαναστατικούς ανέμους στην Ευρώπης εκείνης της εποχής. Αν συνεχίσουμε αυτήν την σκέψη μπορούμε να πούμε σήμερα ότι τα παιδιά μας στον επόμενο αιώνα θα μαθαίνουν για τον «Αλέξη» και την ελληνική εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008. Η ελληνική εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008 ότι ήταν το σημαντικότερο γεγονός σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στις αρχές του 21ου αιώνα. Τίποτα δεν θα είναι ίδιο με το παρελθόν.
Ήδη οι επιστήμονες και οι «αναλυτές» το αντιλαμβάνονται. Όσοι ήθελαν να αφήσουντους πολίτες έξω από τις πολιτικές εξελίξεις διαψεύστηκαν οικτρά. Η επίδραση και των δύο εξεγέρσεων ήταν πολύ θετικές στην δημοκρατικοποίηση της Ευρώπης και της Ελλάδας και ...έπεται συνέχεια!!
Στην Γαλλία του 1968 ξέσπασε πολιτική και κοινωνική αναταραχή κατά τη διάρκεια των μηνών Μαίου Ιουνίου 1968 (γνωστός και ως Γαλλικός Μάης ή Μάης του '68) Τα γεγονότα ξεκίνησαν από κινητοποιήσεις των μαθητών και φοιτητών, επεκτάθηκαν με γενική απεργία των Γάλλων εργατών και τελικά οδήγησαν σε πολιτική και κοινωνική κρίση. Η εξέγερση άρχισε να παίρνει διαστάσεις επανάστασης και οδήγησε στη διάλυση της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και την προκήρυξη εκλογών από τον τότε πρόεδρο Ντε Γκωλ.
Την Τρίτη 7 Μαΐου 1968, διοργανώθηκε μεγάλη πορεία στο κέντρο του Παρισιού, στην οποία όμως δεν συμμετείχαν μόνο φοιτητές αλλά και εργάτες. Την Τετάρτη 8 Μαΐου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε θα επέτρεπε την επαναλειτουργία της Σορβόννης. Όταν όμως, την Πέμπτη 9 Μαΐου το πρωί, οι φοιτητές πήγαν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα διαπίστωσαν ότι οι αστυνομικές αρχές δεν είχαν αποχωρήσει.
Την Παρασκευή 10 Μαΐου, 30.000 φοιτητές και μαθητές λυκείων συγκεντρώθηκαν στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα και πραγματοποίησαν νέα πορεία. Η αστυνομία είχεαποκλείσει όλες τις γέφυρες και απώθησε του διαδηλωτές προς το Καρτιέ Λατέν. Τα μεσάνυχτα φοιτητική αντιπροσωπεία πήγε στη Σορβόννη και υπέβαλε τα αιτήματα των διαδηλωτών: επαναλειτουργία του πανεπιστημίου, αποχώρηση της αστυνομίας, απελευθέρωση των συλληφθέντων.
Ολόκληρη η Γαλλία παρακολουθούσε τις εξελίξεις από το ραδιόφωνο. Πράγματι στις 2.00 το πρωί, τα οδοφράγματα που είχαν στήσει στο μεταξύ, φοιτητές και εργάτες με τη βοήθεια χιλιάδων απλών ανθρώπων και ευυπόληπτων πολιτών, δημιούργησαν ασπίδες. Όταν ξημέρωσεΣάββατο 11 Μαΐου, και σταμάτησαν οι οδομαχίες, υπήρχαν 1000 τραυματίες, 469 συλληφθέντες και 69 καμένα αυτοκίνητα.
Την Δευτέρα 13 Μαΐου, οι συνδικαλιστές κήρυξαν γενική απεργία και συλλαλητήριο. Η κατάσταση γενικεύτηκε. Την Πέμπτη 30 Μαΐου ο Ντε Γκώλ επιχειρεί την αντεπίθεση της αντεπανάστασης με τρεις κινήσεις. Από το πρωί στρατεύματα περικυκλώνουν το Παρίσι. Στα βόρεια προάστια εμφανίζονται μακριές φάλαγγες αρμάτων μάχης και λίγο αργότερα επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό στα νότια, ενώ δύο τουλάχιστον συντάγματα έχουν φύγει από το Μπάντεν - Μπάντεν για το Παρίσι. Στις 10 Ιούνη ένας 17χρονος μαθητής, που πήγε προς υποστήριξη των εργατών στο Φλεν, πνίγηκε στο Σηκουάνα προσπαθώντας να γλυτώσει από την αστυνομία.
Η δολοφονία αυτή προκαλεί νέεςοδομαχίες στο Παρίσι. Στις 23 Ιούνη γίνεται ο πρώτος γύρος των εκλογών που ολοκληρώνονται στις 30 Ιούνη 1968.
Στην Ελλάδα του 2008 το φοιτητικό και εργατικό κίνημα ήταν σε πλήρη εξέλιξη. Οι φοιτητές είχαν ξεσηκωθεί ενάντια του νόμου της κ. Γαννάκου περί ιδιωτικοποίησης των πανεπιστημίων πραγματοποιώντας πορείες σε εβδομαδιαία βάση. Τις αντιδράσεις προσπάθησε η ολιγαρχική κυβέρνηση να τις αντιμετωπίσει με σφοδρή επίθεση των Ματ. Καρτερικά οι φοιτητές του Πολυτεχνείου και των άλλων σχολών που ήταν στην πρώτη γραμμή υπέμεναν τα βασανιστήρια από τα χημικά όπλα που έριχναν χωρίς φειδώ τα Ματ του κ. Πολύδωρα. Οι εργαζόμενοι τηςΟλυμπιακής και των άλλων μεγάλων εταιριών άρχισαν τις διαδηλώσεις. Ο υπερδανεισμός των πολιτών – «νεοσκλάβων» στους τραπεζίτες οδήγησε στη νέα «ιδιότυπη δικτατορία των συντηρητικών, των μηχανισμών καταστολής και των τραπεζιτών». Ως αντίδραση ήρθαν οι απρόσμενες – για τους αδαείς - μεγαλειώδεις λαϊκές κινητοποιήσεις, παρά την θέληση των «εξωνημένων» συνδικαλιστών, δημοσιογράφων, «πρώην αριστερών – που τα πουλάνε όλα», «δημοσκόπων» και παρακρατικών μηχανισμών.
Ήδη από τις 21 Οκτωβρίου 2008 μια λαοθάλασσα ενωμένων –αυτονομημένων πολλές φορές - εργατών, αγροτών, φοιτητών, ανέργων, αστέγων, υπερδανεισμένων, απολυμένων...πλημμυρίζει το κέντρο της Αθήνας. Η δολοφονία του νεαρότερου ήρωα των λαϊκών κινητοποιήσεων, του «Αλέξη» στις 6 Δεκεμβρίου 2008 ήταν και η χαριστική βολή για την παραπαίουσα ολιγαρχία.
Η δολοφονία του Αλέξανδρου – Ανδρέα Γρηγορόπουλου άναψε την σπίθα στην κοινωνική πυριτιδαποθήκη που ήταν ήδη έτοιμη να εκραγεί. Επί ημέρες το κέντρο της Αθήνας έμοιαζε μα βομβαρδισμένο τοπίο. Η κατάσταση είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο στις 9 δεκεμβρίου 2009 όταν το Σύνταγμα είχε πλημμυρίσει από μαθητές , φοιτητές εργάτες , αλλά και ευυπόληπτους πολίτες που έβλεπαν το τέλος της ιδιότυπης δικτατορίας.. Ο Αλέξης γίνεται το σύμβολο της νεολαίας του σήμερα και πυροδοτεί και την εξέγερση της νεολαίας σε όλη την Ευρώπη που βρίσκεταικάτω από φεουδαρχικές κυβερνήσεις. Αμέσως υπήρξαν και ευρωπαϊκές αντιδράσεις. Ο φεουδάρχης πρόεδρος της Γαλλίας με νωπές τις μνήμες των ταραχών που συντάραξαν τη Γαλλία το 2005, με πρωταγωνιστές μαύρους μετανάστες, αντιλήφθηκε αμέσως το «βαθύτερο μήνυμα» των επαναστατημένων της «ελληνικής Βαστίλης» και τον εαυτό του ως ένα νέο Λουδοβίκο και δήλωσε: «Οι Γάλλοι λατρεύουν να με βλέπουν στην άμαξα με την Κάρλα, όμως είναι οι Γάλλοι που αποκεφάλισαν τον βασιλιά τους Λουδοβίκο». Η εξέγερση των αγροτών της Κρήτης και η παρουσίατους στο λιμάνι του Πειραιά φόβισε την φεουδαρχία. Τα Ματ έχασαν την ψυχραιμία τους και χτύπησαν με χημικά ακόμα και τον Πρόεδρο του Πασοκ που επισκέφτηκε τους αγρότες στο λιμάνι. Οι διαδηλώσεις των εργαζομένων εντάθηκαν και συνεχίστηκαν με τους εργαζόμενους Λαναρά. Αλλά και η συμβολική κατάληψη των γραφείων της ΝΕΤ την ώρα του δελτίου ειδήσεων στις 16 Δεκεμβρίου 2008 στις 15.00 μμ είναι ενθαρρυντικό μήνυμα ότι οι πολίτες αντιστέκονται!!
Την συμπάθειά προς την ελληνική νεολαία εξέφρασε και σοσιαλιστής κ. Ζακ Λανγκ, πρώην υπουργός Πολιτισμού και Παιδείας επί Φρανσουά Μιτεράν, κρούοντας ταυτόχρονα τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανές παρόμοιες αναταραχές στη Γαλλία. «Ως εξωτερικός παρατηρητής, ξέρω ότι θα πρέπει να μιλήσω πολύ προσεκτικά, αφού με κανέναν τρόπο δεν υποστηρίζω τις βιαιότητες. Θέλω όμως να εκφράσω την αγάπη μου και τη συμπάθειά μου προς τον ελληνικό λαό και την ελληνική νεολαία, που είναι γεμάτη ενέργεια, ταλέντο και θέληση....
Αυτό που ο ελληνικόςλαός εκφράζει σήμερα μπορεί να το νιώσουν και άλλοι λαοί και ιδιαίτερα στη Γαλλία, όπου κινδυνεύουμε να αντιμετωπίσουμε μεγάλες δυσκολίες...». Ο Δεκέμβρης του 2008 ταρακούνησε συθέμελα την «ιδιότυπη δικτατορία» των ολιγαρχικών και οδήγησε στις εκλογές της 4 Οκτώβρη 2009.
Σήμερα οι έλληνες δημοκρατικοί πολίτες εμπνεόμενοι από την Αμερικάνικη την Γαλλική επανάσταση αλλά και από τους δημοκρατικούς αγώνες της εθνικής αντίστασης, του Μάη του 1968και της γενιάς του Πολυτεχνείου, οφείλουν ευλαβικά και ειρηνικά «να τιμήσουν τον Αλέξη» το νεαρότερο αγωνιστή της δημοκρατίας που «έπεσε» από τις σφαίρες του παρακράτους.
Σχεδόν τα πάντα ήταν απρόσμενα για τους «κρατούντες» και τον Μάη του 1968 και τον Δεκέμβρη του 2008. Τα τελευταία πράγματα που περίμεναν οι πολιτικοί τους και οι «στυλοβάτες τους» ήσαν εξεγέρσεις σε πόλεις σαν το Παρίσι και την Αθήνα και η φαινομενικά ξαφνική μεταμόρφωση των νέων και νεανίδων της μεσαίας τάξης σε επαναστάτες. Οι εξεγερμένοι και στην μια και στην άλλη περίπτωση είχαν μαζί τους, τους διανοούμενους, που «άνοιξαν ιδεολογικά τον δρόμο». Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι η δολοφονία του Αλέξη έρχεται μετά την απεχθή, επίσης,δολοφονία του Μιχάλη Καλτεζά.
Ο Μιχάλης Καλτεζάς (17 Νοεμβρίου 1985) ήταν ο 15χρονος μαθητής που σκοτώθηκε κατά την διάρκεια διαδηλώσεων στην επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1985. Αστυνομικός πυροβόλησε τον Μιχάλη Καλτεζά στο πίσω μέρος του κεφαλιού από απόσταση είκοσι μέτρων, καθώς ο νεαρός έτρεχε μαζί με άλλους διαδηλωτές προς την πλατεία Εξαρχείων. Και πιο πολλά χρόνια πριν, τον Νοέμβρη το 1973 ένας άλλος μαθητής ο Διομήδης Κομνηνός πέφτει από τις σφαίρες του παρακράτους σημαδεύοντας έτσι την γενιά του Πολυτεχνείου.
Ο Αλέξης είναι το πανευρωπαϊκό σύμβολο της νεολαίας του 21ου αιώνα. Κοινό συνθήματα είναι το: «Αφήστε μας να ζήσουμε»!!! Ο Αλέξης Ζει !!! Ο Αλέξης ζει, με Πέτρουλα, Λαμπράκη μας οδηγεί !! Τιμή και δόξα στον Αλέξη τον νεαρότερο ήρωα της σύγχρονης δημοκρατίας!!
Από τον Δρ Αναστάσιο Κουτσούκο
http://www.koutsoukos-anastasios.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου