Αναρτήθηκε από.....energoipoliteskv.blogspot.com
Την ώρα που οι δύο στρατοί παίρνουν θέσεις μάχης στα εσωκομματικά χαρακώματα της ΝΔ, σχεδιάζοντας τις τελευταίες στρατηγικές κινήσεις, ορισμένοι παρακολουθούν την αναμέτρηση από τις παρυφές της πολιτικής αποστρατείας, με τη στυφή γεύση που έχουν όσοι είναι πολιτικά ανήμποροι να... συνομιλήσουν αυτές τις σημαδιακές ώρες με την ιστορία!
Πρόκειται για τους «αποσυνάγωγους» του κόμματος, μια μικρή ομάδα στελεχών που βρέθηκαν είτε οικειοθελώς, μια και δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά, είτε με απόφαση του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή -εναντίον του οποίου πνέουν μένεα- εκτός ψηφοδελτίων παραμονές των εθνικών εκλογών, κερδίζοντας μια θέση στην αρνητική πλευρά της δημοσιότητας.
Ασφαλώς δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες... Πρόσωπα όπως ο τέως υφυπουργός Οικονομικών Π. Δούκας ή ο Σάββας Τσιτουρίδης, μολονότι φορτώθηκαν ευθύνες είναι προφανές ότι δεν μπήκαν στο ίδιο ζύγι με κάποιους άλλους που ζεματίστηκαν σε ηχηρές υποθέσεις όπου δοκιμάστηκε η πολιτική αισθητική και το αίσθημα δικαίου.
Με πληγωμένο γόητρο
«Δίκαιοι» και «άδικοι» τώρα, πάντως, είναι σήμερα εδώ και διεκδικούν από το Σώμα του «γαλάζιου» Συνεδρίου τη χαμένη τιμή τους, παίρνοντας πίσω το πληγωμένο τους γόητρο. Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν καίγεται για την επιστροφή τους -ο Αντώνης Σαμαράς για παράδειγμα το έχει δηλώσει καθαρά- αλλά και όσοι συνεργάζονται μαζί τους, το κάνουν απρόθυμα χωρίς να το πολυδιαφημίζουν...
Οι περισσότεροι πάντως φαίνεται πως έχουν αποφασίσει να στηρίξουν την Ντόρα, κρίνοντας ίσως ότι έτσι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή τους στον χαμένο κομματικό παράδεισο απ’ όπου εκδιώχτηκαν άδοξα.
Ο Γ. Βουλγαράκης δηλώνει εμφατικά «εννοείται ότι θα πάω στο Συνέδριο» σε όποιον τον ρωτάει, αλλά δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα ζητήσει τον λόγο. Θα εξαρτηθεί λέγεται από το αν οι σύνεδροι του δώσουν άφεση ή θα επιμείνουν να θυμίζουν ενοχλητικά τη δήλωσή του, πως «ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό», ή τις υπεράκτιες εταιρείες που συνέστησε προκειμένου να αποφύγει την εφορία.
Οι χαρτογράφοι του εσωκομματικού τοπίου, τον έχουν ήδη κατατάξει στο πλευρό της κ. Μπακογιάννη, μια και ο Κ. Καραμανλής δεν του είχε δώσει την ευκαιρία να αυτομαστιγωθεί, όπως ζητούσε στην πλατεία Συντάγματος και να κερδίσει το έλεος του -εκπεσόντος πια- ηγεμόνα...
Ο Α. Παυλίδης έχοντας εισπράξει μέχρι κεραίας τη δυσφορία που προκάλεσε ο υψωμένος δείκτης του χεριού του που έσειε διδακτικά προς τους συναδέλφους του και ζαλισμένος ακόμα από τα μποφόρ που προκάλεσε στην κατανομή των άγονων γραμμών, ο τέως υπουργός Αιγαίου είναι φειδωλός και στα όρια της καχυποψίας με όποιον ζητά να του πάρει δυο κουβέντες για τη στάση του.
Αποφεύγει να προϊδεάσει καν για τις επιλογές του, προσθέτοντας σιβυλλικά: «θα τα πούμε»... Τι σημαίνει αυτό; Οτι δεν ξεχνά τον ατιμωτικό αποκλεισμό του τον οποίο, σύμφωνα με αντιπάλους του, εξακολουθεί να χρεώνει στο Μαξίμου.
Στο στρατόπεδο των «μητσοτακικών» όπως όλα δείχνουν κατευθύνεται και ο τέως υπουργός Β. Μαγγίνας, που αποσύρθηκε την ύστατη ώρα από τις πρόσφατες κάλπες της 4ης Οκτωβρίου βλέποντας τις αρνητικές διαθέσεις. Η... ιδιότυπη «φιλοξενία» των Πακιστανών εργατών στο μάλλον πολυτελές «αναψυκτήριό» του στο Κορωπί, σκόρπισε σε λίγες ώρες την προσπάθεια πολλών ετών να χτίσει το προφίλ ενός χαμηλών τόνων και μετριοπαθούς πολιτικού...
Αποφεύγοντας να δημοσιοποιήσει την επιλογή του ο Σ. Τσιτουρίδης, προσμετράται ήδη, χωρίς και να το διατυμπανίζει όμως, στους «ντορικούς». Είναι βέβαιο ότι θα πάρει τον λόγο για να ζητήσει ενωτικά, αποφεύγοντας τους κριτικούς τόνους, να εγκαταλειφθούν οι κορώνες και τα χαρακώματα και να ριχθεί το κόμμα στη δουλειά. Ο ίδιος σύμφωνα με συνομιλητές του, δείχνει να ανησυχεί πως αν βγουν τα μαχαίρια θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου.
Ισως αυτός είναι ο λόγος που πρότεινε να αναλάβει επισήμως το κόμμα οργανωτικά και οικονομικά τη μάχη της διαδοχής, διοργανώνοντας συζητήσεις των δελφίνων στις 13 μεγάλες περιφέρειες. Προτάσσει μάλιστα 5 τομείς με επιγραμματικούς τίτλους: τι κράτος θέλουμε, οικονομία και βιώσιμη ανάπτυξη, κοινωνική αλληλεγγύη, ο ρόλος της Ελλάδας σε έναν ανοικτό κόσμο και πώς βλέπουμε το κόμμα.
Την ίδια στάση αναμένεται να τηρήσει και ο Π. Δούκας που θα αποφύγει τις αναφορές στους υποψηφίους, αλλά θα έχει έτοιμη μια ομιλία σκληρή για τα κυβερνητικά πεπραγμένα και, αναλόγως του κλίματος, μια ακόμα σκληρότερη εκδοχή της.
«Στην κυβέρνηση καταφέραμε να αναδείξουμε τα ελαττώματά μας και όχι τις πολλές αρετές μας και αυτό πρέπει να διορθωθεί με τον νέο αρχηγό» επισημαίνει, ενώ σκέφτεται να ζητήσει εξηγήσεις για τη «διάλυση του οικονομικού επιτελείου», που εκτίναξε το έλλειμμα πάνω από 12%.
Μολονότι, είναι παιδιόθεν φίλος και συμμαθητής του κ. Σαμαρά, θεωρείται βέβαιο ότι θα συνταχθεί με το αντίπαλο δέος, όπου φαίνεται να εξασφαλίζει διακριτό ρόλο.
Θ. Ρουσόπουλος
Μόνος «βλέπει» άλλο δρόμο
Ο μόνος που σύμφωνα με πληροφορίες δείχνει να μην παίρνει τον δρόμο προς την κ. Μπακογιάννη είναι ο άλλοτε κραταιός υπ. Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος, ο οποίος φερόταν να είχε διαπληκτιστεί έντονα με την κ. Μπακογιάννη, στην οποία καταλόγιζε την ανάδυση του σκανδάλου του Βατοπεδίου ως αντιπερισπασμό στις γκρίζες χρηματοδοτήσεις της Siemens σε κόμματα και πολιτικούς που άγγιξε σύσσωμη την οικογένεια Μητσοτάκη. Ο κ. Ρουσόπουλος που υποδείχθηκε από πολλές πλευρές ως ο ιθύνων νους των κινήσεων του Εφραίμ, αποφεύγει τις εκκωφαντικές εμφανίσεις, αλλά είναι βέβαιο, ότι δεν έκοψε τις γέφυρες με την πολιτική..."
ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ www.ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου