Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Κλίμα πόλωσης στη Νέα Δημοκρατία


Αναρτήθηκε από....energoipoliteskv.blogspot.com

Κλίμα αντιπαράθεσης στη ΝΔ μετά τη "σύγκρουση" Μπακογιάννη- Σαμαρά, που εκδηλώθηκε με το κλείσιμο του συνεδρίου του κόμματος. Αιτία της "μονομαχίας" το δίλημμα εάν θα πρέπει να υπάρξει επαναπροσέγγιση των παραδοσιακών ψηφοφόρων της ΝΔ, που δεν ψήφισαν το κόμμα, ή η προσέγγιση των μετακινούμενων ψηφοφόρων.

Η υποψήφια για την αρχηγία Ντόρα Μπακογιάννη δευτερολόγησε , χαρακτηρίζοντας "πλασματικό" το δίλημμα, που παρουσίασε την πρώτη ημέρα του συνεδρίου ο Αντώνης Σαμαράς, σχετικά με το ποια πρέπει να είναι η εκλογική βάση της ΝΔ:

"Παρουσιάστηκε ένα πλασματικό δίλημμα. Ότι κάπου έξω βρίσκονται δικοί μας, που πρέπει να τους φέρουμε πίσω. Αυτό είναι ψευτοδίλημμα. Οι δικοί μας ψηφοφόροι είναι εδώ. Είναι αυτοί που πληγωμένοι, οργισμένοι, πήγαν και ψήφισαν. Κάναμε λάθη, είχαμε συμπεριφορές, που εξόργισαν τον κόσμο. Αυτούς θα τους προσεγγίσουμε δημιουργώντας ένα σύγχρονο και ανοιχτό κόμμα. Ένα είναι το δίλημμα".

Ο Αντώνης Σαμαράς δεν απάντησε από το βήμα του συνεδρίου, καθώς όπως ανέφεραν συνεργάτες τους , ο πολιτικός του υποψήφιου προέδρου είναι ξεκάθαρος και δεν χρειάζεται διευκρινίσεις.

Η στάση αυτή του κ. Σαμαρά , δηλαδή να μη δευτερολογήσει, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κ. Μπακογιάννη η οποία του διεμήνυσε ότι είναι είναι προσβλητικό να ζητείς διήμερο συνέδριο και να απουσιάζεις τη δεύτερη ημέρα.

Στα Ιωάννινα θα μιλήσει το βράδυ η κ. Μπακογιάννη. Τον εμπορικό σύλλογο Αθηνών επισκέφθηκε ο κ. Σαμαράς, ενώ το βράδυ θα μιλήσει σε οπαδούς της Νέας Δημοκρατίας στην Ηλιούπολη.

Λάβρος ο Π. Ψωμιάδης μέσω του flash 96. "Εγώ δεν έχω σπόνσορες και χορηγούς ας ξεκινήσουν και οι άλλοι από χαμηλά", είπε ο υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, μίλησε για στημένους χειροκροτητές στο συνέδριο, ενώ εκτίμησε ότι «τα μεγάλα μαχαίρια θα βγουν μετά την κάλπη».

"Δεν μπορεί η κ. Μπακογιάννη να μιλάει για συμφέροντα όταν την υποστηρίζουν Βουλγαράκης και Παυλίδης είπε", στον flash 96 ο Γ. Μανόλης.

Το έκτακτο συνέδριο της ΝΔ ενέκρινε την τροποποίηση του καταστατικού του κόμματος, ώστε η εκλογή προέδρου να γίνει από τη βάση. Η ψηφοφορία ορίστηκε να πραγματοποιηθεί στις 29 Νοεμβρίου.

Κατά τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, κατά την οποία απουσίαζε ο απερχόμενος Πρόεδρος Κ. Καραμανλής, σχεδόν όλοι οι ομιλητές εστίασαν το λόγο τους στα αίτια της εκλογικής συντριβής, ενώ πολλού διασταύρωσαν τα ξίφη τους υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στη ΝΔ είναι ότι, περίπου 500 σύνεδροι δεν προσήλθαν στο ΣΕΦ, ενώ την δεύτερη ημέρα η συμμετοχή ήταν πάρα πολύ μικρή.

Συνεντεύξεις των υποψηφίων αρχηγών

Η Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" υπογραμμίζει πως "η εκλογή έχει ένα ξεκάθαρο διακύβευμα. Επιμένω ότι η ΝΔ πρέπει να γίνει μια πλειοψηφική, σύγχρονη ευρωπαϊκή παράταξη ολόκληρης της Κεντροδεξιάς(...) Η πολυσυλλεκτικότητά μας είναι η δύναμή μας. Χρειάζεται να προσεγγίσουμε ολόκληρη την κοινωνία και κυρίως τη νέα γενιά. Να απευθυνθούμε σε αυτούς αξιόπιστα, να μιλήσουμε ξανά για ιδέες και προτάσεις πολιτικής με σύγχρονες θέσεις πάνω στα ζητήματα του σήμερα και του αύριο. Έτσι θα καταφέρουμε να διευρύνουμε την απήχησή μας, να κάνουμε το κόμμα μας και τις ιδέες του πιο ελκυστικές και να αναδειχθούμε και πάλι σε κυρίαρχη πολιτική δύναμη για την Ελλάδα".

Ο Αντώνης Σαμαράς υπογραμμίζει στην ίδια εφημερίδα ότι η κρίση θα ξεπεραστεί με ιδεολογική και πολιτική σαφήνεια και όχι με συγκρούσεις που αφορούν το παρελθόν. "Το κρίσιμο για τη ΝΔ -αναφέρει ο κ. Σαμαράς- είναι να ξαναβρεί την ταυτότητά της. Αμέσως μετά, να γοητεύσει εκ νέου τους ψηφοφόρους της οι οποίοι δεν πήγαν να ψηφίσουν στις εκλογές. Και είναι περισσότεροι αριθμητικά απ' όσους επέλεξαν το ΠΑΣΟΚ και τον ΛΑΟΣ. Ισχυρή πια η ΝΔ θα ασκήσει σθεναρή και δίκαιη αντιπολίτευση. Με αυτή την τακτική δημιουργείται ο αέρας νίκης και τότε -αφού πρώτα πείσεις τους δικούς σου- πείθονται και οι απέναντι".

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης υπογραμμίζει ότι θα παραμείνει υποψήφιος παρά τις πιέσεις που δέχεται, δεν αποσαφηνίζει με ποιον θα συνταχθεί στο δεύτερο γύρο και τονίζει: "Κρατώ κλειστά τα χαρτιά μου για το δεύτερο γύρο, όχι για την επομένη μέρα της εκλογής του νέου προέδρου. Θα στηρίξω όποιον εκλεγεί". "Πρέπει να δούμε πώς θα φτιάξουμε τη μεγάλη ενωμένη κεντροδεξιά. Πώς θα δώσουμε στη ΝΔ λαϊκή ταυτότητα", δηλώνει ο κ. Ψωμιάδης στον "Ελεύθερο Τύπο".

Από ...Nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: