Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Οι μετανάστες ίσοι και χωρίς φόβο στη χώρα μας


 Αναρτήθηκε    από...energoipoliteskv.blogspot.com

“Για την ανάγκη μιας «κοινωνικά συνεκτικής και δίκαιης Ελλάδας» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το 3ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη όπου μίλησε παρουσία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια και του Γ.Γ. του ΟΗΕ, κ. Μπαν Κι-Μουν, αλλά και πολλών υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης.


Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι στόχος της κυβέρνηση είναι η καταπολέμηση της ανισότητας και του φόβου στην κοινωνία ενώ χαρακτήρισε "ευτυχή σύμπτωση" και "μεγάλο συμβολισμό" το γεγονός ότι το Φόρουμ διεξάγεται στην Ελλάδα και υπογράμμισε ότι η χώρα μας είναι «μια χώρα που γνωρίζει καλά τι θα πει μετανάστευση και πως μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος όλων».

Επίσης επισήμανε ότι η μετανάστευση «δεν είναι φαινόμενο της σημερινής εποχής», αντίθετα, «καθ' όλη τη διάρκεια της ιστορίας υπήρξε 'όχι περιφερειακό φαινόμενο, αλλά κομβικό για την εξέλιξη του κόσμου μας, τον πολιτισμό, τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις κοινωνίες μας αλλά και τους ίδιους τους εαυτούς μας» ενώ υποστήριξε ότι υπάρχει ανάγκη νέου τρόπου σκέψης και πολιτικής, προκειμένου να αποφευχθούν «ακραίας μορφής προβλήματα όπως είναι ο ρατσισμός, το εμπόριο ανθρώπινων ψυχών, η βάρβαρη εκμετάλλευση γυναικών και παιδιών».

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η μετανάστευση στις χώρες υποδοχής έχει συμβάλει, μεταξύ άλλων, στην κάλυψη κενών θέσεων εργασίας και στη δημιουργία πρόσθετων θέσεων απασχόλησης για το γηγενή πληθυσμό, τη βελτίωση των δημογραφικών δεικτών, τη στήριξη των ασφαλιστικών συστημάτων, τη μείωση του κόστους παραγωγής, τη συγκράτηση πληθωριστικών πιέσεων και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας οικονομιών ενώ αναφερόμενος στους μετανάστες που έχουν βρεθεί στη χώρα μας την τελευταία 20ετία, τόνισε ότι αυτοί «είναι εκείνοι που υποστήριξαν και υποστηρίζουν με την παρουσία τους κρίσιμους τομείς της οικονομίας μας, στη γεωργία, τον κατασκευαστικό κλάδο, τον τουρισμό, τη ναυτιλία και οι μετανάστες που άφησαν το δικό τους ανεξίτηλο στίγμα στην προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέσα από τη δουλειά τους στις υποδομές».

Επίσης έκανε λόγο για «σειρά διακριτών αλλά και συμπληρωματικών μεταξύ τους αξόνων δράσης» οι οποίοι περιλαμβάνουν την εδραίωση και τη διασφάλιση της νομιμότητας της διαμονής και το σταδιακό πέρασμα σε μακροχρόνια καθεστώτα παραμονής για τους μόνιμους μετανάστες, την εντατική προώθηση της κοινωνικής ένταξης, ώστε να αρθούν οι αποκλεισμοί της πρόσβασης σε βασικά κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη της προσωπικότητας του κάθε ανθρώπου και της συμμετοχής τους στην κοινωνική ζωή του τόπου ενώ υπογράμμισε και τη δέσμευση της κυβέρνησης για τόνωση της συμμετοχής των μεταναστών στην πολιτική ζωή της χώρας, μέσω της δυνατότητας απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας, "κυρίως της λεγόμενης δεύτερης γενιάς".

Από ...i-Reporter

Δεν υπάρχουν σχόλια: