Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Το Δημόσιο δανείστηκε χθες 7 δισ. με αυξημένο premium



Αναρτήθηκε από ... energoipoliteskv.blogspot.com

Το ποσό των 7 δισ. ευρώ δανείστηκε χθες το δημόσιο με την έκδοση του νέου 15ετούς ομολόγου, η οποία συγκέντρωσε προσφορές 11,1 δισ. ευρώ από ξένους και εγχώριους επενδυτές...

Με τα έσοδα από τη χθεσινή έκδοση ο δημόσιος δανεισμός από τις αρχές του έτους εκτινάσσεται στα 64 δισ. ευρώ, παρουσιάζει δηλαδή υπέρβαση 21 δισ. ευρώ σε σχέση με τον αρχικό στόχο που είχε τεθεί. Εως το τέλος του έτους ίσως υπάρξει πρόσθετος δανεισμός μεταξύ 1 - 2 δισ. ευρώ, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης.

Χθες, κατά τη διάρκεια των περίπου τριών ωρών που έμεινε ανοικτό το βιβλίο προσφορών για την έκδοση, σύμφωνα με την εφημερίδα Ημερησία, υποβλήθηκαν υψηλές προσφορές 11,1 δισ. ευρώ. Τελικά το δημόσιο αποφάσισε να δανειστεί 7 δισ. ευρώ, με επιτόκιο που διαμορφώθηκε στο 5,385%, δηλαδή με «καπέλο» 142 μονάδων βάσης σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό επιτόκιο στην κατηγορία αυτή.

Αναλυτές ομολόγων αποδίδουν το ισχυρό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε χθες στο υψηλό «premium» που πλήρωσε η Ελλάδα. Το ομόλογο τιμολογήθηκε στις 142 μονάδες βάσης επί των mid - swaps, όταν η αγορά προχθές κινούνταν περίπου στις 125 μονάδες επί των mid - swaps στη συγκεκριμένη διάρκεια.

Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί πως η ελληνική έκδοση τιμολογήθηκε σαφώς καλύτερα σε σχέση με την αντίστοιχη ιρλανδική έκδοση που είχε γίνει προ δεκαπενθημέρου. Σύμφωνα με πληροφορίες το 39% της έκδοσης κατέληξε σε Ελληνες επενδυτές (το χαμηλότερο ποσοστό που πήραν Ελληνες σε έκδοση φέτος) και το υπόλοιπο σε ξένους, με 17,5% να απορροφάται από τη Γαλλία, 14% από τη Μ. Βρετανία, 7% από τη Γερμανία, 6% από την Ολλανδία, 4,5% από την Ιταλία και 3,11% από τις σκανδιναβικές χώρες.

Από .. LamiaNews

Δεν υπάρχουν σχόλια: