Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Απέκρυψε επιστολή του ΠΑΚΟΕ για τον Μαλιακό ο κ. Κοτρωνιάς ;

Αναρτήθηκε από....energoipoliteskv.blogspot.com


Με ανακοίνωσή του ο Σ. Σταμέλλος αναφέρει: «Στην εφημερίδα του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) “ΟΙΚΟΝΕΑ” του Σεπτεμβρίου 2009, σελίδα 17, και με τον τίτλο “Η μόλυνση του Μαλιακού”, δημοσιεύεται μια επιστολή που αφορά τη μελέτη του ΠΑΚΟΕ για την ποιότητα των νερών του Μαλιακού, η οποία επιστολή στάλθηκε στις 14 Αυγούστου 2009 από το ΠΑΚΟΕ προς τον δήμαρχο Λαμίας κ. Κοτρωνιά.

Αν πράγματι πήρε ο κ. Κοτρωνιάς την επιστολή, τα ερωτήματά μας είναι:

1. Γιατί ο κ Δήμαρχος κράτησε μυστική αυτή την επιστολή και γιατί δεν ενημέρωσε, όπως όφειλε, τους κατοίκους της περιοχής;

2. Αν ο κ Κοτρωνιάς ενημέρωσε τα μέλη του ΔΣ της ΤΕΔΚ, τι έκαναν οι δήμαρχοι της περιοχής του Μαλιακού;

3. Αν ο κ Δήμαρχος θεωρεί αναξιόπιστη την έρευνα, πώς προχώρησε στη συνεργασία αμέσως μετά την επιστολή και αναθέτει στο ΠΑΚΟΕ και στη ΒΙΟΖΩ την προετοιμασία του φακέλου για το πρόγραμμα LIFE+ Σπερχειού – Μαλιακού;

4. Γιατί δεν δέχτηκε να δοθεί η συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων, όπως ζητούσε με την επιστολή του το ΠΑΚΟΕ;

5. Αν ενημερώθηκε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και ο κ Χειμάρας, γιατί η έρευνα αυτή δεν κοινοποιήθηκε, όπως είχε δεσμευτεί ο κ Νομάρχης να δημοσιεύει όλες τις μελέτες που αφορούν την κατάσταση της ποιότητας των νερών του Κόλπου;

Τέλος περιμένουμε από τον κ Δήμαρχο και τον κ Νομάρχη να δημοσιεύσουν, έστω και τώρα, την πλήρη μελέτη του ΠΑΚΟΕ με όλα εκείνα τα στοιχεία που αναφέρονται στην επιστολή.

Δείτε το δημοσίευμα της εφημερίδας και την επιστολή του ΠΑΚΟΕ προς τον κ Κοτρωνιά:

Η μόλυνση του Μαλιακού

Στα ύδατα του Μαλιακού οι επιστήμονες εντόπισαν υψηλά ποσοστά αζώτου και φωσφόρου που προέρχονται από τα αστικά λύματα και τα φυτοφάρμακα..

Το φώσφορο είναι συστατικό των φυτοφάρμακων που χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό στις καλλιέργειες της περιοχής και εξαιτίας των βροχοπτώσεων κατέληξε στα ύδατα του Μαλιακού.

Οι περισσότερες βιομηχανικές μονάδες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή ευθύνονται για ένα μέρος της ρύπανσης του κόλπου, καθώς δεν λειτουργούν το βιολογικό καθαρισμό με αποτέλεσμα τα απόβλητα τους να οδηγούνται χωρίς επεξεργασία στο Μαλιακό.

Μια άλλη αιτία ρύπανσης που υποβαθμίζει την ποιότητα των νερών του κόλπου, είναι τα απορρίμματα που έρχονται από το ποταμό Σπερχειό. To ΠΑΚΟΕ διενήργησε έρευνα για τη ρύπανση στην περιοχή του Μαλιακού κόλπου Ακολουθεί επιστολή, με τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, προς τον Δήμαρχο Λαμιέων κ. Κοτρωνιά.



Παγκράτι: 14-08-09

Αρ.Πρωτ.: 6448

Προς τον κ. Γεώργιο Κοτρωνιά, Δήμαρχο Λαμιέων

Κύριε Δήμαρχε

Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα σε σχέση με τον βιολογικό καθαρισμό του Δήμου,

όπου διεφάνησαν οι προθέσεις των «διαμαρτυρόμενων» του κόμματος των ‘ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ’ αλλά και οι δικές σας θέσεις, σας παραθέτουμε την δική μας τοποθέτηση πάνω στο θέμα αυτό, μετά από εμπειρία και γνώση τριάντα χρόνων, ύστερα από έρευνα δύο μηνών στο Μαλιακό του ΠΑΚΟΕ και τέλος από εξήντα δύο (62) επώνυμες και αγωνιώδεις επιστολές κατοίκων και παραθεριστών στον Μαλιακό.

Συνοπτικά οι θέσεις μας είναι οι εξής:

1) Η Έρευνα του ΠΑΚΟΕ

Η έρευνα του αυτή (Μάιος – Ιούνιος 2009) και συγκεκριμένα τα στάδια της δειγματοληψίας και ανάλυσης διήρκεσαν δυο μήνες, το στάδιο της επεξεργασίας και σύνταξης 1½ μήνα και τώρα είναι έτοιμη.

Τα βασικότερα στοιχεία αλλά και τα ανησυχητικά (υπογράμμιση δική μας) είναι:

α. Μικροβιακό φορτίο σε κολοβακτηρίδια και εντερόκοκκους.

Αυτές είναι και οι παράμετρες που η Ε.Ε. έχει οριοθετήσει για την επικινδυνότητα των νερών κολύμβησης και αλιείας (κολοβακτηρίδια 250/100ml νερού και εντερόκοκκοι 100/100ml νερού), βρέθηκε στα … είκοσι έξη (26) σημεία δειγματοληψίας κατά μήκος του Μαλιακού Κόλπου αριστερά και δεξιά του ΔΕΛΤΑ του Σπερχειού 8 και 12 km αντίστοιχα, κατά μέσο όρο το 82 % των δειγμάτων ξεπέρασε κατά 150% τα ανώτατα επιτρεπτά όρια (υπογράμμιση δική μας)(Βλέπε παραπάνω) Αυτό το γεγονός ενδεικτικά σημαίνει:

Ι. Ανεπεξέργαστα αστικά λύματα (υπογράμμιση δική μας) ή βιομηχανικά απόβλητα (ελαιουργεία, συσκευαστήρια, βιομηχανίες χαρτιού κ.α.) πέφτουν κατά μήκος αυτής της ακτογραμμής των 20 και πλέον χιλιομέτρων.

Ιδιαίτερα τα απόβλητα από χαρτοβιομηχανίες με υψηλό B.O.D δημιουργούν πολύ εύκολες συνθήκες για υπέρβαση των μικροβιολογικών φορτίων. Τα ποσοστά συμμετοχής αστικών ανεπεξέργαστων λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων είναι 80% και 20% αντίστοιχα(υπογράμμιση δική μας).

ΙΙ. Υπάρχουν αδιαμφισβήτητα χερσαίες πηγές μόλυνσης του Μαλιακού που προέρχονται από χοιροτροφεία, βουστάσια, οικισμούς, χωρίς αποχετευτικό και βιολογικό καθαρισμό και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες.

β. Φυσικοχημικές παράμετροι

Η οξύτητα, το διαλυμένο οξυγόνο, θολερότητα είναι υπερβατικές και συγκεκριμένα:

1) Η οξύτητα (PH) είναι πάνω από τις 8,3 μονάδες που σημαίνει ότι στα περισσότερα σημεία (20) οι τιμές κυμαίνονται από 8,5 – 9,2. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε αυξημένες συγκεντρώσεις (PO4) αλάτων που σημαίνει απορρυπαντικά ή ανόργανα λιπάσματα ή σε υδροξυλιόντα (OH-) που σημαίνει αλκαλίωση του οικοσυστήματος ή έλλειψη διαλυμένου οξυγόνου

2) Το Διαλυμένο οξυγόνο (DO) σχεδόν σε όλα τα δείγματα οι τιμές του κυμάνθηκαν από 3,3 – 7,4 mg/lt σημαίνει ότι το νερό είναι υποξυγονομένο με μεγάλη πιθανότητα οι ομαδικοί θάνατοι ψαριών να οφείλονται στο γεγονός αυτό (όριο >7mg/lt)

3) Η θολερότητα σε όλα τα δείγματα κυμάνθηκε από 3-5 μονάδες με όριο την μια μονάδα. Και αυτό είναι ένα γεγονός που δηλώνει ότι φερτά υλικά (οργανικά και ανόργανα) μεταφέρονται στην θαλάσσια αυτή περιοχή Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι τα δείγματα πάρθηκαν από το ίδιο σημείο τρείς φορές με σχεδόν μηδενικό κυματισμό.

γ. Χημικές παράμετροι

Δυο ομάδες χημικών παραμέτρων μετρήθηκαν. Η πρώτη ομάδα ήταν των νιτρικών,

φωσφορικών, θειικών ιόντων και η άλλη των βαρέων μετάλλων (Cr,N1,Fe,Cr+6,Hg)

Στην πρώτη ομάδα διαπιστώθηκαν υπερβάσεις στο εξασθενές χρώμιο, Νικέλιο, σίδηρο και υδρογόνο σε ποσοστό των σημείων δειγματοληψίας 45%.(υπογράμμιση δική μας) Τέλος αυτή η μελέτη καταδεικνύει το πρόβλημα της αλλαγής του θαλασσινού οικοσυστήματος του Μαλιακού, που δυστυχώς αποτελεί και περιοχή ‘Natura’ και την ευαισθησία και την αδυναμία των μικροοργανισμών να συντηρήσουν το οικοσύστημα σε ισορροπία,

2) Κατά την γνώμη του ΠΑΚΟΕ το πρόβλημα υπάρχει και πρέπει με την ανάδειξη του να λυθεί και όχι να κουκουλωθεί(υπογράμμιση δική μας). Όλοι οι φορείς της ευρύτερης περιοχής να συζητήσουν και να καταλήξουν σε συγκεκριμένη πορεία δράσης και όχι να κατακερματίζονται οι διάφορες απόψεις σε επίρριψη ευθυνών από τις διάφορες πλευρές. Πιστεύουμε όμως κύριε Δήμαρχε ότι έχετε την τόλμη και την ευθυκρισία για να μπορέσετε να διευθύνετε τέτοιες συζητήσεις και για αυτό, σας προτείνουμε να δώσετε μια συνέντευξη τύπου σε συνεργασία με το ΠΑΚΟΕ και με όσους άλλους φορείς το επιθυμούν, ούτως ώστε να λυθούν οι όποιες απορίες και να προχωρήσει η υπόθεση του Μαλιακού, που πλέον είναι Εθνική υπόθεση.

3) Ελπίζουμε η Νομαρχία να αναλάβει τις ευθύνες της, σε ελεγκτικό και ουσιαστικά

γνωμοδοτικό προς την περιφέρεια επίπεδο. Τελειώνοντας ελπίζουμε οι ‘διαμαρτυρόμενοι’ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ να αφουγκρασθούν τα προβλήματα και να συμβάλλουν ουσιαστικά στην επίλυση τους

Κύριε Δήμαρχε

Επειδή από όσα μας δίδαξε η μελέτη που κάναμε, το πρόβλημα δεν ήταν ‘στιγμιαίο’

πρέπει όλοι να επαγρυπνούμε γι’ αυτό. Το ΠΑΚΟΕ εάν θέλετε είναι σε θέση να συμμετάσχει σε όποιες διαδικασίες εσείς προτείνετε.

Είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση θέλετε.

Με εκτίμηση

Για το ΔΣ του ΠΑΚΟΕ

Ο Πρόεδρος Παναγιώτης Χριστοδουλάκης

Ο Γενικός Γραμματέας Βασίλης Βασιλόπουλος»

Από ....paratiritisfthiotidas

Δεν υπάρχουν σχόλια: