Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 2" ΚΑΙ ΑΙΡΕΤΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Αναρτήθηκε από....energoipoliteskv.blogspot.com

Επιβεβαιώση Ραγκούση και για την κατάργηση του 42%-Αλλάζει ο ΘΗΣΕΑΣ-Ψήφο και στους μετανάστες
Προσθήκη στα
αγαπημένα
Την εφαρμογή του «Καποδίστρια 2» και της αιρετής περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στις επόμενες εκλογές για την Αυτοδιοίκηση με παράλληλη κατάργηση του 42% και μητροπολιτική αυτοδιοίκηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, επιβεβαίωσε στην ομιλία του κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης. Παράλληλα δεσμεύθηκε ότι σε αυτές τις εκλογές θα ψηφίσουν και οι μετανάστες δεύτερης γενιάς αλλά και οι μετανάστες που διαθέτουν άδεια μακροχρόνιας διαμονής και έχουν συμπληρώσει πενταετία.

Όπως έχει ήδη γράψει η αυτοδιοίκηση gr η κυβέρνηση θα κάνει προσπάθεια να γίνουν οι αλλαγές μέχρι το φθινόπωρο του 2010, ωστόσο επειδή κάτι τέτοιο είναι πρακτικά από πολύ δύσκολο έως αδύνατο, δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ προτείνουν να δοθεί μία παράταση από τρεις μήνες έως ένα χρόνο ( με πιθανότερους τους έξι μήνες). Μάλιστα, όπως έγραψε η αυτοδιοίκηση gr το θέμα τέθηκε επί τάπητος σε συνάντηση που είχαν το βράδυ της Τετάρτης, με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, «πρωτοκλασάτοι» δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων ο Π. Κουκουλόπουλος (πρώην δήμαρχος Κοζάνης και νυν βουλευτής), ο δήμαρχος Αμφιλοχίας Απ. Κοιμίσης, ο Ηρακλείου Γ. Κουράκης και ο Πάτρας Α. Φούρας.

Σύμφωνα με τους δημάρχους, δεν γίνεται να υπάρξει μόνο αιρετός περιφερειάρχης και να μην υπάρξει συνένωση των δήμων, ενώ το αίτημά τους βασίζεται τόσο σε τεχνικούς λόγους όσο και για να εξευρεθούν τα χρήματα αλλά και να γίνει ουσιαστικός διάλογος για το θέμα.

Μάλιστα, η γνώμη των νομικών, των οποίων ζητήθηκε η συνδρομή (και η οποία εκρίθη ως απαραίτητη, διότι κάτι ανάλογο δεν έχει καταγραφεί στα αυτοδιοικητικά χρονικά από το 1974 έως σήμερα), ήταν ότι μπορεί διά νόμου να παραταθεί η δημοτική και νομαρχιακή θητεία, εφόσον υπάρχει σοβαρός και αιτιολογημένος λόγος.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης θα κάνει ότι είναι δυνατόν προκειμένου να προλάβει την προθεσμία του φθινοπώρου αλλά εφόσον η διαδικασία είναι σύννομη δεν αποκλείει το ενδεχόμενο της παράτασης. Κι αυτό γιατί όπως κατέστησε σαφές τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο ίδιος ο κ. Ραγκούσης για την κυβέρνηση η διοικητική μεταρρύθμιση είναι βασική και επείγουσα προτεραιότητα.

Νέος, βελτιωμένος ΘΗΣΕΑΣ

Στην ομιλία του στη Βουλή ο κ. Ραγκούσης μίλησε επίσης για την εξασφάλιση της πραγματικής οικονομικής αυτοτέλειάς του, με φορολογική αποκέντρωση και την ενίσχυση των διοικητικών μηχανισμών του μέσα ένα νέο, ριζικά βελτιωμένο πρόγραμμα έργων για τους ΟΤΑ Α΄ βαθμού «σε αντικατάσταση του ΘΗΣΕΑ που παρουσιάζει δυσλειτουργίες παρά την πρόοδο του, αδικίες και μεγάλη υστέρηση στην απορροφητικότητα, που για να γίνει κατανοητό παρακαλώ να γνωρίζετε ότι δύο μήνες πριν τη λήξη του προγράμματος έχουν υπογραφεί συμβάσεις που αντιστοιχούν μόλις στο 50% του συνολικού σχεδιασμού του».

Μίλησε επίσης για την επιβολή της διαφάνειας και της αντικειμενικότητας όλων των χρηματοδοτήσεων προς την Τ.Α., τονίζοντας με έμφαση ότι «δεν είναι δυνατόν να εξαιρούνται οι Ο.Τ.Α, ιδίως σε συνθήκες δημοσιονομικού εκτροχιασμού, από το δραστικό περιορισμό εξόδων. Είναι μείζον θέμα για την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, για κάθε Έλληνα φορολογούμενο να μπει σταδιακά τέρμα στο απαράδεκτο καθεστώς των υπερδανεισμένων, ζημιογόνων και ελλειμματικών δήμων της χώρας. Στο ίδιο πλαίσιο, θα καθιερώσουμε καθεστώς υπαγωγής των δαπανών όλων των δήμων στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πριν αυτές οι δαπάνες πραγματοποιηθούν»

Όσον αφορά τη νέα αυτοδιοικητική δομή, ο υπουργός Εσωτερικών μίλησε για τον Α΄ βαθμό Αυτοδιοίκησης που αποτελείται από ισχυρούς δήμους, δηλαδή «λιγότερους δήμους, στο σύνολο της χώρας, βεβαίως και στην Αττική». Σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ ο αριθμός τους μπορεί να κυμανθεί από 300 έως 350. Όσον αφορά στον Β΄ βαθμό Αυτοδιοίκησης, όπως είπε ο κ. Ραγκούσης, «θα αποτελείται από τις αιρετές περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις. Η αιρετή περιφερειακή Αυτοδιοίκηση θα έχει επικεφαλής αιρετό περιφερειάρχη και αιρετό περιφερειακό Συμβούλιο. Οι νομαρχίες θα λειτουργούν πλέον ως διοικητικές μονάδες της οικείας περιφέρειας. Είναι αυτονόητο, ότι θα εξασφαλίζεται η αναλογική εκπροσώπηση των νομών στη σύνθεση του εκλεγμένου περιφερειακού Συμβουλίου», κατέληξε ο κ. Ραγκούσης.

Μεταρρύθμιση χωρίς κομματικές σκοπιμότητες

Επιπλέον, ο υπουργός Εσωτερικών μίλησε για διοικητική μεταρρύθμιση η οποία «είναι αναγκαία όσο ποτέ. Είναι επείγουσα όσο ποτέ. Αν πριν την κρίση ήταν σκόπιμη, πλέον είναι απαραίτητος όρος για να βάλουμε τη χώρα σε νέους ρυθμούς παραγωγικότητας», πρόσθεσε ο κ. Ραγκούσης. Τόνισε επίσης ότι είναι ώριμη όσο ποτέ γιατί έχει μαζί της την πολυετή επεξεργασία της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ και τη στήριξη της ευρύτατης πλειοψηφίας του κόσμου της αυτοδιοίκησης, «που μετά από χρόνια διαβούλευσης, όχι μόνο την αποδέχεται, αλλά πιέζει για την εφαρμογή της». Δεσμεύθηκε δε ότι δεν πρόκειται να καθοδηγηθεί από κομματικές σκοπιμότητες και από το πολιτικό κόστος αλλά και γνώμονα το συμφέρον της χώρας, το εθνικό συμφέρον και τίποτα άλλο.

Από.....aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: