Αναρτήθηκε από .......energoipoliteskv.blogspot.com
Του Χρ. Βερναρδάκη
Επιστημονικού Συμβούλου της VPRC
από το http://www.tvxs.gr/v20483
Η Α’ Εκτίμηση των εκλογικών ποσοστών από την VPRC ενόψει των Βουλευτικών εκλογών 2009 φέρνει το ΠΑΣΟΚ να προηγείται κατά 5.5% της ΝΔ (41% έναντι 35.5%) και να εξασφαλίζει μέχρι στιγμής κοινοβουλευτική αυτοδυναμία με 152 έδρες. Η δύναμη των άλλων κομμάτων καταγράφεται στο 8% για το ΚΚΕ, στο 6% για τον ΛΑΟΣ και στο 4% για τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι Οικολόγοι-Πράσινοι καταγράφοντας ποσοστό 2.5% φαίνεται ότι έως τώρα δεν έχουν τη δυναμική που απαιτείται για την υπέρβαση του 3%.
Πώς διαμορφώνεται η...
δυναμική της προεκλογικής περιόδου:
1. Το κεντρικό διακύβευμα είναι προφανώς η επίτευξη ή μη της αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος. Κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής φαίνεται να επιτυγχάνεται, όμως με τρόπο οριακό και αμφισβητήσιμο. Εμφανίζονται στη χρονοσειρά δεδομένων μικρές ανακάμψεις για τη ΝΔ, μικρές πτωτικές καμπύλες για το ΠΑΣΟΚ και πολλά ερωτηματικά για το τελικό ποσοστό του ΛΑΟΣ. Μια ενδεχόμενη μικρή αύξηση των ποσοστών της ΝΔ θα μειώσει τα δικά του και πιθανόν να το φέρει περισσότερο κοντά στα επίπεδα του 5%. Ωστόσο, όλα αυτά μένει να αποδειχτούν και τις επόμενες εβδομάδες της προεκλογικής περιόδου.
2. Μεγάλο ρόλο στη διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων θα διαδραματίσει ο ανταγωνισμός για το ποιός θα επιβάλλει στον άλλο τη δική του «προεκλογική ατζέντα», κυρίως στο ζήτημα της οικονομικής πολιτικής και της διαχείρισης της οικονομικής κρίσης. Αν το ΠΑΣΟΚ κινηθεί στα δεδομένα όρια της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής τότε είναι πιθανόν η ΝΔ να μειώσει τη διαφορά και να αποτρέψει την αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτήν την υποθετική αλλά πιθανή περίπτωση, το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να έχει «σπαταλήσει» μέγαλο μέρος της δυναμικής του και μάλιστα απέναντι σε μια παραπαίουσα κυβέρνηση. Μια τέτοια κίνηση του ΠΑΣΟΚ θα μειώσει αυτόματα το αθροιστικό δικομματικό ποσοστό και θα αυξήσει κατά τι τα ποσοστά των αριστερών κυρίως κομμάτων. Αν αντίθετα το ΠΑΣΟΚ κινηθεί σε ένα διαφορετικό πρότυπο οικονομικής πολιτικής και πείσει για τη διαφορετικότητά του απέναντι στο νεοφιλελεύθερο πρότυπο τότε η διαφορά θα αυξηθεί και το ποσοστό του δικομματισμού θα σταθεροποιηθεί σε υψηλά ποσοστά.
3. Το άθροισμα της παραδοσιακής αριστεράς (ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ) φτάνει σήμερα το 12%, βρίσκεται δηλαδή ξανά στα γνωστά μεταπολιτευτικά όρια. Το μεν ΚΚΕ εμφανίζει σταθερότητα στα επίπεδα του 8%, ο δε ΣΥΡΙΖΑ σημαντική για τα επίπεδα επιρροής του κινητικότητα που μπορεί να αποδειχτεί θετική, αλλά και στην αρνητική της εκδοχή καταδικαστική. Την εβδομάδα αυτή κατάφερε να αυξήσει κάπως τη βάση εκκίνησής του από 2 σε 3%, και είναι πιθανόν και τα δικά του ποσοστά προς τα άνω (ή κάτω) να εξαρτηθούν τελικώς από τον τρόπο που θα διατυπώσει τα κεντρικά του διλήμματα κατά την προεκλογική περίοδο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου