Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Οχι να κλείσετε και το λιμεναρχείο Αγ.Κωνσταντίνου!

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com


Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Φθιώτιδας Κώστας Κουτσογιαννακόπουλος για την πιθανολογούμενη κατάργηση λιμενικών Σταθμών της Φθιώτιδας όπως του Αγίου Κωνσταντίνου.

Κύριε Υπουργέ,
Πληροφορήθηκα προσφάτως ότι στον επικείμενο σχεδιασμό συγχωνεύσεως υπηρεσιών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου περιλαμβάνεται η κατάργηση του Λιμενικού Σταθμού Αγίου Κωνσταντίνου Φθιώτιδος. Ο Δήμος Μώλου – Αγίου Κωνσταντίνου, οι φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής δικαίως ανησυχούν για τις πιθανές επικείμενες αλλαγές.
Η διατήρηση του Λιμενικού σταθμού έχει προφανώς οικονομικά χαρακτηριστικά. Ο λιμένας του Αγίου Κωνσταντίνου αποτελεί τον κύριο ακτοπλοϊκό κόμβο σύνδεσης του συμπλέγματος των Βορείων Σποράδων και της βόρειας Εύβοιας με την ηπειρωτική Ελλάδα. Μέσω αυτού μετακινείται μεγάλος αριθμός ανθρώπων, οχημάτων και προϊόντων συμβάλλοντας όχι μόνο στην ανατροφοδότηση των νησιών, αλλά και στην τουριστική ανάπτυξη.
Επιπροσθέτως, η φύλαξη της εκτενούς ακτογραμμής από τη Γλύφα Φθιώτιδος μέχρι το λιμάνι της Λάρυμνας, αποτελεί ζήτημα υψίστης σημασίας καθόσον υπάρχουν πάμπολλες παραθεριστικές κατοικίες, επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλιείς, διελεύσεις σκαφών αναψυχής και κρουαζιεροπλοίων καθώς και πλήθος άλλων θαλασσίων δραστηριοτήτων.  
Υφίστανται, συν τοις άλλοις, περιβαλλοντικές προεκτάσεις καθώς οι λιμενικές αρχές επιφορτίζονται με την αστυνόμευση και προστασία των ευαίσθητων οικοσυστημάτων στο Βόρειο Ευβοϊκό – Μαλιακό κόλπο.
Κατόπιν αυτών ΕΡΩΤΩ:
1.   Περιλαμβάνεται στο σχεδιασμό του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου η κατάργηση, μεταφορά ή συγχώνευση του Λιμενικού Σταθμού Αγίου Κωνσταντίνου;
2.   Προτίθεστε να δεχθείτε τις διευκολύνσεις για την καλή λειτουργεία του Λιμενικού Σταθμού Αγίου Κωνσταντίνου που παρέχει ο Δήμος Μώλου – Αγίου Κωνσταντίνου, ειδικά για την εκμετάλλευση χώρου στέγασης άνευ μισθώματος;
Αθήνα, 22-11-2013
Ο  ΕΡΩΤΩΝ  ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΚΩΝ. Ι. ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Βουλής 4 – γρ. 213 – ΑΘΗΝΑ
Τηλ: 210 3706155, 2103706355

Από ........  lamiafm1
 

Η συμφωνία θα γίνει, αλλά θα χρειασθεί χρόνο και... μέτρα

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com


Του Γιάννη Αγγέλη

Αυτό που άφησε πίσω του το κρίσιμο διήμερο των επισκέψεων σε Βερολίνο και Βρυξέλλες από τον κ. Σαμαρά και τον κ. Σουρνάρα «είναι μια γλυκόπικρη γεύση...». Με τον χαρακτηριστικό αυτό τρόπο αξιολογούν κοινοτικοί αξιωματούχοι τα αποτελέσματα των συναντήσεων τόσο με την κα Μέρκελ όσο και με τους Υπ. Οικονομικών στο Eurogroup.

Όπως επισήμαναν αρμόδιοι κοινοτικοί παράγοντες στο Capital.gr και στο Κεφάλαιο (23/11) προϋποθέσεις για να κλείσει η συμφωνία της τρόικα με την Αθήνα υπάρχουν και παραμένει ανοικτό ακόμα και το ενδεχόμενο να υλοποιηθεί ίσως και πριν από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής του 2013 με την βοήθεια μιας έκτακτης τηλεδιάσκεψης του Eurogroup.

Προϋποθέτει  όμως την αποδοχή από πλευράς Αθηνών της «αισιόδοξης εκτίμησης» της τρόικα για δημοσιονομικό κενό στα επίπεδα του 1,8 – 1,9 δισ. ευρώ, ήτοι περίπου μισό δισ. πάνω από αυτό που δέχεται μέχρι σήμερα το ΥΠΟΙΚ. Αυτό πέραν των «διαρθρωτικών» πολιτικών που παραμένουν σε εκκρεμότητα από τον Σεπτέμβριο.

«Και θα υπάρξει τελικά συμφωνία αργά ή γρήγορα...».

Οπότε από την άποψη αυτή, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, η συνάντηση στο Βερολίνο αλλά και τα όσα λέχθηκαν στις άτυπες ενημερωτικές επαφές στο Eurogroup βοήθησαν στο να διευκρινισθούν κάποια πράγματα και να καταλάβει η άλλη πλευρά τις δυσκολίες της Αθήνας «απέναντι στις οποίες εκφράσθηκε συγκρατημένη κατανόηση...».

Τρία είναι τα στοιχεία που φαίνεται να κάνουν δυνατή «αργά ή γρήγορα» τη συμφωνία:

* Το είδος των διαφορών που υπάρχει μεταξύ τρόικας και ελληνικής κυβέρνησης «δεν είναι από αυτά που είναι αδύνατη η εύρεση συμβιβαστικής λύσης... Υπάρχουν θέματα που πράγματι δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός, αλλά αυτά που έχουν απομείνει... δεν ανήκουν στην κατηγορία αυτή...». Οι κοινοτικοί παραδέχονται, βέβαια, ότι, παρ΄ όλα αυτά, η απόσταση που εξακολουθεί να χωρίζει τις δύο πλευρές στο επίπεδο αυτό παραμένει μεγάλη.

* Έχει γίνει αντιληπτή –ίσως για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση– ότι η δημοσιονομική προσαρμογή έχει απορροφήσει όλα τα περιθώρια ρευστότητας που διέθετε η οικονομία (παραοικονομία, καταθέσεις κ.λπ.) και χρειάζεται άμεση παρέμβαση για να ενισχυθεί με ρευστότητα η οικονομία.

* Για πρώτη φορά, επίσης, γίνεται αντιληπτό ότι ο κίνδυνος της πολιτικής αποσταθεροποίησης –χωρίς αυτός να συνδέεται με τις διαδικασίες αλλαγής κυβέρνησης– είναι υπαρκτός και μπορεί να εκδηλωθεί... απότομα.

Όλα αυτά φαίνεται να κάνουν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης περισσότερο ορατή αλλά όχι μακριά από τις προϋποθέσεις που είχε εξ αρχής θέσει η τρόικα...

Από .......  capital


Πηγή:www.capital.gr

Πυροβολισμοί στα Εξάρχεια με ένα νεκρό

Αναρτήθηκε από ..... energoipoliteskv.blogspot.com


Ένα άτομο σκοτώθηκε από πυροβολισμούς που έπεσαν νωρίς το βράδυ της Κυριακής  στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Κωλέττη στα Εξάρχεια
   
Κατέληξε πριν από λίγο στο νοσοκομείο «Ελπίς» το θύμα της ένοπλης επίθεσης που έγινε στις 19:50 στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Κωλέττη στα Εξάρχεια.
 
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει, μέχρι στιγμής, γνωστά από την Αστυνομία το θύμα είναι αλλοδαπός, πιθανότατα αλβανικής υπηκοότητας και δέχθηκε επίθεση από ένα άγνωστο άτομο που επέβαινε σε δίκυκλο.
 
Ο δράστης πυροβόλησε με πολεμικό τουφέκι καλάσνικοφ το θύμα έξι φορές στο στήθος και διέφυγε.
 
Στο σημείο της επίθεσης βρέθηκε ένα καλάσνικοφ που θεωρείται ότι είναι το όπλο του εγκλήματος ενώ το θύμα είχε πάνω του ένα πιστόλι και ένα περίστροφο που όμως δεν πρόλαβε να χρησιμοποιήσει .
 
Από την Αστυνομία το έγκλημα αποδίδεται σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών και διενεργείται προανάκριση από το τμήμα εγκλημάτων κατά ζωής της Ασφάλειας Αττικής . Ταυτόχρονα γίνονται αναζητήσεις για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη.

Από ......  epikaira

Αποδοκιμασίες κατά της κυβέρνησης στον εορτασμό του Γοργοπόταμου - Τσίπρας: Μας έχει κηρυχθεί οικονομικός πόλεμος

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


Τις ηρωικές στιγμές του ελληνικού λαού θυμήθηκαν όσοι βρίσκονταν σήμερα στο Γοργοπόταμο
 
Με συνθήματα κατά του μνημονίου και των κυβερνητικών επιλογών από ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και με συνθήματα κατά της κυβέρνησης της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αλλά και κατά στελεχών της ΔΗΜΑΡ από ομάδα οπαδών των ΑΝΕΛ, συνοδεύτηκε ο εορτασμός για τα 71 χρόνια της ανατίναξης της γέφυρας στο Γοργοπόταμο, σήμερα το πρωί.
   
Παρά τις ιδιαίτερα δύσκολες καιρικές συνθήκες και τη συνεχή βροχόπτωση οι αγωνιστές της εθνικής αντίστασης από την ευρύτερη περιοχή αλλά και από άλλα σημεία της χώρας έδωσαν και φέτος το παρών.
 
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Νότης Μαριάς ήταν παρόντες στη εκδήλωση όπως επίσης παρόντες ήταν βουλευτές όλων των κομμάτων και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και αντιστασιακών οργανώσεων.
 
Στο διαχρονικό μήνυμα της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου έκανε ιδιαίτερη αναφορά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σαν αποτέλεσμα μιας ενωτικής προσπάθειας.
 
«Γεφύρωσε τις διαχωριστικές γραμμές, τις αντιθέσεις, τα πάθη και τους φανατισμούς. Αποτελεί δίδαγμα για τις νεότερες γενιές και ένα καλό παράδειγμα για το τι μπορούμε να πετύχουμε με ενότητα, συνεννόηση και συνεργασία» είπε ο κ. Σταϊκούρας στο χαιρετισμό του. «Έχουμε χρέος» υπογράμμισε «να αποδειχθούμε αντάξιοι του μηνύματος του Γοργοποτάμου» ενώ χαρακτήρισε την ανατίναξη της γέφυρας και την εθνική αντίσταση ως «παρακαταθήκη και βαριά κληρονομιά που οφείλουμε» όπως είπε « να την αξιοποιήσουμε παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε».
 
 
«Αυτή η ιστορική στιγμή δεν λησμονιέται. Δεν ξαναγράφεται όπως κάποιοι πιστεύουν πως μπορούν να κάνουν» σημείωσε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας . Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «αυτές οι στιγμές κληροδοτούνται στις επόμενες γενιές, μαζί με το μήνυμα της αντίστασης και της αξιοπρέπειας». Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «μόνο με αντίσταση και αγώνα μπορεί να κερδίζει κανείς την αξιοπρέπεια του και μόνο με ευρύτατη λαϊκή ενότητα μπορεί κανείς να βγει από τις δύσκολες στιγμές».
 
Ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα μας επανέλαβε πως «μας έχει κηρυχθεί οικονομικός πόλεμος. Η χώρα ζει μία μεγάλη ανθρωπιστική κρίση». Ο ίδιος προσδιόρισε ότι «δικό μας χρέος είναι να υπερβούμε τις διαχωριστικές γραμμές, να οικοδομήσουμε μια νέα ενότητα για να σώσουμε το λαό από την πείνα και την καταστροφή…» και συνέχισε με στίχους του ποιητή «να σπάσουμε τις άτιμες τις αλυσίδες».
 
Ακόμη ζήτησε να υπερασπιστεί η ιστορική μνήμη και εξαπέλυσε ευθεία επίθεση κατά της Χρυσής Αυγής τονίζοντας ότι «δικό μας χρέος είναι να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία από τους νοσταλγούς του ναζισμού, τους οπαδούς και συνεχιστές του δωσιλογισμού και όσους τους χαϊδεύουν…».
 
 
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ως «ιστορικό χρέος» και ως «παλλαϊκό αίτημα που πρέπει να δικαιωθεί» επαναφέροντας στο προσκήνιο τόσο τις πολεμικές επανορθώσεις όσο και το κατοχικό δάνειο λέγοντας «ήρθε η ώρα να τα διεκδικήσουμε».
 
Κλείνοντας το σύντομο χαιρετισμό του έδωσε την υπόσχεση «επιτέλους, να διεκδικήσουμε αυτό το ιστορικό, ηθικό αλλά και υλικό χρέος» σημειώνοντας ότι «δεν φτάνει απλά να τιμούμε. Πρέπει να χτίσουμε από την αρχή τον τόπο μας. Με αξιοπρέπεια και αντίσταση πρέπει να τα κερδίσουμε όλα».
«Σήμερα στην Ελλάδα του μνημονίου, της φτώχειας και της περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας, τώρα που ο ναζισμός σηκώνει ξανά κεφάλι πρέπει να αναλάβουμε τις ιστορικές μας ευθύνες» σημείωσε στο χαιρετισμό του ο Νότης Μαριάς κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ για να συμπληρώσει πως «εμπνεόμενοι από τα οράματα της ενωμένης εθνικής αντίστασης καλούμαστε να αναλάβουμε τις ιστορικές μας ευθύνες, να πετάξουμε την τρόικα έξω από την πατρίδα μας και να ξαναπάρουμε πίσω την Ελλάδα. Να απαιτήσουμε την εξόφληση του κατοχικού δανείου και την καταβολή των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων».
 
Στον χαιρετισμό τους ο δήμαρχος Λαμίας Γιώργος Κοτρωνιάς ζήτησε περισσότερο σεβασμό και λιγότερες περικοπές στην γενιά του Γοργοπόταμου, «γιατί το οφείλουμε σ' αυτή τη γενιά» όπως χαρακτηριστικά είπε, ενώ ο περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς διαπίστωσε πως «η χώρα μας κλυδωνίζεται από ένα καταιγισμό πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών γεγονότων και είναι ανάγκη πιο πολύ από ποτέ να αναδείξουμε τα μηνύματα του Γοργοπόταμου».
 
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Βασίλης Πριόβολος (καπετάν Ερμής) που παρά τα 95 του χρόνια μένει πιστός στον ετήσιο εορτασμό του Γοργοπόταμου. Ο κ. Πριόβολος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα εκείνης της εποχής και στο πως επέδρασαν συνολικότερα. Έκανε ιδιαίτερες αναφορές στον Άρη Βελουχιώτη ασκώντας κριτική στο ΚΚΕ και τις αποφάσεις εκείνης της περιόδου ενώ έκανε ονομαστική αναφορά στους αγωνιστές που πλήρωσαν με την ζωή τους τα αντίποινα των κατακτητών.
 
Τέλος κάλεσε τόσο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και τα κόμματα του συνταγματικού τόξου να αποβάλλουν από το κοινοβούλιο τη Χρυσή Αυγή.

Από ......   epikaira

To ελληνικό σχέδιο για το επόμενο εξάμηνο

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com


του Χρήστου Κίτσιου
 
Το κλειδί του καλού κλίματος και το «σαφάρι» των επενδύσεων. Ορόσημα η επανεκκίνηση των οδικών αξόνων, η ιδιωτικοποίηση Eurobank και οι αποκρατικοποιήσεις. Πώς οι τράπεζες μπορούν να καλύψουν το δημοσιονομικό κενό. Το σήμα από Βερολίνο και η τρόικα. 
 
«Παράθυρο» έξι μηνών, στη διάρκεια των οποίων θα δοκιμαστεί η ελληνική «συνταγή» για την ανάταξη της οικονομίας και θα κριθεί αν η χώρα μπορεί να τα βγάλει πέρα χωρίς νέα δανειακή σύμβαση και Μνημόνιο, ζητά η κυβέρνηση από Ευρώπη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο και η συνάντηση που είχε με την Άγκελα Μέρκελ κατέδειξε τους βασικούς άξονες της κυβερνητικής στρατηγικής ως και το ορόσημο των Ευρωεκλογών, το Μάιο του 2014.

Ο κ. Σαμαράς προέταξε, σύμφωνα με πληροφορίες, την ανάγκη να ξεπερασθούν οι διαφορετικές εκτιμήσεις Αθήνας και Τρόικας για το ύψος του δημοσιονομικού κενού της περιόδου 2014-16 και τον τρόπο κάλυψής του.
Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από το Βερολίνο πολιτική στήριξη στο ελληνικό αίτημα να προωθηθούν τώρα μεταρρυθμίσεις και μέτρα περαιτέρω εξορθολογισμού του Δημοσίου και να επανεξετασθεί η ανάγκη πρόσθετων μέτρων τον Απρίλιο, όταν πλέον θα έχουν δημοσιοποιηθεί τα στοιχεία της Eurostat για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού.

Πρόκειται για αίτημα, που έτυχε της έμμεσης, αλλά σαφούς στήριξης από πλευράς Μέρκελ, σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, παραπέμποντας στην αναφορά της καγκελαρίου «δεν έχει σημασία εάν είναι ένα, μισό ή ενάμιση το κενό».
Οι ίδιοι βέβαια διευκρινίζουν ότι η κυβέρνηση καλείται να κλείσει άμεσα (σ.σ. τον Δεκέμβριο) τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα για τα προαπαιτούμενα, ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς, η αξιολόγηση του προγράμματος και να αποδεσμευθεί η εκταμίευση της δόσης.
Στο Μαξίμου αλλά και στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι ο χρόνος δουλεύει, προς το παρόν, υπέρ της Ελλάδας.

Πρώτον γιατί εκτιμούν ότι τα τελικά στοιχεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού θα ενέχουν εκπλήξεις, που αφενός θα επιβεβαιώνουν την εκτίμησή τους για μικρότερο δημοσιονομικό κενό, αφετέρου θα δημιουργούν τις προϋποθέσεις αποφυγής μιας νέας δανειακής σύμβασης και επομένως νέου Μνημονίου.

Δεύτερον, διότι εκτιμούν ότι η ανάταξη της οικονομίας μπορεί να είναι ταχύτερη αν λείψει το βάρος των νέων μέτρων και αξιοποιηθεί το καλό κλίμα που επικρατεί στις αγορές για δρομολόγηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων σε κομβικούς κλάδους, όπως οι υποδομές και ο τουρισμός.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση προβλέπει αύξηση των επενδύσεων κατά 5,3% το 2014, οι οποίες θα καλύψουν τη μείωση της δημόσιας και ιδιωτικής κατανάλωσης.

Την ανάγκη λήψης στοχευμένων μέτρων αποδέχεται και η τρόικα, με βάση όσα δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα, κ. Π. Τόμσεν, χωρίς, όμως, να έχει επέλθει συμφωνία, ούτε για το ύψος των απαιτούμενων παρεμβάσεων, ούτε και για τις επιμέρους δράσεις.

Ανακοινώνονται οι νέες συμβάσεις για τους οδικούς άξονες

Ορόσημα στην ελληνική συνταγή είναι η επανεκκίνηση των αυτοχρηματοδοτούμενων οδικών αξόνων, η επιτυχής ιδιωτικοποίηση της Eurobank, οι εμβληματικές συμφωνίες στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων και η ταχύτερη πώληση των τραπεζών.
Η επανεκκίνηση των μεγάλων αυτοχρηματοδοτούμενων οδικών αξόνων βρίσκεται στην τελική ευθεία. Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών κ. Μιχ. Χρυσοχοίδη είναι θέμα ημερών να ψηφισθούν οι νέες συμβάσεις. Οι τράπεζες, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τις έχουν ήδη υπογράψει και εντός των προσεχών ημερών θα αρχίσουν να κατατίθενται τμηματικά στη Βουλή προς ψήφιση.
Η επανεκκίνηση των έργων αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τις κατασκευαστικές και ολόκληρο το κλάδο της οικοδομής και θα συνεισφέρει σε σημαντικό βαθμό στο εγχείρημα ανάταξης της οικονομίας καθώς εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν άμεσα 20 νέες χιλιάδες θέσεις εργασίας, και πολύ περισσότερες σε συγγενείς κλάδους.

Οι προσδοκίες για ένα ηχηρό deal στον Αστέρα

Υψηλές προσδοκίες διαμορφώνονται στην κυβέρνηση και για μια επιτυχημένη πώληση της Αστήρ Παλάς. Μετά από μια ιδιαίτερα θετική σεζόν για τον τουρισμό και με τις ξένες επενδύσεις να επανακάμπτουν σε ακίνητα (Fairfax- Eurobank Properties, Πανγαία- INVEL) υπάρχει η αισιοδοξία ότι η πώληση του Αστέρα θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στις αγορές.

Με δεδομένο ότι το ειδικό χωροταξικό επιτρέπει την ανέγερση πολυτελών κατοικιών, εφόσον κατεδαφιστούν υφιστάμενες ξενοδοχειακές μονάδες, οι προσφορές που θα κατατεθούν θα αφορούν περισσότερο στην οικιστική ανάπτυξη στο Μικρό Καβούρι παρά στην αγορά και διαχείριση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος.

Αυτή η παράμετρος σε συνδυασμό με την κινητικότητα που επιδεικνύουν κάποια από τα ενδιαφερόμενα σχήματα για την εξαγορά και της παρακείμενης έκτασης που κατέχει η Εκκλησία, δημιουργούν την αισιοδοξία για πώληση, που πέρα από το υψηλό τίμημα, θα αποτελέσει και ένα από τα μεγαλύτερα σε αξία project οικιστικής ανάπτυξης των επόμενων ετών, στρώνοντας το δρόμο για το μεγάλο «φιλέτο» του Ελληνικού.

Γιατί είναι ορόσημο η ιδιωτικοποίηση της Eurobank...

Ακόμη μεγαλύτερης εμβέλειας κίνηση θα ήταν η επιτυχής ιδιωτικοποίηση της Eurobank. Μετά το πράσινο φως που άναψε η τρόικα, το εγχείρημα της ιδιωτικοποίησης θα διενεργηθεί μέσω αύξησης κεφαλαίου, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, που θα καλύψουν anchor investors και η αγορά ενώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα λειτουργήσει ως εγγυητής κάλυψης.
Αν η αύξηση είναι επιτυχής και η Eurobank αντλήσει από τις αγορές κεφάλαια ύψους 2 δισ. ευρώ, τα οφέλη για την κυβέρνηση θα είναι πολλαπλά. Η Eurobank θα αποτελέσει την πρώτη από τις συστημικές τράπεζες που το ποσοστό του ΤΧΣ θα περιορισθεί κάτω του 60% ενώ το Ταμείο θα διατηρήσει αλώβητο το κεφαλαιακό του απόθεμα ύψους 11,5 δις ευρώ.

...και πως ανοίγει δρόμο για ταχύτερη ιδιωτικοποίηση των τραπεζών

Ταυτόχρονα, η επιτυχής ιδιωτικοποίηση της Eurobank, σε συνδυασμό με την άνετη, όπως όλα δείχνουν κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, και τις νέες φορολογικές διευκολύνσεις που εξετάζονται εκτιμάται ότι θα διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες.

Υπό το παραπάνω πρίσμα η κυβέρνηση θα εξετάσει, σε συνεργασία με την Τρόικα, το ενδεχόμενο παροχής κινήτρων για ταχύτερη εξάσκηση των warrants και επομένως ταχύτερη ιδιωτικοποίηση των τραπεζών, ακόμη και αν αυτό σηματοδοτήσει ότι το Ταμείο θα εισπράξει τελικώς λιγότερα από όσα έβαλε.

Η παραπάνω κίνηση, θα πρέπει να αποτελέσει μέρος ευρύτερης λύσης για την Ελλάδα, η οποία θα στοχεύει στην αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού κενού, με υπάρχοντες πόρους και στην ταχύτερη αποκλιμάκωση του χρέους. Αντίστοιχου τύπου λύση είναι και το ενδεχόμενο μερικής αποπληρωμής των προνομιούχων μετοχών.

Η ταχύτερη ιδιωτικοποίηση των τραπεζών θα σημάνει και την ολοκλήρωση του βασικού έργου του ΤΧΣ, η λειτουργία του οποίου θα πρέπει να επαναξιολογηθεί όπως ορίζει το τελευταίο Μνημόνιο.

Από ... ......   euro2day

Το καυτό 15νθήμερο της κυβέρνησης: «αγκάθια» πλειστηριασμοί, προϋπολογισμός, ακίνητα

Αναρτήθηκε από ......  energoipoliteskv.blogspot.com

Μετά τα εύσημα του Βερολίνου για την ελληνική προσπάθεια η κυβέρνηση Σαμαρά επιστρέφει στην σκληρή εσωτερική πραγματικότητα με τον πρωθυπουργό να φέρεται αποφασισμένος να τελειώσει με τα προαπαιτούμενα πριν από τις 9 Δεκεμβρίου οπότε συνεδριάζει το Eurogroup.

Μέχρι τότε το Μέγαρο Μαξίμου, το οικονομικό επιτελείο και οι αρμόδιοι υπουργοί καλούνται να επιδοθούν σε ένα αγώνα ταχύτητας ώστε με την άφιξη της τρόικας στις 2/12 και μέχρι τις 9/12 να έχουν παρθεί οι οριστικές αποφάσεις για κρίσιμα ζητήματα με πρώτο και καλύτερο στην ατζέντα το μέλλον των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων.

Στην πρόσφατη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε τρεις φορές στην ανάγκη εκπλήρωσης των προαπαιτούμενων, με τον Αντώνη Σαμαρά να συναινεί στην ανάγκη…«να παραμείνουμε στη συμφωνία που ήδη έχουμε».


Καυτό δεκαπενθήμερο

Οι επόμενες μέρες θα δοκιμάσουν και πάλι την κυβερνητική συνοχή καθώς οι ψηφοφορίες για τον προϋπολογισμό του κράτους για το 2014 και για τον φόρο ακινήτων δεν αποκλείεται να κρύβουν εκπλήξεις, ενώ η συζήτηση που έχει ανοίξει για άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών από 1/1/2014 λειτουργεί ήδη ως…προσάναμμα για την σφοδρή αντιπαράθεση που θα υπάρξει σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο,

Παράλληλα συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Αρβανιτόπουλο να αδυνατεί να λύσει το γόρδιο δεσμό, τους αγρότες να ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ μετά από αρκετό καιρό και τον χειμώνα να δείχνει τα δόντια του με ότι αυτό συνεπάγεται για τα νοικοκυριά.

…αισιοδοξία στο Μαξίμου

Παρ’ όλες τις δυσκολίες ο κ. Σαμαράς και οι συνεργάτες του εμφανίζονται αισιόδοξοι για τις εξελίξεις ποντάροντας στο πρωτογενές πλεόνασμα που θα τη ανοίξει την πόρτα για περαιτέρω απομείωση του χρέους και στην ελληνική προεδρία στην ΕΕ.

Το Μέγαρο Μαξίμου στο πλαίσιο της αισιοδοξίας δεν βλέπει «ατύχημα» και αν αυτό υπάρξει ο πρωθυπουργός αποκάλυψε από το Βερολίνο ότι ακόμη και στο ενδεχόμενο…«διαρροών» από τη κυβερνητική πλειοψηφία «υπάρχει πάντοτε ένα "μαξιλάρι" καθώς υπάρχουν άλλοι έτοιμοι να βοηθήσουν», εννοώντας από τη δεξαμενή των 11 ανεξάρτητων βουλευτών που πρόσφατα έγιναν και κοινοβουλευτική ομάδα.

Μεγάλο αγκάθι οι πλειστηριασμοί

Το μείζον θέμα πάντως για την κυβέρνηση που θα κρίνει τη συνοχή της και στο κοινοβουλευτικό επίπεδο είναι η απελευθέρωση των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, καθώς:

- η βουλευτής επικρατείας της Ν.Δ. Ντ. Μπακογιάννη, με συνέντευξή της στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», αναφέρθηκε στον κίνδυνο εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα βρεθούν στο δρόμο
- την ίδια ώρα 29 βουλευτές της Ν.Δ. με επικεφαλής τον Ι. Τζαμτζή με ερώτηση τους στους υπουργούς Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ. Χατζηδάκη, προτείνουν την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και τη δυνατότητα εξαγοράς τους από τους οφειλέτες στο ίδιο ποσοστό με αυτό που θα πωλούνταν τα κόκκινα δάνεια, σε ξένα funds
- ΠΑΣΟΚ και σύσσωμη η αντιπολίτευση προτείνουν παράταση της απαγόρευσης για 1 χρόνο τουλάχιστον και
- ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα ΠόλΤόμσεν μιλώντας στην κυριακάτικη Καθημερινή σημείωσε ότι «είναι απαραίτητο για την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος να τερματισθεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών», αλλά όπως λέει «ταυτόχρονα χρειάζεται να τεθεί σε ισχύ ένα σύστημα που να προστατεύει αυτούς που χρωστούν και τους αδύναμους».

ΠΑΣΟΚ – Εθνική συνεννόηση

Εν τω μεταξύ το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να μετρά τις πληγές του με βάση τις δημοσκοπήσεις και να αποτελεί τον «αδύναμο κρίκο» και όλοι αναμένουν εναγωνίως την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο όπως λένε στην Κουμουνδούρου των υποβρυχίων και των ναυπηγείων Σκαραμαγκά βάζοντας στο στόχαστρο τον Ε. Βενιζέλο.

Πάντως ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης με γραπτή του δήλωση στην εφημερίδα Παρασκήνιο παρά τις έντονες επιφυλάξεις του για την ακολουθούμενη πολιτική με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, εμμέσως πλην σαφώς…στηρίζει τον Ε. Βενιζέλο και την κυβέρνηση λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Είναι προφανές ότι ο Προϋπολογισμός που κατατέθηκε δεν αποτελεί προϊόν συμφωνίας με την τρόικα που επιμένει πεισματικά σε αδιανόητες επιλογές. Βρισκόμαστε σε μια ακόμη μάχη χαρακωμάτων. Πρέπει να επιμείνουμε στα τέσσερα όχι που έθεσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για μισθούς και συντάξεις, φόρο ακινήτων, ομαδικές απολύσεις και πλειστηριασμούς.

Αν καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τελικά αυτό τον κάβο φθάνουμε αισίως στην κρίσιμη απόφαση που θα σημαδέψει συνολικά την πορεία μας: Τι θα κάνουμε με τη λήξη του χρονοδιαγράμματος του μνημονίου; Εκεί είναι η ώρα της αλήθειας.

Αυτή τη φορά την απόφαση δεν μπορεί να την πάρουν ένα ή δυο κόμματα. Επιβάλλεται εθνική συνεννόηση».

Και προσθέτει «δυστυχώς η εικόνα της πολιτικής αντιπαράθεσης των ημερών φέρνει μελαγχολικές σκέψεις στον εμβρόντητο πολίτη. Οι διχαστικές πρακτικές συνεχίζονται αμείωτες και επιτείνουν την πολιτική κρίση. Κι όμως, αυτά τα δυο βήματα δεν κρίνουν απλά την τόσο αναγκαία πολιτική σταθερότητα.

Κρίνουν ευρύτερα την κατεύθυνση που θα πάρει τελικά ο τόπος. Αυτή τη φορά κανένας αντιπερισπασμός δεν μπορεί να επισκιάσει το πατριωτικό χρέος του καθένα μας και την ευθύνη κομμάτων και πολιτικών να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».

Από ......  newsit

Τα καλύτερα των δελτίων

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com