Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Αγωνία στην κυβέρνηση για τη συμφωνία -Ποντάρουν τώρα στη ρύθμιση χρέους

Αναρτήθηκε από .........   energoipoliteskv.blogspot.com


ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ
Με τις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης να είναι σε αδιέξοδο, έπειτα από την εμπλοκή αυτής της εβδομάδας, έκδηλη είναι η αγωνία της κυβέρνησης.
Ο λογαριασμός των μέτρων αναμένεται «βαρύς» και οι γκρίνιες δεν λείπουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, για αυτό το Μαξίμου έχει ρίξει το βάρος στο «μασάζ» των 153 βουλευτών, προκειμένου να βάλουν «πλάτη».
Το κλίμα αυτό, για τη συμφωνία που θα περιλαμβάνει περικοπές στις συντάξεις, μείωση του αφορολόγητου και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ το εισέπραξε και ο Αλέξης Τσίπρας το Σάββατο, στη συνεδρίαση της Γενικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα, ενδεικτικό της εσωκομματικής αναστάτωσης είναι ότι την επόμενη Κυριακή θα συνεδριάσει και η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, για νέα ενημέρωση σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, που παραμένει άγνωστο το πότε θα ολοκληρωθούν. Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Εφη Αχτσιόγλου ενημέρωσαν και την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ.
Συμφωνία «πακέτο»
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε στους δανειστές ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία «πακέτο» για να κλείσει η αξιολόγηση.
«Είναι η πρώτη φορά που δεν εφαρμόζουμε μέτρα περιμένοντας να μας δώσουν κάτι μετά, αλλά το αντίστροφο. Θα κλείσει η συμφωνία, θα ψηφίσουμε μέτρα και αντίμετρα, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά το 2019 – και αυτό μόνο εάν, εν τω μεταξύ, υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα για το χρέος και έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται», δήλωσε στο «Εθνος».
Συνέχεια σε αυτό έδωσε με δηλώσεις που έκανε το πρωί της Κυριακής στον ΣΚΑΪ ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
«Από τη στιγμή που τα μέτρα θα παρθούν για το 2019 και το 2020 και έρχονται ως αντίδωρο για το χρέος δεν μπορούν να εφαρμοστούν εφόσον δεν υπάρξει ρύθμιση για το χρέος», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και εξήγησε πως για να αρχίσουν να εφαρμόζονται μέτρα και αντίμετρα , θα πρέπει να υπάρξει και μία μεσοπρόθεσμη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.
Ο κ. Τζανακόπουλος απέδωσε τις καθυστερήσεις σε προσχήματα κατά κύριο λόγο από το ΔΝΤ και προανήγγειλε εξελίξεις τα επόμενα 24ωρα. «Κάθε φορά που είμαστε κοντά, το ΔΝΤ έχει μια διαπραγματευτική τακτική να καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις για να μπαίνει στη γωνία ο αντισυμβαλλόμενος», δήλωσε.
Επιπλέον, άφησε να εννοηθεί ότι κάποιοι ενδεχομένως να θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση, λέγοντας πως «υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη που δεν νιώθουν άνετα με αυτή την κυβέρνηση και αυτό παίζει έναν βαρύνοντα πολιτικό ρόλο στον τρόπο που διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις».
«Μπορεί ο κ. Σόιμπλε και το ΔΝΤ να βρίσκει προσχήματα για να καθυστερήσει τις διαπραγματεύσεις , αλλά οι προηγούμενοι πολλές φορές ταυτίζονταν με το ΔΝΤ και τον κ. Σόιμπλε για το τι πρέπει να κάνει η ελληνική οικονομία και αυτό το αφήγημα αυτή η κυβέρνηση δεν το έχει αποδεχτεί», πρόσθεσε.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι στις δηλώσεις του έπειτα από την προηγούμενη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε ξεκαθαρίσει ότι πρέπει να υπάρξει πλήρης συμφωνία για φορολογικά, συντάξεις και εργασιακά πριν ασχοληθούν εκ νέου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης με το θέμα του χρέους.
Στο πιο πρόσφατο σχόλιό του, την Παρασκευή, ο Ντάισελμπλουμ είχε «παγώσει» τις όποιες ελπίδες για κατάληξη πριν το Eurogroup της 7ης Απριλίου.
«Η αξιολόγηση της Ελλάδας δεν θα ολοκληρωθεί στο επόμενο Eurogroup. Ελπίζουμε ότι θα μπορούμε να την εγκρίνουμε σύντομα, αλλά αυτό δεν θα γίνει στις 7 Απριλίου στη Βαλέτα, είναι πολύ νωρίς. Έχει σημειωθεί πολλή πρόοδος μεταξύ των Ευρωπαίων πιστωτών και της Ελλάδας για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Είναι πάντοτε δυνατό να συγκαλέσουμε ένα έκτακτο Eurogroup και αυτό δεν είναι επίσημη ανακοίνωση, αλλά η δυνατότητα παραμένει», είχε δηλώσει.

Από ..........  iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια: