Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

Οι «κόκκινες γραμμές» του Κυριάκου Μητσοτάκη



Αναρτήθηκε από ......     energoipoliteskv.blogspot.com




Του Σάκη Μουμτζή

Στην συνέντευξη του στον ΑΝΤ1 ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας χάραξε ευκρινώς τις «κόκκινες γραμμές» του. Τα σημεία εκείνα  της πολιτικής του που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, παρανόηση ή τροποποίηση. Και αυτά τα σημεία είναι δύο.

Πρώτον: H Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να ψηφίσει τα νέα μέτρα, που φέρουν  το ονοματεπώνυμο του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, να γίνει συνυπεύθυνη σε μια κατάσταση που δημιούργησε αποκλειστικά η παρούσα συγκυβέρνηση.  Αυτό θα ήταν αυτοκτονικό για την φιλελεύθερη παράταξη. Έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αφήνει κανένα περιθώριο δεύτερων σκέψεων για την περίπτωση που κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίσουν τα νέα μέτρα. Πάμε σε εκλογές. Άλλωστε αυτή είναι η κεντρική πολιτική επιλογή του κόμματος, εδώ και έναν χρόνο περίπου. Είναι λογικό,  πως όταν η αξιωματική αντιπολίτευση πιστεύει ότι η κυβέρνηση  καταστρέφει τον τόπο, να επιζητεί την απομάκρυνση της από την εξουσία. Καμία στήριξη.

Συνεπώς, όσοι ζητούν να αναθεωρηθεί αυτή η στρατηγική, ουσιαστικά κρίνουν ως ανώδυνη, για την χώρα, την παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Θεωρούν, ανοήτως βέβαια, πως και η Νέα Δημοκρατία αναλαμβάνοντας την διακυβέρνηση του τόπου θα κάνει και αυτή τα ίδια με την σημερινή συγκυβέρνηση. Μα φυσικά και δεν θα κάνει τα ίδια, ούτε στις μεταρρυθμίσεις, ούτε στις ιδιωτικοποιήσεις, ούτε στην Παιδεία,  ούτε στην Υγεία και κυρίως στην Δημόσια Τάξη.

Αυτά τα αυτονόητα δεν τα βλέπουν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που επιθυμούν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, να βάλουν πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενα την ανάγκη Εθνικής συνεννόησης; Εθνική συνεννόηση με την υπάρχουσα σύνθεση της Βουλής δεν μπορεί να γίνει.
Ξεκαθαρίζοντας πλήρως το τοπίο επ΄αυτού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει προ των ευθυνών του κάθε στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας που, εν ώρα μάχης, διαφοροποιείται δημοσίως. Ο αρχηγός του κόμματος με 10-15 μονάδες δημοσκοπική διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι και παντοδύναμος και αδιαμφισβήτητος. Στο κάτω-κάτω, η στράτευση σε ένα κόμμα είναι εθελοντική και η πόρτα είναι ανοικτή όχι μόνον για αυτούς που επιθυμούν να εισέλθουν.

Δεύτερον: Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας έδειξε τα όρια της αυτοκριτικής που μπορεί να κάνει η παράταξη για τα πεπραγμένα της στην δεκαετία του 2000. Τίποτα παραπάνω. Γιατί αυτό που προέχει είναι – ένα βήμα πριν από την εξουσία—η ενότητα του κόμματος. Συνεπώς, όσοι εγκαλούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως ήταν επιεικής στην κριτική που άσκησε στον Κ.Καραμανλή παραγνωρίζουν το γεγονός, πως τα μεγάλα κόμματα τιμούν και προφυλάσσουν τους πρώην αρχηγούς τους.  Δεν « ξεκατινιάζονται.» Άλλωστε, όλοι σχεδόν οι διαμαρτυρόμενοι ασκούν την συγκεκριμένη κριτική με γνώμονα το συμφέρον της δικής τους παράταξης και όχι το συμφέρον της Νέας Δημοκρατίας.

Βέβαια, αν κρίνω από την ακαριαία διαφοροποίηση του τέως αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, την επόμενη ημέρα της συνέντευξης Μητσοτάκη, οι «Ηρακλείς του Στέμματος», δεν ανέχονται ούτε αυτήν την στοιχειώδη κριτική. Γι αυτούς, όλα ήσαν καλώς καμωμένα την περίοδο 2004-2009. Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας με τα όσα είπε, επί του προκειμένου θέματος, οριοθέτησε τις αντοχές της παράταξης, ώστε αυτή να βαδίσει ενωμένη προς την εξουσία.

Είναι λογικό, η απρόσμενη εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να ενόχλησε πολλούς γιατί, πέραν όλων των άλλων, σηματοδοτεί και την σταδιακή «αποστρατεία των προηγούμενων κλάσεων.» Και εδώ ακριβώς βρίσκεται το μεγάλο στοίχημα που οφείλει να κερδίσει η φιλελεύθερη παράταξη. Να ανανεώσει το στελεχικό της δυναμικό με ξεκούραστα και φρέσκα πρόσωπα, καθώς αυτή είναι η «κόκκινη γραμμή» όλων αυτών που ψήφισαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας.

Γιατί πρέπει να γίνει κατανοητό πως και οι  ψηφοφόροι έχουν τις δικές τους «κόκκινες γραμμές».

Από ......  liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια: