Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

Guardian: Η «παράσταση» με πρωταγωνιστές Τσίπρα, Σόιμπλε, Λαγκάρντ, ο ρόλος που θα παίξει ο Τραμπ και η λύση των εκλογών

Αναρτήθηκε από ...........   energoipoliteskv.blogspot.com



«ΔΕΝ ΤΟΥ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΚΑΡΦΑΚΙ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ»


Ως ένα υπαρξιακό δράμα, στο οποίο δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει καλό τέλος, περιγράφει αρθρογράφος του Guardian την ελληνική κρίση.

Ο Λάρι Ελιοτ παρομοιάζει την κατάσταση με το θεατρικό «Κεκλεισμένων των Θυρών» του Ζαν Πολ Σαρτρ, με τους Αλέξη Τσίπρα, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Κριστίν Λαγκάρντ ως «καταραμένες ψυχές» που διαπληκτίζονται σε ένα δωμάτιο για μία αιωνιότητα, αλλά συμπληρώνει ότι πλέον προστίθεται και ένας νέος πρωταγωνιστής, ο Ντόναλντ Τραμπ. Σημειώνει για τον Αμερικανό πρόεδρο ότι πιθανόν δεν του... καίγεται καρφάκι για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
«Η τελευταία πράξη του έργου διαδραματίζεται στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα, όπου το συμβούλιο του ΔΝΤ θα συζητήσει για την Ελλάδα», γράφει ο οικονομικός συντάκτης της βρετανικής εφημερίδας, συμπληρώνοντας ότι ένας παράγοντας που περιπλέκει το ζήτημα είναι ότι τελειώνει ο χρόνος για να ξεκαθαριστεί το θέμα πριν από τις πρώτες, σε μία σειρά, ευρωπαϊκών εκλογών, στην Ολλανδία τον Μάρτιο.

Ενας δεύτερος παράγοντας, σημειώνει, είναι ότι πλέον το δράμα έχει έναν νέο χαρακτήρα, τον Ντόναλντ Τραμπ. «Υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι του Αμερικανού προέδρου του... καίγεται καρφάκι για το αν θα γίνει ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα, αλλά μπορεί να έχει κάτι παραπάνω από ρόλο κομπάρσου, γιατί οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του Ταμείου και έχει την εξουσία να ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε απόφαση δεν του αρέσει», αναφέρει ο Ελιοτ.
Ο Τραμπ, θυμίζει, έχει εκφράσει ισχυρές, και όχι ιδιαίτερα θετικές, απόψεις για την ΕΕ γενικότερα και τη Γερμανία ειδικότερα, καθώς μεταξύ άλλων έχει πει ότι η ΕΕ έχει γίνει «όχημα» για τα γερμανικά συμφέροντα. Επιπλέον, ο Πίτερ Ναβάρο, σύμβουλος εμπορίου του Αμερικανού προέδρου, κατηγόρησε το Βερολίνο ότι χειραγωγεί το ευρώ για να έχει τεράστιο πλεόνασμα.

Η εναλλακτική των εκλογών
Οι Ευρωπαίοι έχουν πει ότι θα ήθελαν να διευθετηθεί το ελληνικό ζήτημα στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που έχει προγραμματιστεί για τις 20 Φεβρουαρίου, θυμίζει ο Βρετανος δημοσιογράφος. «Αυτό μπορεί ακόμη να συμβεί, αν ο Τσίπρας αποφασίσει ότι η μόνη εναλλακτική στην απελευθέρωση των απολύσεων και στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση είναι να κάνει εκλογές τύπου ''ποιος κυβερνά την Ελλάδα'' τις οποίες είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χάσει», γράφει ακόμη ο Ελιοτ.
Η κατάσταση θα μπορούσε επίσης να επιλυθεί αν η Γερμανία αποφασίσει να υποστηρίξει το αίτημα του ΔΝΤ για πολύ πιο γενναιόδωρη ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα, ή αν το Βερολίνο υποκύψει στις πιέσεις του Τραμπ και ενισχύσει την εγχώρια δαπάνη, σύμφωνα με τον αρθρογράφο του Guardian.
«Ομως, υπάρχουν τα συστατικά προκειμένου η ατελείωτη κρίση να κάνει ''κρότο'' το καλοκαίρι, όταν η Ελλάδα θα ξεμείνει τελικά από λεφτά και δεν θα μπορεί να αποπληρώσει τους δανειστές της. Αν δεν υπάρξει γρήγορη επίλυση, οι αποδόσεις των ομολόγων θα ανέβουν και η συζήτηση για το Grexit θα επανέλθει», προσθέτει ο Ελιοτ.
«Το ''Κεκλεισμένων των Θυρών'' είναι γνωστό στα αγγλικά ως ''Χωρίς έξοδο''. Για την Ελλάδα, αν η ζωή γίνει ακόμη πιο αφόρητη, υπάρχει μία έξοδος διαφυγής», καταλήγει ο οικονομικός συντάκτης του Guardian.

Οι τρεις «πρωταγωνιστές»: Τσίπρας, Σόιμπλε, Λαγκάρντ
Σε άλλον σημείο του άρθρου του, κάνοντας λόγο για φαινομενικά ασυμβίβαστες θέσεις- μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης- ο Ελιοτ επισημαίνει ότι αν αυτές οι πλευρές δεν «συμφιλιωθούν», τότε η Ελλάδα θα τεθεί αντιμέτωπη με μία ακόμη περίοδο αναταραχής. Και η πολιτική είναι μέρος του προβλήματος, σημειώνει.
Στη συνέχεια αναλύει τους τρεις «πρωταγωνιστές» αυτού του έργου, όπως το περιγράφει, τον Αλέξη Τσίπρα, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και την Κριστίν Λαγκάρντ.
Σε ό,τι αφορά τον πρωθυπουργό, αναφέρει ότι υποχώρησε στην πίεση των δανειστών το καλοκαίρι του 2015 και αν και προεκλογικά είχε πρόγραμμα κατά της λιτότητας, συμφώνησε τελικά σε πιο δρακόντειους όρους διάσωσης από τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις. «Για έναν αυξανόμενο αριθμό Ελλήνων, ο Τσίπρας δεν είναι πλέον αντικομφορμιστής. Είναι απλά ένας ακόμη άνθρωπος με κοστούμι», γράφει.
Με την υποστήριξη στο πρόσωπό του να φθίνει, ο Τσίπρας είναι ξανά σε δύσκολη θέση, αναφέρει ο Ελιοτ, σημειώνοντας ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός προκάλεσε την οργή των Ευρωπαίων με το επίδομα προς τους συνταξιούχους τα Χριστούγεννα.
Για τον Σόιμπλε, γράφει ότι και αυτός αντιμετωπίζει πολιτικές πιέσεις, καθώς οι Γερμανοί πιστεύουν ότι ήδη έχει δοθεί αρκετή βοήθεια στην Ελλάδα, μία χώρα που θεωρούν ότι δεν κάνει αρκετά για να βοηθήσει τον εαυτό της.
Το τρίτο μέλος του «καστ» αυτής της εκδοχής του «Κεκλεισμένων των θυρών» είναι η Λαγκάρντ, συνεχίζει το άρθρο, σημειώνοντας τις εκθέσεις του ΔΝΤ οι οποίες αναφέρουν ότι το ελληνικό χρέος θα ανέβει στο 275% του ΑΕΠ έως το 2060.

Από .. .......  iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια: