Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Νέα ομιλία Ερντογάν για τα σύνορα -Η έμμεση αναφορά στη Θεσσαλονίκη

Αναρτήθηκε από .........   energoipoliteskv.blogspot.com


Χωρίς τέλος οι προκλήσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε σύντομο χρονικό διάστημα αναφέρθηκε, έστω και εμμέσως, ξανά στο θέμα των συνόρων. 
Σε μια από τις τρεις ομιλίες που έκανε ο κ. Ερντογάν σήμερα στην Προύσσα, είπε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η Τουρκία σέβεται τα σύνορα με βαριά καρδιά ενώ έκανε έμμεση αναφορά στη Θεσσαλονίκη. 
Μετά την άρνηση του πρωθυπουργού του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι στην πρόταση της Αγκυρας να συμμετάσχουν οι τουρκικές δυνάμεις στη μάχη για την εκδίωξη των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους από τη Μοσούλη (η Τουρκία ήθελε να συμμετάσχει στην επιχείρηση καθώς εξακολουθεί να θεωρεί ότι η Μοσούλη, που κάποτε αποτελούσε τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, βρίσκεται εντός της σφαίρας επιρροής της), ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως η Τουρκία σέβεται τα γεωγραφικά σύνορα όλων των χωρών, ακόμη και αν αυτό «βαραίνει την καρδιά» των Τούρκων. 
«Κάποιοι αδαείς λένε, τι σχέση έχει η Τουρκία με το χώρο από το Ιράκ μέχρι τη Βοσνία; Αυτή η γεωγραφία είναι μέρος της ζωής μας. Μπορούμε να πούμε πως δεχτήκαμε τα σημερινά σύνορα, τις εδαφικές απώλειες, λόγω των συνεχόμενων πολέμων για να πάρουμε μια ανάσα...», είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το skai.gr, σε ομιλία του ο Ερντογάν και πρόσθεσε ότι τα σύνορα αυτά δεν τα αποδεχτήκαν ελαφρά την καρδία. 
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι τα εδάφη στα οποία γεννήθηκαν και μεγάλωσαν ηγετικές μορφές, που ίδρυσαν το σημερινό κράτος, έμειναν εκτός των συνόρων του νέου κράτους. Ξέρετε πού και τι εννοώ» πρόσθεσε, σύμφωνα με την ίδια πηγή, κάνοντας έμμεση αναφορά στον Κεμάλ και τη Θεσσαλονίκη, χωρίς να κατονομάζει.
Εντούτοις, σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, σημείωσε διπλωματικά: «Ακόμη και αν αυτό πλακώνει την καρδιά μας, σεβόμαστε τα γεωγραφικά σύνορα όλων των χωρών»

Από ........  iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια: