Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Ουάσιγκτον: Συμφώνησαν ότι διαφωνούν για τα μέτρα και το χρέος

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com



Της Δήμητρας Καδδά

Το "χιουμοριστικό" σχόλιο του ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτου χθες το βράδυ αμέσως μετά το ραντεβού με τον Γερμανό ομόλογό του ότι ο κ. Schaeuble "δεν είναι και πολύ φανατικός"  με τις παρεμβάσεις στο χρέος έδωσε  ένα στίγμα των προσδοκιών που είχε η ελληνική πλευρά από τον μαραθώνιο επαφών στην Ουάσιγκτον.

Το ζήτημα χρέος, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, είναι στο τραπέζι. Αλλά το μόνο απτό αποτέλεσμα, προς το παρόν, από τον  χθεσινό γύρο διμερών συναντήσεων είναι η πρόθεση επιστροφής των δανειστών στην Αθήνα σε επίπεδο επικεφαλής κλιμακίων θεσμών από Δευτέρα. Η πρόθεση αυτή φέρεται να επανεπιβεβαιώθηκε  χθες στο ραντεβού της ελληνικής αποστολής με την κ. Lagarde.

Και τούτο  με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα να επιχειρεί τη διασφάλιση της 1ης συμφωνίας για την διαπραγμάτευση και τα μέτρα πριν πιάσει… Μάιος. Ο λόγος για ένα εγχείρημα στο οποίο βρήκε χθες -ξανά- γαλλική χείρα βοηθείας σύμφωνα με τις πληροφορίες που η ελληνική πλευρά μεταφέρει από την χθεσινή συνάντηση της ελληνικής ομάδας με τον κ. Sapin.
Ουσιαστικά "οι ζυμώσεις που γίνονται αυτές τις ημέρες στην Ουάσιγκτον θα φανεί αν είχαν καρπούς αργότερα,  στο Eurogroup  της 22ας Απριλίου στην Ολλανδία" αναφέρουν διπλωματικές πηγές.  Ο λόγος για το επόμενο μεγάλο ορόσημο ολοκλήρωσης της συμφωνίας, αν και δεν αποκλείεται ήδη να απαιτηθεί λίγες ημέρες αργότερα νέα έκτακτη σύνοδος στις Βρυξέλλες (25-26 Απριλίου εκτιμά ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ).

Μόνο που πέρα από την πρόθεση να επιστρέψουν στις τεχνικές διαπραγματεύσεις, μένει να φανεί πως θα συγκλίνουν όχι μόνο στο θέμα του χρέους, αλλά και στο θέμα των μέτρων. Και τούτο με τον Poul Thomsen χθες να κάνει σαφές δημοσίως ότι το ΔΝΤ συνεχίζει να διατηρεί την τελείως διαφορετική του εκτίμηση για το πακέτο μέτρων. Και να εκτιμά ότι δεν μπορεί να το επιτύχει η Αθήνα αν δεν γίνουν παρεμβάσεις στο χρέος…

Τα ραντεβού
Χθες οι Έλληνες υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης συναντήθηκαν διαδοχικά  με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Michel Sapin,  με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, W. Schaeuble,  τον Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Jack Lew,  τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Mario Draghi, και  τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde.
Σήμερα το βράδυ έχει οριστεί συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem ενώ ο  κ. Σταθάκης θα συναντηθεί και με την υφυπουργό για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Ενέργεια και το Περιβάλλον των ΗΠΑ Catherine Novelli.

Η στήριξη από τη Γαλλία και η απόσταση με Γερμανία
Η θέση της ελληνικής πλευράς φωτογραφίζεται  στα αποτελέσματα του πρώτου ραντεβού με τον κ. Sapin. Σύμφωνα με κύκλους του ελληνικού ΥΠΟΙΚ ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας ανέφερε ότι  αν δεν υπάρξει λύση μέχρι το Eurogroup της 22ας Απριλίου ή το αργότερο μέχρι το τέλος Απριλίου, η οποιαδήποτε καθυστέρηση δεν θα λειτουργήσει μόνο σε βάρος της Ελλάδας αλλά και σε βάρος των δανειστών. Και εκτίμησε ότι  πρέπει να υπάρξει ρύθμιση χρέους προκειμένου να δοθεί ισχυρό σήμα στις αγορές.

Η άλλη άποψη στο Eurogroup  φάνηκε αργότερα, μετά το ραντεβού με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ για την ολιγόλογη τοποθέτηση Τσακαλώτου περί μη… φανατικότητας στο θέμα χρέους. Άλλωστε η θέση του ήταν γνωστή από πριν. Το επίπεδο του χρέους της Ελλάδας δεν δημιουργεί προσώρας πρόβλημα στη χώρα, δήλωσε πριν την συνάντηση με την ελληνική αποστολή  ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Schaeuble. Και έκανε σαφές  ότι "η συμμετοχή του ΔΝΤ υπαγορεύεται από τον νόμο".   
Η θέση των ΗΠΑ
Την ανάγκη παραμονής του  ΔΝΤ στην Ελλάδα  τόνισε όμως και  ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Jack Lew. Απηύθυνε έκκληση για γρήγορη λύση σε πνεύμα συμβιβασμού και υποχωρήσεων λέγοντας ότι  "είμαστε πολύ σαφείς με όλες τα εμπλεκόμενα μέρη ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί γρήγορα".  Μίλησε όμως  και για σκληρές αποφάσεις από την Ελλάδα αλλά και προέτρεψε όλα τα μέρη να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση και να συμφωνήσουν σε μία ουσιαστική ελάφρυνση χρέους.

Όσο για τη βραδινή συνάντηση με την Christine Lagarde, σύμφωνα με πληροφορίες από ανταποκριτές, συμφώνησαν να επιστρέψει το κλιμάκιο του Ταμείου στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα. Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ μετά την συνάντηση έκανε λόγο για πολύ καλό κλίμα, αλλά και για κατανόηση ότι πρέπει να βρεθεί λύση. Ανέφερε  επίσης ότι έγινε συζήτηση και για το χρέος εκφράζοντας, γι' αυτόν τον λόγο, την ικανοποίησή του.

Μόνο που το ΔΝΤ συνεχίζει να ζητά μέτρα 4,5% του ΑΕΠ (8,1 δισ. ευρώ), όπως έκανε σαφές νωρίτερα ο κ. Poul Thomsen. Δηλαδή ζητά μέτρα κατά 1,5% του ΑΕΠ περισσότερα από ό,τι η Επιτροπή (3% του ΑΕΠ, ή 5,4 δισ. ευρώ) διατηρώντας στο ακέραιο το χάσμα. Και διαφωνεί ότι η  Ελλάδα μπορεί να λάβει αυτό το μεγάλο πακέτο….

Όσο για τη θέση του επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi φέρεται να έχει κάνει κατ' επανάληψη σαφές ότι πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο  μια νέα εστία έντασης γύρο από το ελληνικό ζήτημα. Ωστόσο, μένει να φανεί και ποια θέση θα κρατήσει σε ένα από τα ανοικτά πεδία της ελληνικής διαπραγμάτευσης, στα "κόκκινα" δάνεια δηλαδή. 

Από .......  capital

Δεν υπάρχουν σχόλια: