Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Υπόθεση των τραπεζών φέτος η μάχη με τα "κόκκινα" δάνεια

Αναρτήθηκε από ...... energoipoliteskv.blogspot.com




Της Νένας Μαλλιάρα 

Υπόθεση των τραπεζών και όχι των funds, θα παραμείνει η διαχείριση των "κόκκινων" δανείων φέτος. 
Παρά την πιεστική ανάγκη για "επιθετική" διαχείριση προβληματικών χορηγήσεων και ανεξάρτητα από την έντονη κινητικότητα από κάθε μορφής εταιρίες και funds που αναζητούν μερίδιο στην "πίτα" της διαχείρισης των NPLs, οι δραστικές αλλαγές αναμένονται από το 2017. Υπόθεση του 2016, και μάλιστα από το β΄ εξάμηνο, θα είναι απλά οι "πιλοτικές" μεταβιβάσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων σε εταιρείες διαχείρισης.

Το γεγονός ότι οι συνθήκες στην πράξη δεν είναι ακόμη ώριμες για την δραστική μεν, αλλά παράλληλα επωφελή για τις τράπεζες διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω πωλήσεων σε funds, μεταφέρει τεράστια ευθύνη στις τελευταίες. Αν και η ευθύνη αυτή δεν θα ποσοτικοποιηθεί από την ΤτΕ σε αυστηρούς στόχους μείωσης των NPLs, εντούτοις ο παράλληλος στόχος επιστροφής στην κερδοφορία από φέτος, πιέζει τις τράπεζες για "άλματα" στη διαχείριση των "κόκκινων" δανείων. "Άλματα" που καλούνται να πραγματοποιηθούν εν μέσω δύσκολων διαπιστώσεων και δεδομένων.

Συγκεκριμένα:
-Οι τράπεζες βλέπουν βελτίωση στη συμπεριφορά των δανειοληπτών που σπεύδουν να συμφωνήσουν ρυθμίσεις των δανείων τους και να χαρακτηρισθούν συνεργάσιμοι. Ωστόσο, υπάρχει έντονος προβληματισμός για δάνεια που βρίσκονται σε βαθιά καθυστέρηση, καθώς έχουν να πληρωθούν πάνω από ένα χρόνο και έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες. Το ποσοστό των δανείων αυτών υπολογίζεται στο 40% των "κόκκινων" δανείων. Το τελικό ποσοστό αναμένεται να διαμορφωθεί τον Απρίλιο, οπότε οι τράπεζες θα στείλουν στους οφειλέτες την τελική επιστολή με την οποία θα καταγγέλλονται τα δάνεια ελλείψει ανταπόκρισης του δανειολήπτη στις δύο προηγούμενες επιστολές για τη ρύθμιση του δανείου του (η αποστολή της δεύτερης επιστολής ολοκληρώνεται εντός του μήνα).

-Ποσοστό περίπου 45% των δανείων που δεν εξυπηρετούνται είναι δάνεια στεγαστικά, καταναλωτικά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δηλαδή αυτά για τα οποία η κυβέρνηση διαπραγματεύεται προστασία από πωλήσεις σε funds. Το υψηλό αυτό ποσοστό, μέσα στο οποίο έχουν βρει "άσυλο" περίπου το 50% των στρατηγικών κακοπληρωτών, καθιστά προφανή και την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης. Όπως έχει γράψει το Capital.gr, το περισσότερο που θα πρέπει να αναμένεται, είναι μια βραχυπρόθεσμη παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας π.χ. για ένα εξάμηνο.

-Στο νόμο Κατσέλη έχει κρυφτεί μεγάλη μερίδα στρατηγικών κακοπληρωτών
-υπολογίζονται σε 50.000, οι οποίοι μέσω μεταβιβάσεων των περιουσιακών τους στοιχείων, βρίσκονται στο απυρόβλητο για τις τράπεζες. 

-Τα περισσότερα από τα δάνεια που έχουν ήδη καταγγείλει οι τράπεζες είναι καταναλωτικά και μικρών επιχειρήσεων. Για τα δάνεια αυτά θα απαιτηθούν γενναίες διαγραφές από πλευράς τραπεζών, αφού προηγουμένως οι τελευταίες έχουν καλυφθεί νομικά.
Με βάση τα δεδομένα αυτά, οι τράπεζες θα κληθούν, με ίδιες δυνάμεις μέχρι τα τέλη του έτους, να μειώσουν τα ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους.

Με βάση όσα ανακοίνωσαν στα αποτελέσματα της χρήσεως 2015, η κατάσταση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανά τράπεζα διαμορφώνεται ως εξής:

Alpha Bank
Στο δ΄ τρίμηνο 2015 οι νέες καθυστερήσεις ανήλθαν σε 214 εκατ. ευρώ, λιγότερες από το ήμισυ των καθυστερήσεων του γ΄ τριμήνου 2015, συνεπεία της επανέναρξης των διαδικασιών ρυθμίσεων και εισπράξεων. Στο τέλος Δεκεμβρίου 2015 ο δείκτης καθυστερήσεων ανήλθε σε 37,6%, ενώ στη ΝΑ Ευρώπη σε 33,7%.
Σε επίπεδο ομίλου, ο δείκτης των καθυστερήσεων των επιχειρηματικών, στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων διαμορφώθηκε αντιστοίχως σε 36,7%, 33,9% και 46,1%. Το σχετικό απόθεμα προβλέψεων ανήλθε σε 79%, 47% και 80% αντιστοίχως.

Eurobank
Τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών στην Ελλάδα ανήλθαν σε 206 εκατ. ευρώ το δ΄ τρίμηνο 2015 από 164 εκατ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο, λόγω των επιχειρηματικών δανείων. Τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση για τον όμιλο διαμορφώθηκαν σε 235 εκατ. ευρώ από 166 εκατ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο 2015.
Τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών αποτελούσαν το 35,2% του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων στο τέλος Δεκεμβρίου 2015 από 35% στις 30/9/15. Η κάλυψη των δανείων αυτών από προβλέψεις διαμορφώθηκε στο τέλος Δεκεμβρίου στο 64,8%.

Εθνική Τράπεζα
Στην Ελλάδα, ο ρυθμός δημιουργίας νέων δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ανήλθε σε €86 εκατ. στο δ' τρίμηνο έναντι €406 εκατ. στο γ' τρίμηνο 2015. Η τάση αυτή συνεχίστηκε και τον Ιανουάριο/Φεβρουάριο του 2016 στο χαρτοφυλάκιο λιανικής. 
Ο εγχώριος δείκτης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών αυξήθηκε κατά 30 μ.β. σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και ανήλθε σε 34,1% κατά το δ' τρίμηνο, κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης απομόχλευσης (+20 μ.β. επίπτωση). Σε επίπεδο ομίλου, ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ανήλθε σε 33,1%. Και οι δύο δείκτες διατηρούνται στα χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Στη ΝΑ Ευρώπη και τις λοιπές διεθνείς δραστηριότητες ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών μειώθηκε στο 26,8% από 28,3% στο γ΄ τρίμηνο, ενώ το ποσοστό κάλυψης ανήλθε σε 57,4% από 56,3%.

Ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, μετά από μακρά χρονική περίοδο, παρουσίασε μείωση στο 39,5% στο τέλος Δεκεμβρίου 2015 από 40,5% στις 30 Σεπτεμβρίου 2015. Είναι η πρώτη μείωση του δείκτη που παρατηρείται από το τέλος του 2007.
Ο σχηματισμός νέων καθυστερήσεων δανείων μειώθηκε και διαμορφώθηκε το δ΄ τρίμηνο σε 80 εκατ. ευρώ από 385 εκατ. ευρώ στο γ΄ τρίμηνο ή 12 μ.β., από 56 μ.β. επί των δανείων. Κατόπιν αυτού, τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση ως ποσοστό των συνολικών δανείων διαμορφώθηκαν κατά το δ΄ τρίμηνο σε 0,12% επί των δανείων  από + 0,56% στο γ΄ τρίμηνο. Ο σχηματισμός νέων δανείων σε καθυστέρηση στην Ελλάδα ανήλθε σε 87 εκατ. ευρώ το δ΄ τρίμηνο 2015 από 332 εκατ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο. 

O δείκτης κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από σωρευμένες προβλέψεις στο τέλος Δεκεμβρίου 2015 ενισχύθηκε στο 65% από 61% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2015. Εάν προστεθούν τα ενσώματα καλύμματα και οι εξασφαλίσεις, η κάλυψη διαμορφώνεται σε 133%.

Από ........  capital

Δεν υπάρχουν σχόλια: