Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Ποιος είναι ο πρώην κομμουνιστής πρωθυπουργός της Σλοβακίας που προκαλεί την Ελλάδα

Αναρτήθηκε από ....... energoipoliteskv.blogspot.com




Λαϊκιστής δημαγωγός, πρώην κομμουνιστής και στη συνέχεια σοσιαλδημοκράτης λάτρης του ποδοσφαίρου, των ακριβών σπορ αυτοκινήτων και του roller skate. Αυτός είναι ο 51χρονος πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, ένας άνθρωπος που προκαλούσε πάντα έντονα συναισθήματα ακόμη και στη χώρα του.

Η πρωτοφανής του δήλωση κατά της Ελλάδας στο πρόσωπο του Έλληνα πρωθυπουργού «Τσίπρα, θα υπάρχει μόνο ένα hotspot και θα λέγεται Ελλάδα. Και θα είναι δική σου ευθύνη γιατί δεν έκανες τίποτα στα ελληνοτουρκικά σύνορα», ακόμη κι αν οφείλεται στις εκλογές του Σαββάτου στη Σλοβακία και στη δική του επιθυμία να διεκδικήσει για τρίτη φορά την πρωθυπουργία, δεν παύει να είναι εξαιρετικά προκλητική και αντιευρωπαϊκή.

Από κομμουνιστής...πρωθυπουργός
Όπως σημειώνεται σε ένα αφιέρωμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο Φίτσο άρχισε την πολιτική του σταδιοδρομία από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Σλοβακίας, πριν την περίφημη Βελούδινη Επανάσταση που οδήγησε στην ανατροπή του καθεστώτος. Από το 1994 έως το 2000, κατέθεσε τα ευρωπαϊκά του διαπιστευτήρια αναλαμβάνοντας τη θέση του αντιπροσώπου της Σλοβακίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.
Εκείνη την περίοδο μάλιστα, ο πολιτικός διάδοχος του Κομμουνιστικού Κόμματος, το Δημοκρατικό Κόμμα της Αριστεράς, τον βολιδοσκόπησε για να αναλάβει μια υπουργική θέση το 1998.
Ένα χρόνο αργότερα παραιτήθηκε από κόμμα για να δημιουργήσει τον δικό του πολιτικό σχηματισμό, τους Σοσιαλδημοκράτες (Smer SD). To 2006 το ρίσκο απέδωσε και ο Φίτσο ανέλαβε την πρωθυπουργία της Σλοβακίας.

Η συμμαχία με την ακροδεξιά
Εκείνη ήταν η στιγμή που ο Φίτσο προχώρησε σε μια άκρως αμφιλεγόμενη κίνηση, σφυρηλατώντας μια συμμαχία με το ακροδεξιό Εθνικό Κόμμα της Σλοβακίας (SNS).
Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένους αναλυτές, ο Φίτσο αναμένεται να προβεί σε μια αντίστοιχη κίνηση μετά τις εκλογές που θα γίνουν στη χώρα το Σάββατο.
Το Εθνικό Κόμμα μοιράζεται ωστόσο με τον σλοβάκο πρωθυπουργό την αντι-μεταναστευτική ρητορική και τη ροπή προς τον λαϊκισμό.

Η σκληρή στάση στο προσφυγικό
Ο Φίτσο αποτελεί ένας από τους ηγέτες της Ευρώπης με τη σκληρότερη στάση στο προσφυγικό. Όπως έχει διαμηνύσει κατά καιρούς δεν είναι διατεθειμένος να λάβει οποιαδήποτε απόφαση «που θα οδηγούσε στη δημιουργία μιας διακριτής μουσουλμανικής κοινότητας στη Σλοβακία». Την ίδια στιγμή, ασκεί έντονη κριτική στο πρόγραμμα της ποσόστωσης της ΕΕ για τον διαμοιρασμό των προσφύγων.
Όπως σημειώνουν αναλυτές, η σκληρή αντιμεταναστευτική ρητορική του Φίτσο ενισχύει τη δημοφιλία του στη χώρα, ωστόσο στις εκλογές του Σαββάτου τα ζητήματα που αφορούν το κοινωνικό κράτος θα είναι εκείνα που θα κρίνουν το αποτέλεσμα.
Αδιαφορεί για τις αιτιάσεις που του απευθύνουν περί «λαϊκισμού» και «δημαγωγίας», ενώ επιμένει πως «οι ισχυροί και οι πλούσιοι» θα πρέπει να αναλάβουν το βάρος της βελτίωσης των δημόσιων οικονομικών.
Είναι παντρεμένος με τη δικηγόρο Σβετλάνα Φίτσο και έχει ένα γιο, τον Μικάλ.

Διαβάστε επίσης: Φασιστική πρόκληση από τον Σλοβάκο πρωθυπουργό

Από .........  kontranews

Δεν υπάρχουν σχόλια: